Quantcast

Polská TVP spustí dva nové programy: TVP Dokument a TVP Rozrywka

| Tisk

logoPolská veřejnoprávní televize přiravuje několik nových digitálních tématických kanálů. Jako první z nových stanic neodstartuje TVP Sport, jak se původně očekávalo, ale TVP Dokument a TVP Rozrywka. Obě nové stanice odstartují koncem ledna a začátkem února příštího roku. Vyplývá to ze strategie rozvoje tématických kanálů TVP, kterou zveřejnila Gazeta Wyborcza. Dokument "Start a strategie rozvoje tématických kanálů TVP" pochází ze září 2005. Polští kabeloví operátoři, které byli osloveni redakcí satkurier.pl, neoficiálně uvedli, že mají za sebou první vyjednávání s TVP ohledně zařazení nových programů do kabelových sítí.

Prvními novými tématickými stanicemi TVP v roce 2006 budou TVP Dokument a TVP Rozrywka. Start těchto stanic si vyžádá investici ve výši 12 mln zlotých. TVP Dokument bude kanálem dokumentárně-historickým a vzdělávacím, který bude těžit především z bohatého archívu polské veřejnoprávní televize. Diváci na této stanici najdou dokumentární filmy, populárně-naučné snímky a další pořady, které budou čerpat z archívů TVP, Filmoteki Narodowej, WFD a WFO. Z archívu bude čerpat také další nový tématický kanál TVP Rozrywka, který bude vysílat festivaly, koncerty, kabarety, recitály a videoklipy.

TVP urychlila práci nad novými kanály, neboť se televizní trh stále více štěpí a velká část diváků, nejoblíbenější cílová skupina u zadavatelů reklamy, tráví stále více času sledováním specializovaných programů. Navíc - podle autorů dokumentu - konkurence též nespí. TVP proto zrychlila tempo na přípravách třech až čtyř nových programů, které by měly být představeny již v polovině ledna.

Podle průzkumů TNS/OBOP, který si objednala TVP chce nejvíce diváků nový filmový kanál (až 82 procent dotázaných). Na druhém místě nejvíce respondentů (74%) uvedla informačně-zpravodajský a dokumentární program. Milovníci dokumentů jsou především dobře situovaní diváci z větších měst. Kanál z hudbou by chtělo 69 procent oslovených diváků, především mladí lidé. V první pětce se ještě umístil kanál věnovaný poradně (62%) a sportu (55 procent).



TVP uvede všechny nové tématické kanály na satelitu Astra 2C, pozice 19,2 st. východně, na kmitočtu 10,862 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, kde již od dubna letošního roku zde vysílají nekódovaně programy TVP Kultura a TV Polonia. Od listopadu se nabídka rozšířila o tři programy TVP - TVP1, TVP2 a TVP Regionalna. Tyto 3 stanice jsou ale z důvodu vysílacích práv zakódovány systémem NDS Videoguard. Nové tématické stanice by měly vysílat volně (zřejmě vyjma sportovního programu TVP).

dle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články