Quantcast

V Bratislavě bylo zahájeno pilotní vysílání v DVB-T

| Tisk

logoVe středu 16.listopadu 2005 zahájila společnost Rádiokomunikácie pilotní provoz svého prvního vysílače pro pokrytí Bratislavy digitálním terestrickým signálem. Vysílací antény vysílače jsou umístěné na budově Technolopu, v městské části Petržalka, odkud televizním signálem pokrývá především Petržalku, časti Starého města, Podhrádí, Botanickou záhradu, Liščí údolí, Karlovu Ves a obce Jarovce, Rusovce a Čunovo.

Stávající podoba vysílání je v první fázi. Du druhé přejde v prosinci a lednu 2006, kdy se síť vysílačů rozšíří o 2 nové lokality, které zabezpečí plné pokrytí Bratislavy a blízkého okolí do vzdálenosti 30 až 35 kilometrů hlavně směrem na Podunajskou nížinu a Záhorskou nížinu.

Pilotní vysílání probíhá v Bratislavě na 66.kanále, kde se v digitální kvalitě vysílají televizní stanice Jednotka (STV), TV JOJ a zpravodajská TA3. Dále jsou k dispozici 4 rozhlasové programy - Rádio Slovensko, FUN RADIO, Rádio Lumen a Rádio EXPRES.

Cílem pilotního projektu je odzkoušet si novou vysílací technologii, obeznámit se s charakterem šíření signálu, naučit se měřit a vyhodnocovat pokrytí, resp. rušení v metropolitním prostředí. Naším záměrem je též seznámit veřejnost s novou možností televízního a rozhlasového příjmu,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Rádiokomunikácií, o. z., Roman Korbačka.

Vzhledem k tomu, že vysílání Radiokomunikací je pokusné a je určené pro potřeby testování a měření digitálního signálu, může se měnit obsah (počet přenášených programů) a jejich technické parametry. Dále může docházet k výpadkům či přerušováním vysílání.



Rádiokomunikácie zajišťují pilotní provoz digitálního terestrického vysílání ve Zvoleně a v Bánské Bystrici. Nově také v Bratislavě. Na východě Slovenska získala povolení firma Telecom Corp.

Stávající analogové televizní vysílání má ve smyslu mezinárodních dohod a výzvy Evropské komise ukončeno nejpozději do roku 2012.

redakce





Reklama




Vybrané články