Quantcast

Srpnové novinky na satelitech

| Tisk

Prázdniny a léto jsou ve své druhé polovině. I přes období veder a nižšího zájmu o televizní programy připravola řada broadcasterů i na osmý měsíc letošního roku řadu novinek, které se týkají především televizních stanic. Diváci se mohou těšit na řadu nových placených programů. Na satelitech by se měla opět objevit i celá řada nových volně vysílaných stanic. V tomto směru se musíme nechat překvapit.

Přinášíme Vám informace o připravovaných programech, které odstartují během srpna a o většině z nich jsme již i několikrát referovali. Do zahájení vysílání považujte následující informace jako orientační, neboť do startu může dojít k nečekaným situacím, které mohou zahájení vysílání zkomplikovat.

PREMIERE WIN
Mnichovský provozovatel placené televize Premiere spustí dnes svůj program Premiere Win. Premiere Win bude interaktivní kanál věnovaný hlasování a výherním soutěžím, živým přenosům z koňských dostihů a zpravodajství ze sportovního světa. Program bude až do fotbalového MS 2006 postupně rozšiřován.

V první fázi bude program vysílat denně šestihodinový program, který bude startovat vždy v 18:00 hodin. Uvedl v minulých dnech provozovatel německé platformy. Provozovatelem nového kanálu bude nově založená společnost Premiere Win Fernsehen GmbH, provozovatel již získal souhlas od německých úřadů.

Premiere Win budou moci přijímat zatím jen abonenti Premiere bez dalších poplatků. Na stanici bude spolupracovat společnost Magna Entertainment Corporation (MEC). Obě firmy ohlásily fúzi antimonopolním úřadům. MEC podle svých slov je lídrem v poskytování obdobných služeb v Severní Americe.

Premiere Win bude vysílat na družici Astra 1H, pozice 19,2°E, na kmitočtu 12,032 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

MUSIC BOX RU
Ruská verze hudební interaktivní televize Music Box RU změní dnes transpondér na satelitu Hot Bird 6. V praxi to bude znamenat si naskenovat program na nových parametrech.

K očekávané změně dojde dnes 1.8.2005 ve 12:00 hodin SELČ. V tuto dobu se program objeví na kmitočtu 10,971 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Jde o transpondér, který v minulosti používala turecká televize TRT International pro analogové a digitální vysílání.

Na uvedeném kmitočtu se nově objeví také Balkanmedia TV, což je hudební kanál z území bývalé Jugoslávie. Od 1.8.2005 bude testovat, pravidelné vysílání se očekává 1.10.2005.

PINK+
Francouzská společnost Eutelsat upravuje dnes programovou nabídku paketu Kabelkiosk. Od 1.srpna 2005 bude v paketu nově vysílán srbský prémiový kanál PINK+, panevropský zpravodajský program EuroNews v angličtině, francouzštině a portugalštině a také turecký privátní kanál Star TV (zpravodajství, filmy, show, seriály, sport, zábavné a dětské programy).

Dosavadní nabídka Mixpaketu se již nebude nabízet. Tři programy - TVE International (Španělsko), ERT SAT (Řecko) a Dubai TV (Saudská Arábie) se od 1.8. nebudou v paketu KabelKiosk vysílat. Další programy z Mixpaketu - HRT1 (Chorvatsko) a EuroNews (španělská verze) si bude možné předplatit samostatně.

Nabídka cizojazyčných stanic Kabelkiosk se k 1.8.2005 rozšíří z původních 22 na 24 programů a nyní obsahuje ruský, turecký, italský a srbský programový balík, DigiTURK Euro Premium a také samostatně předplatitelné programy v polštině, chorvatštině, angličtině, francouzštině, španělštině a portugalštině.

Nabídka VisAvision (Kabelkiosk) již obsahuje 9 tureckojazyčných TV programů. Paket obsahuje stanice jako Star TV, Show TV, Kanal D, TGRT, ATV a Kanal 7. Dále jsou zde oba turecké programy Lig TV a Sinema Turk z nabídky Digiturk Euro Premium. Bezplatně se zde šíří program TRT International.

E! Entertainment TV, TOON DISNEY
Dnes v paketu Viasat (Sirius 3 via 5°E) startují stanice E! Entertainment TV (kanál věnovaný celebritám, pohledů do zákulisí natáčení, film o filmu a další) a Toon Disney (kreslené filmy z produkce Disney). Všechny nové programy Viasatu budou zakódované systémem Videoguard.

DISNEY CHANNEL, TOON DISNEY
K 1.srpnu 2005 se rozšířuje také konkurenční platforma Canal Digital o dva dětské kanály. Jde o Disney Channel a Toon Disney. Program Disney Channel byl doposud vysílán jen v rámci paketu Viasat; Toon Disney startuje souběžně v obou platformách. Stanice se v paketu Canal Digital objevily na satelitu Thor II, 0,8°W, na kmit. 11,357 GHz, pol. H, SR 24500, FEC 7/8. Signál zde bude zakódován systémem Conax.

RTL-7
Dne 12.srpna 2005 dojde k přejmenování holandské privátní televize Yorin na RTL-7. Stanice Yorin TV je určena pro diváky ve věku od 20 do 49 let. Rozhlasová stanice Yorin FM přejmenována nebude.

RTL-7 bude součástí holandské placené televize Canal Digitaal na satelitu Astra 19,2°E. Z důvodu vysílacích práv je signál stanice zakódován aystémy Irdeto2 a Seca Mediaguard 2.

Stanice RTL-7 bude přinášet zábavné programy určené pro celou rodinu. V minulých letech existovala pod názvem RTL-7 stanice v Polsku, kterou pak odkoupila polská Gruppa ITI, provozovatel sítě stanic TVN, která kanál přejmenovala na TVN Siedem..

TALPA TV
Talpa TV, nový holandský televizní kanál od producenta John de Mol, zahájí vysílání 13.srpna 2005. Stanice bude sdílet kmitočet s dětským kanálem Nickelodeon Nederland a bude vysílat denně od 18:00 do 2:00 hodin. Holandská verze stanice Nickelodeon bude vysílat ve zbývajícím čase - od 2:00 do 18:00 hodin.

Talpa TV chce oslovit v první řadě diváky ve věku od 20 do 49 let a vysílat v rámci platformy Canal Digitaal na satelitu Astra 19,2 st. východně. Do 31.srpna 2005 bude vysílat na kmitočtu 11,739 GHz, pol. V a od 1.září 2005 bude kanál Nickelodeon Nederland/Talpa TV vysílat na freq. 12,574 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6. Program Talpa TV má být kódován jen systémem Seca Mediaguard 2.

Už v průběhu příštího roku chce John de Mol získat 10% podíl na trhu a získat diváky veřejnoprávních a komerčních kanálů. V roce 2004 měla 24% podíl na trhu společnost RTL Group s programy RTL4, RTL5 a Yorin a 36% tři veřejnoprávní kanály. Firma SBS Nederland, provozovatel stanic Net 5, SBS 6 a Veronica TV, si vloni vybojovala 17% podíl na holandském trhu.

TPS FOOT
Francouzská digitální platforma TPS spustí v polovině srpna nový sportovní kanál. TPS Foot má být odpovědí na krok konkurenční platformy CanalSat, která získala exklusivní práva k francouzské lize. Nový kanál bude vysílat ve všední dny 18 hodin a o víkendech 8 hodin.



TPS Foot se má specializovat na mezinárodní fotbal. Na stanici se objeví 500 přenosů ročně. V programové nabídkce se objeví i přenosy Premier League a dále pořady stanic známých klubů jako Chelsea TV, Manchester United TV a Barcelona TV. Stanice bude vysílat i fotbalové MS 2006, které se bude konat v Německu a přinese i místní zápasy ze severní Afriky.

TPS Foot spustil testovací vysílání na družici Hot Bird 13°E, na kmit. 10,796 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, kde dříve vysílal program English Premier League. Signál programu je zakódován systémy TPS Crypt a Viaccess PC 2.3, 2.4 a 2.5.

DIRECT 8, NRJ 12
Konkurenční francouzská satelitní platforma CanalSat (Astra 19,2°E) plánuje také rozšíření programové nabídky. V paketu se objeví francouzské kanály - Direct 8 a NRJ 12.

Oba programy se objeví v kabelové síti Noos-UPC během léta a v satelitní nabídce Canal Sat pak do konce srpna letošního roku. Bližší informace ohledně vysílání a kódování zatím nejsou k dispozici.

redakce





Reklama




Vybrané články