Quantcast

Óčko TV od zítřka v DVB-T v Praze i v Brně!

| Tisk

logoDne 7. října 2005 od 10.00 hudební TV Óčko zahajuje vysílání v pozemním digitálním multiplexu Českého Telecomu. Óčko bude digitálně vysílat v Praze a okolí a v Brně a okolí na základě licence pro experimentální vysílání od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Digitální televizní vysílání bude možné naladit na kanálu 64 v Praze a okolí a na kanálu 25 v Brně a okolí.

Stávající vysílání Óčka v multiplexu „A“ Českých radiokomunikací, které je možné zachytit v Praze a okolí na 25. kanále, potrvá až do doby zprovoznění vysílání multiplexu České televize. Poté bude vysílání Óčka v multiplexu „A“ Českých radiokomunikací ukončeno.

Systém DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) se od systému analogového zásadním způsobem liší způsobem přenosu televizního signálu, který je v systému DVB-T po celé přenosové trase (ze studia až k televiznímu divákovi) přenášen v digitální podobě. Mezi největší výhody digitální televize patří vynikající kvalita obrazu a zvuku. Digitální televizní vysílání lze přijímat v místě pokrytí i na stávající anténní systém. Televizní přijímač musí být pro příjem digitálního signálu vybaven dekodérem (pro konverzi z DVB-T na PAL). Pokud není, musí být doplněn o tzv. set-top box, který se zapojuje mezi TV přijímač a anténu. Zpětný kanál, který je nezbytný pro používání interaktivních aplikací, je rovněž realizován přímo televizním přijímačem nebo set-top boxem prostřednictvím internetu nebo telefonní linky. Digitální televizní signál lze přijímat i na počítači prostřednictvím speciálních karet pro příjem DVB-T signálu.



TV Óčko v těchto dnech slaví 3. výročí od zahájení vysílání. Óčko je jedinou českou hudební televizí a je zároveň nejsledovanější kabelovou televizí na českém trhu.

Jakub Petříček
Óčko TV





Reklama




Vybrané články