Quantcast

Humax PR-HD 1000 - set top box (nejen) pro příjem HDTV kanálů

| Tisk

Humax PR-HD1000
Přední panel satelitního HD set top boxu Humax PR-HD1000
Vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) se bude v letošním roce rozšiřovat a na tento technický rozvoj pamatují i výrobci set top boxů. Známá korejská firma Humax nedávno na trh uvedla model PR-HD1000. Již z názvu je patrné, že se bude jednat o přístroj schopný příjmu HDTV kanálů a to jak v kompresi Mpeg-2 tak i v kompresi Mpeg-4. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází velmi pěkný bodový alfanumerický display. Po odklopným víčkem nacházíme řadu funkčních tlačítek, čtečku vestavěného dekodéru Nagravision a dva otvory pro CI moduly.

Na zadním panelu nalézáme dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YPbPr, HDMI konektor a USB 2.0 konektor.

Popis menu

Menu je k dispozici ve čtyřech jazycích, čeština zatím chybí. Přijímač je nabízen abonentům německé Premiere a proto i software a hardware přijímače je tomuto požadavku přizpůsoben. Hned první položka v menu se nazývá „Premiere Menu“ a dozvíte se zde informace o vložené kartě ve vestavěném dekodéru Nagravision.

Systém Nagravision Aladin používá právě německá Premiere pro kódování svých programů. Pokud máte vložený nějaký CI modul, dozvíte se i informace i o něm. V přijímači byl použitý firmware HDTSNA 1.00.10. Je zde i speciální funkce pro abonenty Premiere, která spočívá v automatickém naladění všech kanálů této německé placené televize.

Programy Premiere se ladí od pozice 100, od pozice 200 se ladí ostatní programy. Prvních 100 pozic je vyhrazeno na tzv. „preferované“ programy, které si určí divák sám a to jak z kanálů patřících Premiere, tak i z ostatních programů.

Další položkou v menu je „Setting“. Zde se nachází možnost nastavení hodin, jazyka menu, chybí zde volba zvukového doprovodu a jazyka titulků. V Audio/Video nastavení můžeme ovlivnit signál přes SCART konektor. K dispozici máme RGB, CVBS a S-Video.

Humax PR-HD1000
Menu satelitního HD set top boxu Humax PR-HD1000. Příjem paketu StarGateTV na pozici 80°E. Foto: satkurier.pl


Kvalitnější signál, než přes SCART, získáme přes kompozitní výstup YPbPr a zejména pak přes HDMI výstup. Samozřejmě musíte mít k dispozici patřičný plazmový televizor vybavený tímto rozhraním.

Třetí položkou v menu je „Edit Channels“. Zde můžeme editovat programy, tedy je přesouvat, mazat nebo uzamknout. Rovněž zde můžeme programy zařazovat do pěti favoritních skupin a stanovit výše zmíněné preferované programy.

Poslední položkou v menu je „Instalation“. Tato nabídka slouží pro vyhledávání nových programů. K dispozici je celkem 29 družic. Přijímač má podporu povelů Diseq 1.2 a 1.3 (zatím nefunkční). Zajímavostí může být, že můžete zvýšit napětí na LNB, které se používá pro velmi dlouhé kabely. Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a také v procentech.

Příjem programů a chování přijímače

Ihned úvodem musím říci, že mě příjemně překvapila odezva přijímače na povely z dálkového ovládání. Dálkové ovládání zůstává podobné jako u nové řady přijímačů Humax. Vyhledávání programů je bezproblémové od SR cca 2Mbit/s. Rychlost přepínaní mezi programy je standardní. Chování přijímače bylo stabilní, bez „tuhnutí“ systému.

Programů vysílaných v HDTV zatím mnoho není. Ve většině placených platforem lze nalézt nějaký ten HDTV kanál nebo alespoň jeho test. Volně se v době testování vysílal kanál HD5 na družici Astra 1D a také i HD1 a to na družici Eutelsat W3A, totožný program byl na družici Astra 1D kódován v Irdetu 2.

Příjem programu HD5 (dvb-s/mpeg2) byl bezproblémový. Obraz programu HD1 (dvb-s/mpeg4) se trhal.

Na satelitu Astra 1F najdeme také vysílání v nové normě DVB-S2 s kompresí Mpeg-4. Zde nalezneme nekódované německé programy Pro7 a Sat.1, navíc je zde vysílán ještě jeden promo kanál SES. Obraz i zvuk byl vynikající.

Výhradu bych měl, ale k obrazu (přes CVBS) u některých SDTV programů, které používají menší datové toky. Zde měl přijímač mnohem větší tendenci „čtverečkovat“ v porovnání s referenčními přijímači (Nokia 9500 a Topfield 5510).

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, ale nelze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku.

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz nebyl možný.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač bohužel neumí normu NTSC, kterou některé programy také používají.

Citlivost tuneru přijímače byla vynikající, dokonce o „chlup“ lepší než legendární Humax 5400.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Viaccess, Conax, Matrix, Skycrypt a T-Rex. Všechny moduly pracovaly korektně. Jen to grafické provedení menu není nejlepší, takže se v některých případech nedozvíte, do kdy máte nějaká oprávnění na kartě (např. u Cryptoworks Philips).

Bohužel jsem nemohl vyzkoušet chování přijímače při součastném příjmu programů Czechlink a Slovaklink z důvodu dlouhodobého volného vysílání paketu Slovaklink.

EPG

Elektronický programový průvodce vypadá docela dobře graficky zpracován. U německých, francouzských nebo španělských programů na satelitech Astra jede bezvadně. Horší už to je u jiných paketů, kde se setkáváme s chybami, které byly již u prvních Humaxů (ořezávání textu, nezobrazování některých doplňujících informací apod.).

Samozřejmě přijímač si neporadí s češtinou na kanálech UPC Direct.

Spolupráce s PC



Zatím žádná. Konektor USB 2.0 má sloužit na servisní účely, bližší informace nejsou známy. Na některých boardech se objevuje informace, že se chystá nový firmware, který by měl řešit některé nedostatky stávajícího firmwaru.

Závěr

Jeden z mála přijímačů na našem trhu určený pro příjem HDTV programů a to i v normě DVB-S2 s kompresi Mpeg-2 nebo Mpeg-4. Pro plazmové televizory je zde k dispozici HDMI rozhraní.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články