Quantcast

Česká Top TV se zřejmě objeví v DVB-T

| Tisk

logoNová česká televizní stanice Top TV, která zahájí vysílání za necelý měsíc, zvažuje rozšíření dostupnosti svého programu i do jedné sítě digitální terestrické televize (DVB-T) v Praze a okolí. Vyplývá to informací, které má k dispozici redakce serveru parabola.cz.

Broadcaster Top TV již zahájil první jednání s provozovatelem paketu Czech Digital Group (CDG), který má v tuto chvíli volnou kapacitu pro jeden televizní program. Volná pozice se objevila po metropolitní stanice TV Praha, která k 15.červenci 2005 přerušila vysílání. Mluvčí GES Group Jana Adamčíková k tomu tehdy uvedla, že "důvodem k tomuto kroku byly ekonomické důvody, zejména neúnosná finanční zátěž vyplývající z poskytované služby". GES Group zajišťovala vysílání TV Praha a TV Hradec Králové a servis pro RTV Galaxii Martina Kindernaye, kterému soud vrátil původní licenci.

Podle dostupných informací se s obnovením vysílání TV Praha už nepočítá, původní analogové vysílače v Praze a Hradci Králové se demontují a nyní zbývá vyřešit problém, co s volným prostorem v DVB-T síti CDG. To by měla rozhodnout na svém 15.zasedání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, které se bude konat 23. a 24.srpna 2005. Tedy krátce před startem Top TV, který je naplánován na 5.9.2005. Rada by měla situaci pečlivě zvážit a rozhodnout, zda vydá souhlas k změně programové nabídky spočívající v zařazení programu Top TV do sítě Czech Digital Group. Pokud Rada žádosti nevyhoví, hrozí, že bude kapacita v paketu neobsazena zhruba 1 rok, což je doba, kterou budou mít majitelé "digitálních" licencí na přípravu spuštění programu v DVB-T. Digitální licence na DVB-T zatím ale uděleny nebyly.

Nyní je zatím jisté, že Top TV se objeví v rámci nabídky satelitní platformy Czech Link na satelitu Eurobird-1, na pozici 28,5 st. východní délky, na transpondéru F3, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Signál Top TV nebude kódován. Znamená to, že pro příjem programu postačí libovolný satelitní set top box. Program Top TV bude také dostupný ve druhé největší české kabelové televizi Karneval. O zařazení programu do kabelové nabídky UPC zatím nebylo rozhodnuto.



Vysílání Top TV bude z větší části založeno na teleshoppingu. V programu se objeví magazíny, které budou přinášet odkazy na firmy vyrábějící zboží či služby. Obvyklý teleshopping je na ostatních stanicích limitován, licence Top TV vysílání pořadů s prvky teleshoppingu přímo nařizuje.

Martin Vyleťal
parabola.cz
10.8.20005





Reklama




Vybrané články