Quantcast

Česká televize může spustit svůj multiplex v DVB-T

| Tisk

logoČeská televize (ČT) může spustit svůj plánovaný veřejnoprávní multiplex v rámci digitální terestrické televize (DVB-T). Vyplývá to z informací z několika na sobě nezávislých zdrojů.

ČT dnes obdržela dokument od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který vyhradil kmitočty sítě A pro vysílání programů České televize v rámci DVB-T s podmínkou, že zahájí vysílání do šesti měsíců od vydání rozhodnutí. V praxi to znamená, že ČT spustí řádné digitální vysílání do konce letošního roku, či začátkem příštího roku. Je to velký průlom v jednání ohledně spuštění řádného provozu DVB-T v České republice.

Česká televize bude využívat kmitočtovou síť A s největším pokrytím (více jak 70 procent území ČR), kterou budou provozovat České Radiokomunikace.
V současné době však dochází k převodu aktivit ČRa a.s. na firmu KTR Management a to znamená, že ČRa přijdou o možnost pokračování zkušebního vysílání DVB-T. Licence je totiž nepřevoditelná.
V úvahu přicházejí tři varianty -
1) ČT zahájí brzy řádné vysílání a ČRa tedy budou moci plynule přejít z experimentů na oficiální vysílání
2) ČRa přeruší stávající experiment do zahájení řádného provozu DVB-T
3) Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odsouhlasí nového vlastníka jako nástupce ČRa.

Veřejnoprávní média - tj. Česká televize ale i Český rozhlas budou mít na zavádění digitalizace dostatek finančních prostředků. Senát se dnes nezabýval novelou zákona o koncesionářských poplatcích, čímž umožnil automatické schválení zákona, který počítá s tím, že měsíční poplatek za Českou televizi se ještě letos (zřejmě od října) zvýší na 100,- Kč. V roce 2007 budeme platit 120,- Kč a o další rok později již 135,-Kč.
ČT zároveň přijde o reklamu, která bude už jen u sportovních a kulturních programů.
Za rozhlas budeme od podzimu platit 45,-Kč. Platit budou všechny domácnosti, které jsou napojeny na elektrickou síť, vyjma těch, kteří sepíší čestné prohlášení, že televizor/rádio nemají, dále pak lidé s nižšímu příjmy a další. Novelu ještě musí podepsat prezident.



"Pokud rozhodnutí poslanců a senátorů schválí prezident republiky, použije Česká televize získané finanční prostředky nejen na přípravu digitalizace vysílání, ale také na výrobu nových původních pořadů, a to zejména dramatických, vzdělávacích, dokumentárních a pořadů pro děti a mládež, které tvoří pilíř její tvorby. Bude také investovat do rozvoje technického a technologického," komentuje dnešní rozhodnutí Senátu generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Česká televize má v plánu další tři nové programy. Po zpravodajském kanálu ČT24, který odstartoval v květnu letošního roku, chce začátkem příštího roku spustit další program ČT4. Podle neoficiálních informací má jít o dokumentární kanál.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články