Quantcast

Golden Interstar 8300 CI Premium - DVB-T/S v jednom

| Tisk

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Přední panel kombo přijímače Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Po rozjezdu řádného digitálního pozemního vysílání v České republice se zvýšila poptávka po kombo set top boxech, které dokáží přijímat signály z DVB-T ale i ze satelitu (DVB-S). Golden Interstar je jedním z mnoha výrobců, který na trh přišel s kombinovanými receivery. Z nabídky kombo set top boxů této značky jsem si k testům vybral model 8300CI PREMIUM.

CHARAKTERISTIKA
Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI PREMIUM (dále jen Golden Interstar) je kombo set top box určený pro příjem digitální terestrické a satelitní televize a rozhlasu. Přístroj má k dispozici 6000 předvoleb pro TV/R, 2 CI sloty. Receiver podporuje příjem satelitních SCPC i MCPC kanálů z C i Ku pásma, dále podporuje DiSEqC ve verzi 1.0, 1.2 a USALS. OSD menu je multijazyčné včetně češtiny. Nechybí ani bezproblémové EPG s českými znaky.

PŘEDNÍ A ZADNÍ PANEL
Na čelním panelu najdeme žlutozelný displej, zhruba uprostřed 5 tlačítek pro přepínání programů (Ch+ a Ch-), regulaci hlasitosti (Vol+ a Vol-) a tlačítko stand-by. Pod odklopným víčkem najdeme 2 sloty standardu Common Interface pro vložení libovolného přístupového modulu.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Zadní panel a dálkové ovládání
kombo přijímače Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Zadní panel má poměrně bohaté vybavení. Najdeme zde IF INPUT (připojení satelitní antény), LOOP (možnost prosmyčkování s dalším satelitním přístrojem), RS-232C (sériové rozhraní pro aktualizaci firmware a settingu), ANT IN (vstup pro terestrickou anténu), LOOP THROUGH (možnost prosmyčkování terestrické antény s dalšími zařízením /televizor, VCR/), 2x SCART (TV, VCR), SPDIF, audio výstup cinch L+R+video, napájení 0/12V, RF LOOP IN, TV OUT a nechybí zde i síťový vypínač.

PŘÍSLUŠENSTVÍ
Spolu s přijímačem ve stříbrno-černém provedení obdržíme dálkové ovládání v černo-stříbrném včetně baterií. V balení nechybí ani originální manuál od výrobce a česká příručka.

Dálkový ovladač přístroje je podle mého názoru povedený. Tlačítka jsou měkká, dobře rozmístěná. Přístroj reaguje na povely ovladače i z poměrně velkého úhlu. Vedle šedých numerických tlačítek jsou zde dálší funkční tlačítka - např. mute (pro potlačení zvuku), UHF (možnost naladění modulátoru přes displej přijímače), PAUSE (zastavení obrazu), EPG (elektronický programový průvodce), srdíčko (favoritní skupiny), MENU (vstup do hlavního menu), BACK, EXIT, INFO, volba výpisu FTA/CAS, SAT, TV/SAT, AUDIO, Zoom, Sleep, Multi Picture, Teletext a další.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Hlavní menu kombo přijímače Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
OSD MENU
OSD menu Golden Interstar je vícejazyčné. Přístroj s námi může komunikovat např. anglicky, polsky, rusky ale také česky. Český překlad OSD menu je bezchyb a plně s diakritikou.

Základní menu obsahuje celkem 5 položek - Instalace (1), Nastavení systému (2), Uživatelské nastavení (3), Hry (4) a Podmíněný přístup (5). Submenu (1) je určeno pro instalaci DVB-T i DVB-S programů. V podmenu (2) lze nainstalované programy přejmenovávat, přesouvat, mazat či třídit. Dále je tu rodičovský zámek, možnost nastavení času a nového firmware, možnost uvést přístroj do továrního nastavení, informace o systému a také časovač.

Submenu (3) nastavíme jazyk OSD menu, preferovaný zvuk, formát a typ obrazu, video výstup a RF kanál s možností volby zvuku (5,5 MHz, 6 MHz, 6,5 MHz). Podmenu (4) slouží pro využití volné chvíle - obsahuje 3 jednoduché hry - Hexa, Miny, Pacman a také aplikaci Kalendář. V menu (5) najdeme informace o nainstalovaných modulech.

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
DVB-T příjem na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
DVB-T
První praktický test jsem provedl s příjmem digitálních pozemních signálů (DVB-T). V menu Instalace - Nastavení DVB-T jsem zvolil automatické vyhledávání. Přístroj za 2 minuty a 15 sekund našel všechny dostupné multiplexy v místě příjmu. Stisknutím tlačítka OK na DO jsem naladěné programy uložil do paměti Golden Interstar.

DVB-T multiplexy lze jinak vyhledávat automaticky (proskenováním celého kmitočtového pásma) nebo ručně (zadáním kanálu s možností vložení PIDů). Parametry multiplexů najde přístroj sám.

DVB-S
Další test jsem uskutečnil s příjmem satelitního vysílání. V menu Instalace - Nastavení satelitu jsem vybral satelit Hot Bird, nastavil jsem zeměpisné údaje místa příjmu a aktivoval funkci USALS. Anténa se nastavila správně na Hot Bird 13°E a podle zadaných kritérií byly nalezeny všechny volně vysílané programy z předdefinovaných kmitočtů v databázi přístroje. Pokud nějaký z transpondérů obsahoval informace o dalších transpondérech, přijímač je automaticky zařadil do seznamu skenovaných transpondérů a pak je prohledal. Z původních 96 transpondérů se databáze kmitočtů Hot Bird rozšířila na 102.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
DVB-S příjem na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Manuál přijímače uvádí, že Golden Interstar dokáže přijímat symbol rate v plném rozsahu - tj. od 1 do 45 Ms/s. Dolní hranici jsem vyzkoušel na SR=1000 Ms/s na satelitu Eutelsat Sesat (36°E). Přijímač zde bez problémů naladil a přijímal SCPC kanál. Druhý test jsem provedl na družici Express AM22 (53°E), kde jsem alespoň indigací vyzkoušel SR=41251 u jednoho datového kanálu. Bohužel, v době testů jsem neměl přístup k satelitu Express na pozici 80°E, kde se vysílají již dva multiplexy s SR=44948 Msymb/s. Pro přijímač by i tento digitální signál neměl být problém.

Co mne velmi zaujalo a potěšilo? Především fakt, že lze nastavit automaticky i ručně čas. Na transpondérech, které mají nesprávný časový údaj je tím možné zakázat automatické nastavení podle údajů vysílaných ve streamu. Golden Interstar umí i automaticky přepínat na letní/zimní čas (pokud je tato funkce povolena).

OSD TELETEXT, DVB TITULKY, EPG, DUÁLNÍ ZVUK
Golden Interstar podporuje teletext vložený ve VBI, tj. s možností příjmu TXT na televizoru s dekodérem teletextu. Pokud televizor nemá teletext ale i z jiných důvodů lze využít tzv. OSD teletext, kdy TXT zobrazuje přímo set top box. OSD teletext se při prvním pozorování jevil bez jakýchkoliv problémů - diakritika byla v pořádku. Následně jsem zobrazil program ČT1 a ČT2 z teletextů České televize a zjistil jsem, že na řádcích s časovým údajem se nezobrazuje název pořadu - jak ukazuje jeden ze snímků OSD Golden Interstar. Je to zřejmě softwarová závada, která může být odstraněna v dalším firmwaru.

Golden Interstar podporuje i DVB titulky. K vyvolání těchto titulků slouží tlačítko, které se nachází v dolní části DO, vedle tlačítka se symbolem teletextu. Vyzkoušel jsem příjem českých titulků na programu BBC Prime. Přijímač automaticky vyvolal teletextovou stránku s českými titulky. Titulky byly s korektními českými znaky.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Databáze transpondérů na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Elektronický programový průvodce (EPG) podporuje znakovou sadu ISO-6937. Příjem EPG DVB-T paketů Czech Digital Group a Českých Radiokomunikací a satelitní platformy UPC Direct je bezproblémový. U paketu UPC Direct je EPG multijazyčné - zobrazuje EPG v češtině a u řady programů i v maďarštině.

Dalším z testovaných parametrů byla podpora duálního zvuku - tj. zda přístroj automaticky dokáže přepínat při duálním vysílání na jeden kanál. Golden Interstar při duálním vysílání v DVB-T příznak duálního zvuku neuměl zpracovat a reprodukoval vysílání s oběma kanály zároveň, kdy v levém byl dabing, v pravém originál. Přístroj podporuje ukládání programů s navoleným zvukovým kanálem. Program může být uložen s levým, pravým, příp. oběma kanály (stereo). Také je možné ukládat audio stopu. Nastavení lze pak i změnit.

SPECIALITY PŘIJÍMAČE
Stejně jako řada jiných přijímačů různých značek, tak i Golden Interstar má několik funkcí nad rámec běžného vybavení set top boxu. Mezi tzv. speciality tohoto set top boxu patří např. funkce Pause, kdy si můžeme stisknutím příslušného tlačítka zastavit aktuální obraz. Můžeme si např. podrobněji přečíst aktuální čísla ve Sportce či hokejové/fotbalové výsledky.

Další ze speciálních vlastností přístroje mne zaujala funkce Zoom. Uživatel si může z obrazovky vybrat část obrazu, kterou si pak zvětší. Nutno podotknout, že v době digitálního vysílání možná funkce nenajde většího uplatnění - přiblížením části obrazu místo detailu spíše uvidíme vysoký stupeň komprese, která obraz degraduje.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Uživatelské nastavení na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Funkce Multi Picture slouží pro náhled 4, 9, 10, 13 nebo 16 televizních programů. Můžete jednoduše posoudit, co která stanice vysílá. Tento náhled je spíše informativní - aktualizuje se pouze aktivní obraz. V této "mozaice" jsou programy počínaje číslem předvolby, která je navolena. Pokud máme např. uložené nejprve DVB-T programy a na dalších předvolbách satelitní stanice, mohou se v mozaice objevit jako DVB-T, tak i DVB-S programy.

Ze všech "specialit" přijímače mne nejvíce zaujal osciloskop / spektrální analyzátor. Tato funkce se mi jevila jako nejvíce užitečná. Jak při příjmu DVB-T, tak i při nastavování satelitní antény a pozice lze z grafu jednoduše vyčíst, jak se signál v posledních sekundách mění. Využití této funkce vidím především při "samoinstalaci", nastavování příjmu bez cizí pomoci.

AKTUALIZACE FIRMWARE
Aktualizaci firmware je možné provést přes sériové datové rozhraní RS-232C. Soubory pro aktualizaci firmware a samotný řídící program najdeme na stránkách výrobce - golden-interstar.com. Měl jsem možnost vyzkoušet update pomocí souborů z internetu. Zapůjčený přístroj měl firmware z konce února letošního roku. Na webu jsem našel novější firmware z konce března. Aktualizace pomocí obslušného software byla bezproblémová. Postup, jak zaktualizovat firmware v přístroji najde zájemce také na webu výrobce.

ZÁVĚR
Golden Interstar 8300CI PREMIUM je další kombo set top box pro příjem satelitních a terestrických programů. Předností přístroje jsou 2 sloty CI (možnost příjmu např. CZ, SK kódovaných programů), české menu a také bezproblémové EPG ve znakové sadě ISO-6937 a další. Hodnocení je uvedeno pod tímto textem. Přístroj se na českém trhu prodává kolem 4500 Kč.

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Bezproblémové EPG na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
Za zapůjčení přístroje k testům děkuji firmě Omko, www.omko.cz .

HODNOCENÍ
+ osciloskop / spektrální analyzátor
+ graficky povedené a rychlé menu
+ české menu
+ podpora češtiny v EPG
+ modulátor
+ OSD teletext, DVB titulky
+ 2 sloty CI (možnost příjmu kódovaných programů)
+ DiSEqC 1.2, USALS (pro DVB-S)
+ 6000 programových míst pro TV+R stanice
- chyby u OSD TXT České televize
- nepodporuje automatické přepínání zvukového kanálu při duálním doprovodu

VYBRANÉ TECHNICKÉ PARAMETRY GOLDEN INTERSTAR 8300CI

TERESTRIAL TUNER
* rozsah vstupních kmitočtů 174...230 MHz / 470...860 MHz
* demodulace COFDM 2k/8k
* ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
* modulace: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
* šířka pásma: 7 i 8 MHz

Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium
Chyba v OSD TXT na kombo přijímači Golden Interstar DVB-T/S 8300CI Premium
SATELLITE TUNER
* demodulace: QPSK
* FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
* vstupní rozsah: 950 ~ 2150 MHz
* symbol rate: 2 ~ 45 Mbaund
* možnost uložení až 1000 (dle manuálu) /1500 (dle balení) transpondérů
* příjem SCPC i MCPC kanálů v C i KU pásmu
* podpora DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.2, USALS

SPOLEČNÉ VLASTNOSTI
* 6000 předvoleb pro TV a R programy
* video rozlišení: 720 px x 576 řádků
* Common Interface až 20Mbitů/sec
* Transport stream až 100Mbit/sec
* obrazový formát: 4:3, 16:9
* audio dekódování: MPEG/ Musicam Layer I a II (dual, stereo, joint stereo)
* A/V vstupy: 2x SCART (CVBS, RGB)


* odběr méně jak 25 W (v provozu), 8W (stand by)
* napájení přijímače: AC 100 ~ 250V, 50/60 Hz
* hmotnost: 2 kg
* rozměry: 340 x 240 x 60 mm
* barva přijímače: stříbrná
* 9 favoritních skupin
* dětská pojistka
* hry

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články