Quantcast

Jak to bude dál s paketem Czech Link?

| Tisk

logoKoncem června letošního roku Vás server parabola.cz informoval o připravované změně v distribuci českých a slovenských programů, které se vysílají v rámci platformy Czech Link, resp. Slovak Link. Stávající družice Eurobird-1, která doposud oba pakety přenáší, bude v budoucnu využita výhradně pro potřeby britského a příp. i irského trhu. Jinými slovy: Eurobird-1 již nebude plnit původní poslání satelitu, který měl „otevřít“ novou pozici 28,5 st. východní délky dalším zájemcům z celé Evropy. Název Eurobird-1 již nebude plně vystihovat nové poslání a stane se de facto „ukbirdem“.

Oba provozovatelé paketů obdrželi v minulých měsících od T-Systems nabídku traspondérové kapacity na jiném satelitu, který zajistí obdobné služby a pokrytí jako původní Eurobird-1. Novým satelitem, o kterém se začalo v Česku a na Slovensku stále častěji hovořit, je Astra 3A. Tato družice poskytuje 36 MHz transpondéry (podmínky české strany) ale i výborné pokrytí v České republice a dostatečné na Slovensku.

Jako první na nabídku T-Systems, dceřinné společnosti Deutsche Telecom, zareagovala slovenská strana – Slovak Telecom, a.s., Rádiokomunikácie, o.z. T-Systems provedla koncem června 2005 měření, která by měla ověřit dostupnost dostatečného signálu na celém Slovensku. K testům byly na pozici 23,5 st. východně použity dva transpondéry – jeden s FEC 2/3 (pásmo 12,5 GHz) a druhý s FEC 5/6 (pásmo 11 GHz). Provozovatel Slovak Linku se po úspěšných prvních testech bleskově rozhodl pro obsazení jednoho transpondéru v pásmu 12,5 GHz. Byl to jeden z původně testovaných kmitočtů – freq. 12,565 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3. Oficiální vysílání Slovak Linku na Astře 3A bylo zahájeno 20.7.2005 prostřednictvím fixního uplinku na Kamzíku. K tomuto datu zároveň došlo k přepojení stávající distribuce Slovak Linku na Eurobirdu-1 na mobilní uplink, který poskytl T-Systems. Diváci mimo hlavní zóny pokrytí signálem Eurobirdem mohli zpozorovat i problémy s příjmem signálu slovenských programů z pozice 28,5°E.

Na Slovensku na novou nabídku velmi rychle zareagovali. Na české straně jakoby se nic nedělo. Czech Link nadále vysílá jen ze satelitu Eurobird-1 Kdy dojde k zapojení signálu paketu Czech Link na satelitu Astra 3A? Nejprve je nutné zdůraznit, že Astra 3A se v současné době jeví jako nejpravděpodobnější družice pro paket domácích stanic Czech Link, který v současné době zajišťuje firma Czech Link, s.r.o., kterou vlastní po 50% společnosti Czech Digital Group, a.s. a UPC Česká republika. Do ukončení výběrového řízení České televize na zajištění „satelitních služeb“ nový satelit Astra 3A ani firmu, která zajistí servis, nikdo nepotvrdil. V zákulisí se nejčastěji zmiňuje právě Astra 3A z důvodu, které byly uvedeny výše a také proto, že přechod na Astru 3A bude nejméně bolestivým – přenastavení parabol u terestrických vysílačů, kabelových operátorů a u individuálních diváků znamená přeladění na družici, která je o pouhých 5 stupňů na západ od Eurobirdu-1. Znamená to, že většina diváků v České republice a na Slovensku by neměla mít problém s Czech Linkem z nové pozice.

Jaký je další očekávaný a pravděpodobný vývoj? Pokud bude v nejbližších dnech k veřejné zakázce ustanovena ministerská komise, která dá doporučení vládě, můžeme očekávat, že Czech Link na Astře 3A začne již začátkem září 2005 (septembra 2005). V případě, že se vše s vyhlášením výsledků veřejné zakázky bude nadále oddalovat, objeví se Czech Link na pozici 23,5°E až v průběhu října 2005 (októbra 2005). Což by mělo negativní dopad na DTH (direct to home) příjem v České republice a na Slovensku. Připomeňme, že Slovak Link počítá s vysíláním přes Eurobird-1 do 20.9.2005. Stále je reálné, že do tohoto termínu začne Czech Link vysílat z 23,5°E, což by uvítali především diváci na Slovensku, kteří přijímají nejenom slovenské programy z paketu Slovak Link ale také placené programy Galaxie Sport a CS Film z platformy Czech Link.

Podobně jako u Slovak Linku bude při paralelním vysílání Czech Linku přeladěn fixní uplink na Astru 3A, mobilní uplink, který opět zapůjčí T-Systems, bude využíván k distribuci signálů přes Eurobird-1. Podle zjištěných informací není zahájení paralelního vysílání české platformy závislé na Slovak Linku. Ve stejnou dobu mohou mobilní uplink využívat jak v Česku, tak i na Slovensku.



Vstup Czech Linku na Astru 3A znamená i podepsání nových kontraktů s jednotlivými broadcastery, kteří doposud vysílají v českém multiplexu. Česká televize počítá s tím, že z 36 MHz transpondéru bude pro sebe využívat polovinu, tj. 18 MHz. Zbytek připadne privátnímu sektoru. Czech Link na 23,5°E by měl být ve stejném obsazení jako na Eurobirdu-1, tj. objeví se zde ČT1, ČT2, ČT24, TV Prima, Galaxie Sport, CS Film a Top TV (startuje 5.9.2005). Sedmičku televizních programů mohou do budoucna doplnit ještě další 2 televizní stanice. Celkem TV v Czech Linku má být 9. V českém multiplexu budou i na nové pozici i rozhlasové stanice především Českého rozhlasu a privátní křesťanské Radio Proglas a BBC World Service.

Přechod české a slovenské platformy na pozici 23,5 st. východně přinese i možnost příjmu více domácích programů. Slovak Link v současné době přenáší 5 televizních stanic. Pokud přičteme 7 TV z Czech Linku a distribuční signál hudební TV Óčko, dostaneme se (zatím) k 13 televizním programům v češtině a slovenštině, které budou k dispozici z jedné pozice a dvou různých přístupových karet.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články