Quantcast

Filmy na českých obrazovkách? Braky i fajnovější kousky

| Tisk

Nemáte peníze? Počítejte s velmi tristní filmovou nabídkou. Pokud máte rádi filmy, musíte si je zaplatit. Ale cena je pro českého diváka dost vysoká.

Ten má prostě smůlu. Kabelové společnosti ždímou peněženku, jak nejvíc mohou. S odkazem na vzrůstající náklady, bohatší nabídku i na nutnost srovnat ceny se západní Evropou. Jenže ty mizerné platy!

Na UPC Direct je tatáž nabídka jako na kabelové televizi, navíc doplněná o nabídku o prémiovou Plus, která mimo jiné obsahuje filmové kanály Cinemax a TCM. V nabídce je AXN, který též z velké části vysílá filmy,“ říká serveru parabola.cz k tématu filmy na českých obrazovkách František Malina, tiskový mluvčí UPC Česká republika. V obou nabídkách jsou zařazeny i filmy pro děti – specializované kanály Jetix a Minimax.

Cílem UPC je vyváženost žánrů a nabídky uvnitř žánrů. Proto je nabídka různorodá a sestavena tak, aby uspokojila široký divácký zájem. Např. rodinný filmový kanál Hallmark, špičkový filmový kanál HBO, "akční kanál" Cinemax či klasický filmový kanál TCM,“ dále specifikuje serveru parabola.cz Malina a pokračuje: „Naše společnost samozřejmě počítá i s filmovou nabídkou, kterou nabízejí tuzemské plnoformátové televize či Viasat History - nabízí dva historické celovečerní filmy týdně.

A nyní pohled do "kuchyně" UPC. Jak se filmové kanály vybírají do balíčků? „Na jedné straně nemůžeme diváky zahltit, na druhé straně musíme reagovat na poptávku. Proto se snažíme o vyváženou politiku a do budoucna se zaměříme na specializaci jednotlivých programových balíčků tak, aby si na své přišli jak milovníci filmů, tak třeba dokumentů. Co se novinek týče, máme řadu nabídek, které pečlivě vyhodnocujeme, ale až do ukončení jednání není vhodné podávat bližší informace,“ uzavírá pro server parabola.cz Malina z UPC.

Tak třeba TV Nova, která vysílá volně, neprozradí vůbec nic. „Velice ráda bych na toto téma odpověděla, ale jedná se o součást know how nákupu a schedulingu našich pořadů a proto bohužel z těchto důvodů nemůžeme být konkrétní,“ vymlouvá se tisková mluvčí Veronika Šmítková.

Ale aspoň něco. To veřejnoprávní televize se rozhodla vytvořit novou tradici – mlčet, dokud to jde. Lenka Bauerová z marketingu a komunikace České televize na výzvu nezareagovala. Ale třeba je na dovolené…

Prima TV je lepší. Posuďte! „Televize Prima vybírá filmy do svého programu podle několika kritérií. Jedním z nich je samozřejmě žánr, další roli hraje dostupnost vysílacích práv k jednotlivým filmům, aktuální nabídka a také cena. Pokud budeme filmy a seriály počítat na tituly, což je srovnání ne zrovna optimální, bude celkově více filmových titulů, než seriálů. V nabídce naší televize jsou jak filmy z produkce USA, tak z produkce evropské i české. Vysíláme tituly se staršími i novými daty výroby. Pokud máme prává k reprízám, což je u drtivé většiny titulů, reprízují se nejdříve přibližně po půl roce,“ chrlí Jana Malíková, tisková mluvčí Primy.

A přidá statistiku odvysílaných filmů za rok 2004: české filmy 257, evropské filmy 221, americké filmy 525, ostatní 1, celkem 1004.

Jenomže co nám ty volně dostupné televize, za které nemusíme platit, vlastně nabízejí? Braky. Jak jinak si vysvětlit vykopávky, které odvysílala například Nova s Primou 3. července 2005: Dobrodruh (Nova, 1983), Bohové se zase zbláznili (Nova, 1994), Junior (Nova, 1994), Setkání v červenci (Nova, 1978), Augustus, první císař římský (Nova, 2003), Stříbrná pláž (Nova, 1995), Zvoník od Matky boží (Prima, 1983), Princ a Večernice (Prima, 1978), FBI v sukních (Prima, 1988). Stručně shrnuto, stokrát reprízované filmy a omezená nabídka.

Zpátky k placeným kanálům. Od jara na kabelové televizi Karneval lze sledovat dvě nové filmové televize – CS Film a Film+. Třetí – Europa Europa - by se měla objevit.

CS Film vysílá výhradně filmy z české a slovenské produkce. Diváci Karnevalu jej najdou v programové nabídce Komplet,“ říká serveru parabola.cz Dušan Jelínek, obchodní a marketingový ředitel Karneval Media.



CS Film chystá pro diváky řadu novinek a tematicky zaměřených filmových bloků. Diváci se mohou například těšit na pondělky se slovenskou filmovou tvorbou, páteční program bude laděn v komediálním duchu a soboty budou vyhrazeny pro česko-slovenské krimi filmy,“ slibuje Jelínek.

Filmový kanál Film+ nabízí širokou paletu dabovaných filmů všech žánrů 24 hodin denně. Doménou Film+ je filmová produkce, která se na českých obrazovkách doposud neobjevila. Film+ je zatím k dispozici v kabelové síti Karneval Media,“ přibližuje serveru parabola.cz Jelínek a pokračuje: „V programové nabídce lze najít nejrůznější žánry jako jsou například komedie, akční, romantické, dobrodružné filmy, krimi, sci-fi, drama, thrillery, filmy pro děti a podobně. Vedle premiér a repríz úspěšných filmů najdete v programu Film+ i oblíbené seriály a kreslené filmy.

Čistě evropským filmovým kanálem je Europa Europa. O čem je? „Je to evropské kino náročnějšího diváka. Stačí nastínit jména režisérů a herců filmů, které kanál nabízí: Truffaut, Von Trier, Almodovar, Polanski, Loach, Bertolucci, Hopkins, Belucci, Loren nebo Depardieu. Hlavními distributory filmů jsou společnosti: Universal, Film Four, Britsh Film Institute, M6 a Sogepaq. Kanál dále nabízí reportáže z filmových festivalů: Cannes, Benátky, Berlín. Europa Europa vysílá 14 hodin, o víkendech až 20 hodin,“ nabízí pro představu Martin Kocourek ze společnosti Zone Vision Czech, která kanál u nás mediálně zastupuje. V nabídce ho na svých internetových stránkách anoncuje Karneval Media. Ale podle informací serveru parabola.cz se zatím nevyřešila cena za vysílací práva a rozšíření programu do dalších kabelových sítí.

Všechny filmy nabízené divákům v Česku mají dabing nebo české titulky.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články