Quantcast

Pixx Event - set top box (nejen) pro lovce přenosových kanálů (4.)

| Tisk

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Přední panel přijímače Pixx Event
Nedávno jsem dostal do rukou další zajímavý satelitní přijímač nesoucí označení PIXX Event, se kterým již byli čtenáři serveru parabola.cz seznámeni. Pokusil bych se doplnit předešlou rozsáhlou recenzi tohoto přijímače několika svými postřehy.

Jen pro osvěžení paměti uvádím, že se jedná o dvoutunerový přijímač s možností vestavění pevného disku. Tento přijímač je na našem trhu svým způsobem výjimečný, protože umožňuje funkci „Power scan“ (blind scan), na kterou jsem se velmi těšil, zejména v souvislosti s příjmem v C pásmu.

Vraťme se ale k samotnému přijímači. Samotné ovládání je docela příjemné, až na velmi obtížné otvírání předních dvířek na předním panelu přístroje. Tato vlastnost byla již popisována v předešlé recenzi, ale musím říci, že to překonalo mé očekávání. Abych nepoškodil zapůjčený přístroj, musel jsem rozdělat celý přední panel a otevřít dvířka zevnitř !

Mohl jsem tak otestovat řadu různých CI modulů, které mám k dispozici. V přijímači jsem měl firmware v.1076 z 13.10.05. Vyzkoušel jsem moduly Cryptoworks (1.15.15, 3.02.007), Viaccess 1.20, AlphaCrypt 2.03, Conax 4.00e, Matrix a T-rex. Problém byl pouze s modulem Viaccess 1.20 a originální kartou na švýcarský paket SRG SSR. Zde docházelo občas k výpadkům a navíc nebylo možné přečíst oprávnění na kartě.

Samozřejmě jsem vyzkoušel i součastný příjem paketů Czechlink a Slovaklink za použití dvou modulů Cryptoworks. Pokud byl v přijímači použit firmware v.1076 z 13.10.05, tak byl příjem bezproblémový. Při přepínaní mezi oběma pakety se nevyskytovaly žádné rušivé hlášky. Při použití posledního firmwaru v.1101 z 5.1.06 většinou byly problémy s jedním modulem.

Grafické provedení menu není příliš zdařilé. Čtení oprávnění na kartách bylo velmi nepřehledné, pokud na kartě bylo více zápisů, nešla zobrazit druhá stránka. V EPG se zase stávalo, že nějaký text nebyl vůbec čitelný.

Docela mě překvapilo rychlé přepínání mezi kódovanými programy. Přijímač měl výborný obraz, což se bohužel o zvukovém analogovém výstupu říci nedalo (chyběly výšky). Jak již bylo uvedeno autorem předešlé recenze, přijímač umí uložit audio track na předvolbu, navíc umí uložit i levý nebo pravý audio kanál na předvolbu.

Praktické zkušenosti se satelitním přijímačem Pixx Event
Zadní panel přijímače Pixx Event
Citlivost tuneru je velmi dobrá, bohužel však velmi nevyrovnaná. Příjem programu „The Pentagon channel“ na družici Intelsat 10-02 byl nemožný, přičemž na vlajkové lodi firmy Topfield 5510 byl příjem bezproblémový. A to byl PIXX Event zapojený ve smyčce před Topfieldem.

Naopak příjem velmi slabého ruského programu „TV43 region“ na družici Express AM1 byl možný. Totéž platí i o velmi slabém signále programu „UTV Uganda“ na družici Intelsat 906.

Vyzkoušel jsem i příjem britských programů BBC na družici Astra 2D. Zde byl přijímač sotva schopen detekovat signál, přičemž v tom samém okamžiku byl na Topfieldu 5510 obraz jako víno.

Příjem v C pásmu nečinil přijímači žádné obtíže, bohužel vzhledem k omezenému rozsahu SR do 30 Mbps jsem si nemohl naladit mé oblíbené ruské programy z družice Express AM1. Přijímač bohužel neuměl přepínat automaticky mezi normou PAL a NTSC, tato chyba je ve všech verzích firmwaru.

Ve firmwaru v.1076 z 13.10.05 jsem našel další chybu a to neprůchodnost napětí na výstupu smyčky LNB v pohotovostním stavu. Tato chyba je již v poslední verzi firmwaru odstraněna (jsou zde ale ty výše popsané problémy s CW).

Jako pevný disk jsem, na rozdíl od autora předchozí recenze, použil Maxtor 160 GB a Western Digital 80 GB. Spolupráce byla bezproblémová, včetně korektního vypnutí disku při vypnutí přijímače do pohotovostního stavu.

Zajímavostí může být, že po zformátováno disku přijímačem, přijdete o cca 15 GB u každého disku, tato oblast není vůbec zformátována. Nahrávání i přehrávání pořadů je naprosto perfektní. Minimální délka záznamu musí být cca 1 min (v návodě jsou dokonce 2 min.). Rovněž nahrávání rádio programů nečinilo žádné problémy.

Velmi bych ocenil přenos mezi PC a přijímačem po USB 2.0, rychlost je skvělá, na rozdíl od mého Topfieldu 5510, který sice má také USB 2.0, ale zdaleka nedosahuje rychlosti přenosu jako u PXX Eventu. (u Topfieldu však tuto nevýhodu kompenzuji šuplíkem na HDD).



Ještě k PVR vlastnostem přijímače. Přijímač umožňuje současně nahrávat dva programy. Bohužel ne dva programy, které jsou kódované. Pokud nemáte v daný moment k dispozici dekódovací kartu máte smůlu, přijímač totiž neumí nahraný kódovaný pořad následně dekódovat. Pokud nahráváte nějaký program,stále se vám zobrazuje v pravém horním rohu obrazovky červená tečka, což působilo na mě velmi rušivě.

Ale teď se konečně dostáváme k funkci „Power scan“, která nám umožňuje proskenovat libovolný satelit bez znalosti jakýchkoliv parametrů. Jako první jsem vyzkoušel satelit NSS 806, kde je vysílána spousta programů v C pásmu. Za cca 22 min. bylo vše nalezeno a uloženo do paměti přijímače. Scan však není dokonalý, ale to se dalo čekat, v tomto případě nenašel cca 5 transpondérů (nebo některý našel, ale neuložil). S obdobnými výsledky jsem se setkal i u jiných družic.

Zejména pro lovce feedů a nových programů je to úžasná věc (bohužel neumí Mpeg 4:2:2).

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články