Quantcast

T-DSL via satellit

| Tisk

broadband Internet přes běžnou satelitní anténu

Internet se stal součástí života každého z nás. Informace, které z něj čerpáme, mají pro nás mnohdy zásadní význam. Prioritou přitom je snadný a rychlý přístup i k větším objemům dat. Řešením může být služba T-DSL via Satellit - jednoduché a levné vysokorychlostní připojení k internetu, které šetří Váš čas.

T-DSL via Satellit je služba jednocestného připojení k internetu. Co to znamená? Jedná se o připojení, využívající běžné satelitní TV vybavení, které má již řada uživatelů doma. Tímto zařízením, připojeným k osobnímu počítači, se přes běžnou parabolu rychle dostávají internetová data k uživateli. Pro jejich upload (od uživatele do internetu) se využívá další cesta, například dial-up. V tom je zásadní rozdíl oproti připojení obousměrnému, kde jsou data přes satelit přenášena v obou směrech, bohužel díky technické náročnosti za nepoměrně vyšší cenu. Filozofií jednocestných připojení je známý fakt, že pro přenos dat do internetu stačí několikrát pomalejší linka než pro jejich stahování (asymetrický přenos).

Rychlý přenos dat z Internetu přes satelit tak slouží k významné akceleraci již používaného připojení. Ve výsledku se pak běžný dial-up mění na rychlou přípojku srovnatelnou s kvalitním ADSL nebo s výkonným přístupem přes kabelovou televizi. Služba T-DSL via Satellit vznikla koncem roku 2001 v telekomunikačním gigantu Deutsche Telekom jako možnost vysokorychlostního internetového připojení do oblastí, kam se nevyplatí natahovat optická vlákna, která jsou mimo pokrytí mikrovlnného bezdrátového připojení (FWA, WiFi) nebo i mimo ADSL. Díky cenové politice se stala úspěšná ale i v oblastech, kde tyto možnosti připojení byly a řadě menších firem i domácností nabídla do té doby nevídaný poměr cena / rychlost. V roce 2002 začíná být prostřednictvím dceřiné společnosti T-Systems PragoNet nabízena i v ČR.

Technické řešení
T-DSL via Satellit využívá satelitní systém ASTRA 1, který je používán řadou TV společností. Žádost o data prochází přes stávající telefonní linku, případně GPRS do internetu. Požadovaná data z internetu se potom dostávají do ASTRA uplink stanice v Lucembursku, odkud jsou přenášena na 36.000 km vzdálený satelit ASTRA. Odtud jsou signály znovu vysílány zpět na zem, kde mohou být zachyceny běžnou satelitní anténou. Bezpečnost dat je zaručena kódováním.

Technické předpoklady pro T-DSL via Satellit
Základní podmínkou je volný, nezastavěný výhled ve směru jihovýchod (19,2°), na satelit ASTRA. Jako anténa stačí běžná parabola s min. průměrem 60 cm s univerzálním konvertorem umožňujícím digitální příjem. Signál je dále veden běžným koaxiálním kabelem do PC vybaveného DVB (Digital Video Broadcasting) interní kartou nebo externím DVB zařízením připojeným přes USB port. Toto DVB zařízení má dvě funkce - pracuje jednak jako digitální přijímač a umožňuje sledovat satelitní TV na počítači, a jednak pracuje jako satelitní modem. Tím je zajištěn příjem dat ze satelitu. Přenos dat k satelitu (upload) se děje pozemní cestou, přes telefonní/ISDN modem nebo modem v mobilním telefonu (přenos přes GPRS), připojený k libovolnému internetovému poskytovateli.

Nároky na PC nejsou vysoké, pro službu samotnou stačí PC s procesorem Pentium II na min. 233 MHz, 64 MB RAM, modemem nebo ISDN kartou (alternativně GPRS mobilní telefon). Pro příjem digitální televize a rádia se doporučuje min. Pentium III s min. 500 MHz. Podporované operační systémy jsou v současnosti Windows 95, 98, ME, 2000 a XP.

Co nabízí T-DSL via Satellit?
U T-DSL via Satellit je k dispozici přenosová rychlost až 768 kbit/s. To odpovídá přibližně čtrnáctinásobku rychlosti vytáčeného internetu. Oblasti využití pro rychlý přístup k internetu přes satelit jsou kromě surfování například stahování videa, hudby, grafiky a jiných dat.

S T-DSL via Satellit získáte také možnost příjmu obrazu a zvuku řady digitálních televizních a rozhlasových stanic na vašem PC. Ten poté slouží jako pokročilý digitální přijímač s možností softwarového dekódování kódovaných televizních kanálů. Součástí některých DVB karet je i CI modul pro vkládání přístupových karet pro sledovaní PAY-TV. Programy lze sledovat buď na monitoru nebo, má-li grafická karta TV-out výstup, tak i na televizoru. Dražší DVB karty navíc pracují i jako rozbočovač a umožňují vyvést signál do samostatného standardního AV receiveru. Takto je možné surfovat na PC a zároveň sledovat satelitní TV na televizoru. Tuto možnost lze také pochopitelně realizovat duálním LNB.

Cenové relace
Značkovou DVB kartu lze pořídit již pod 2000 Kč včetně DPH, ceny kompletních satelitních sad pro jednocestný Internet (parabola, LNB, DVB karta, kabel a konektory) jsou již pod 3000 Kč (s DPH). Ceny samostatných parabol a LNB se dnes pohybují už v řádech stokorun. Služba T-DSL via Satellit je nabízena buď ve verzi START s datovým limitem 500 MB za 890 Kč měsíčně nebo ve variantě PRO s neomezeným přenosem dat za 1.490 Kč (bez DPH).

T-Systems PragoNet


T-Systems PragoNet je alternativní telekomunikační operátor, který na českém trhu funguje už od roku 1996. Skupina T-Systems je jedním z pilířů německého gigantu Deutsche Telekomu a je sesterskou skupinou T-Mobile. V nabídce společnosti naleznete kompletní portfolio telekomunikačních služeb, IT služby i komplexní plně individualizovaná řešení pro podnikovou klientelu.

Spolupráce se společností T-Systems PragoNet
Společnost nabízí v současné době pro prodejce satelitní techniky a další zájemce možnost spolupráce v oblasti partnerského prodeje služby T-DSL via Satellit a dalších produktů pro menší firmy a domácnosti (ADSL a hlasová služba Connect). Společným rysem je jednoduchá administrativa, nulové investice a provozní náklady a zajímavé provize. Bližší informace o možnostech spolupráce, jakož i o službě samotné, můžete nalézt na:

www.pragonet.cz/t-dslsat

Ing. Pavel Zemánek,
T-Systems PragoNet, a.s.
(PR článek)





Reklama




Vybrané články