Quantcast

V plánu dva nové satelity Jamal 300

| Tisk

Na mezinárodní výstavě MAX 2005 v Moskvě byl podepsán kontrakt mezi kosmickou společností Energia a Gazkom. Cílem smlouvy je zhotovení a vynesení dvou nových telekomunikačních satelitů Jamal série 300. Za společnost RKK Energia smlouvu podepsal první viceprezident společnosti Vladimir Verkhoturov, za Gazkom generální ředitel společnosti Dmitrij Sevastjanov. Oba nové satelity Jamal vynese koncem roku 2007 až začátkem 2008 ruská nosná raketa Proton.

Projekt Jamal je součástí federálního kosmického programu. Provozovatelem telekomunikačních satelitů Jamal je společnost Gazkom, která byla v roce 1992 založena společnostmi Gazprom a Energia. Dva nové satelity Jamal 300 jsou nyní hlavní aktivitou firmy Energia.

Na geostanionární dráze jsou nyní tři satelity Jamal - nejstarší Jamal 100 (mimo provoz) a dvě družice Jamal série 200. Jedna z nich Jamal 201 slouží na pozici 90 stupňů východní délky s transpondéry v C a Ku pásmu především pro Rusko a bývalé země SSSR. Druhý satelit je na pozici 49 stupňů a slouží pro západní část Ruska a země Středního Východu. Obecně satelity Jamal slouží pro rozvoj státní infrastruktury, domácí komerční stanice a dále také k pokrytí 22 ruských regionů k přenosu 16 federálních a komerčních televizních stanic a dalších multimediálních služeb.

Jeden z nových satelitů Jamal 300 bude zaparkován na pozici 90 st. východně, kde nahradí stávající satelit Jamal 201. Druhý Jamal série 300 bude umístěn na nové pozici 55°E, kde nyní působí i satelity Intelsat 702 a indická družice Insat 3E. Jamal na 55°E nabídne pokrytí evropské části Ruska, Východní Evropy, Blízkého Východu a severní Afriky.

Nové Jamaly 300 budou připraveny na vysílání digitálních programů včetně HDTV (vysílání ve vysokém rozlišení), datové a multimediální služby (VSAT, telefonie, přístup k internetu apod.).



Oba nové Jamaly 300 se stanou vyhledávanými satelity pro lovce digitálních programů (nejen) z Ruska.

[ComNews.ru]

redakce





Reklama




Vybrané články