Quantcast

UPC Direct bude spolupracovat s Canal Digitaal

| Tisk

logoDomácí platforma UPC Direct bude pravděpodobně používat i kódovací systém Irdeto2 a Seca Mediaguard2 a Canal Digitaal Cryptoworks. Nepůjde ale o přechod platformy UPC Direct ze systému Cryptoworks na Irdeto a Mediaguard a Canal Digitaal na Cryptoworks, nýbrž se rýsuje významná spolupráce mezi provozovatelem paketu UPC Direct a holandské platformy Canal Digitaal.

Pozorní diváci mohli na satelitu Astra 1E, tj. na pozici 19,2 st. východně, na transpondéru č.63, na kmitočtu 10,921 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6 u britského kanálu BBC Prime zpozorovat "aktivní" systém Irdeto2 (CAID 0622) a Seca Mediaguard2 (CAID 0100). U systému Mediaguard je aktivní ID 006A, který patří kartám holandské platformy Canal Digitaal (stejně i Irdeto2). Pro oba dva kódovací systémy ale data zatím neběží.

Naopak diváci Canal Digitaal mohli na tranpondéru 12,344 GHz u programu Eurosport, který byl zde doposud kódován jen systémy Irdeto2 a Mediaguard2 aktivní i systém Cryptoworks. K programu Eurosport v paketu Canal Digitaal byla přidána i česká a maďarská audio stopa.

Co tento krok provozovatele UPC Direct znamená? UPC se pravděpodobně dohodlo (dohaduje) na spolupráci s Canal Digitaal. Cílem je zajistit jednu distribuci programů pro více platforem. V praxi to znamená, že u společných programů bude aplikován simulcrypt - kódování programu (-ů) více systémy. Pro provozovatele platforem je tuto řešení podstatně levnější než opakované šíření totožných programů na dalším transpondéru.



Canal Digitaal (CD) připravuje na podzim řadu nových programů, které chce spustit na satelitu Astra 19,2°E. Problémem je ale omezená kapacita na stávajících transpondérech CD. Z toho důvodu se hledalo řešení, jak zefektivnit přenos a distribuci programů. Nabízelo se řešení zahájení spolupráce s platformou UPC Direct, která sídlí také v Holandsku a jednoduše může docházet k výměně dat mezi providery.

Simulcrypt je na různých transpondérech a satelitech běžně aplikován. Používá jej i např. polská Cyfra+, která abonentům francouzské TPS zpřístupňuje stanice Reality TV, CNBC Europe a balík audio kanálů Xtra Music. Tyto stanice jsou nad rámec Seca Mediaguard2 kódovány také systémy Viaccess PC 2.x.

redakce





Reklama




Vybrané články