Quantcast

Technické změny v šíření parlamentního kanálu 24CZ

| Tisk

logoČeská parlamentní televize 24CZ prošla v minulých dnech zásadní technickou proměnou, kterou mohli zpozorovat nejen satelitní diváci ale i kabelových sítí a DVB-T experimentu firmy Czech Digital Group na území Prahy a Středních Čech.

24CZ začala používat nový kodér, který přinesl podstatně lepší technickou kvalitu vysílání. Obraz je nyní ostrý, "barevnější". Je to podstatný (po)krok v šíření stanice. Vysílání tzv. "parlamentní televize" bylo dříve neostré, spíše připomínalo vysílání z VHS kazet.

"Dvacetčtyřka" se dříve vysílala s datovým tokem 2,3 Mbit/s při rozlišení 352x576. Nyní vysílá v plném SDTV rozlišení 720x576 s video bit ratem 2,5 Mbit/s, který je CBR, tedy konstatní. Kvalita zvuku se nezměnila a zůstala stejná - 128 kbit/s.

Další, spíše kosmetickou změnou, je úprava názvu providera. Dříve se kanál 24CZ vysílal s ID terestricky. Nyní nese označení UPC.

Podstatnou změnu by měli zaregistrovat majitelé satelitních set top boxů, kteří měli doposud problémy s příjem stanice 24CZ. Díky technickým změnám (výměna kodéru) byl vyřešen i dlouhodobý problém s příjem 24CZ na některých receiverech. Některé set top boxy (STB) nebyly schopné přijímat obraz české parlamentní televize, divák viděl pouze černou obrazovku se zvukem. Stejný problém s příjem 24CZ na vybraných STB byl i v DVB-T síti Czech Digital Group, která signál parlamentní televize přejímá z Astry. V ojedinělých případech problém s příjmem 24CZ vyřešil nově nainstalovaný firmware.

Technické parametry:

satelit: Astra 2C (19,2°E)
kmitočet: 10,832 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000


FEC: 5/6

SID 61993
VPID 41
APID 40
vysílání: nekódované

Server parabola.cz uvítá Vaše zkušenosti s příjem 24CZ po provedených technických změnách. Veškeré poznatky můžete zanechat jako komentář u tohoto článku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články