Quantcast

Ferguson 6318CW - receiver s dekodérem CryptoWorks

| Tisk

Ferguson 6318CW - receiver s dekodérem CryptoWorksZnačka Ferguson patří na našem trhu mezi velmi populární a z nabídky set top boxů jsem si pro praktický test vybral další model - Ferguson 6318CW. Tento přijímač je určený pro příjem FTA kanálů a má také vestavěnou jednu čtečku dekodéru CryptoWorks. Firma Arion získala pro tento model oficiální licenci pro používání tohoto kódovacího systému. Předchozí modely Fergusonu měly vestavěnou čtečku univerzálního dekodéru, který pouze systém CryptoWorks emuloval.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme jednu čtečku vestavěného dekodéru CryptoWorks. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), anténní vstup a výstup tuneru, dva konektory SCART (video + TV), koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Menu přijímače

Menu přijímače je k dispozici v češtině, tak jako je tomu u všech modelů této značky. Myslím, že snad ani nemá význam si je podrobně popisovat. Přijímače Ferguson již byly na tomto webu důkladně popsány. Menu je jednoduché a pro uživatele velmi příjemné a je shodné s předchozími typy Fergusonů. Navíc zde naleznete jen informace o vložené dekódovací kartě CryptoWorks, což samozřejmě u univerzálního dekodéru nebylo.

Příjem programů a chování přijímače

Ferguson 6318CW - receiver s dekodérem CryptoWorksV přijímači jsem měl oficiální firmware TSH6690_20060726. Neoficiální firmware není pro tento model k dispozici. Vyhledávání programů je možné jak automaticky, tak i manuálně a to v rozsahu SR 1~45 Msymb/s. Ladění SCPC kanálů nečinilo žádné problémy. Přijímač má k dispozici i funkci USALS pro natáčení paraboly.

Dálkové ovládání je odlišné od předchozích modelů. Velmi široká směrovost byla zachována, což je jistě příjemné, navíc vzhled působí velmi elegantně.

Jako již tradičně každý přijímač, tak i Ferguson jsem testoval také v C pásmu. Naladil jsem mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a RTV Podmoskove) na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Pro zjištění citlivosti tuneru jsem si naladil „The Pentagon Channel“ na satelitu Intelsat 10-02 v C pásmu. Program je vysílán v NTSC, přijímač bezproblémově přepnul na tuhle normu. Citlivost tuneru byla velmi dobrá.

Síla a kvalita signálu je zobrazována jak proužkovým ukazovatelem tak i v procentech.

„Ferdek“ umí ukládat audio track na jednotlivou předvolbu a navíc umí i levý i pravý kanál také uložit na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky jsou zobrazeny v pořádku.

Ferguson 6318CW - receiver s dekodérem CryptoWorksPrůchozí smyčka LNB na další přijímač však má chybu, pokud je přijímač v pohotovostním stavu, tak na dalším přijímači signál vypadává , což u předchozích modelů (6318CR, 7318CR ...) bylo v pořádku.

EPG

EPG není u Fergusonů nejlepší. Informační lišta ukazuje název aktuálního pořadu a toho co bude následovat. Podrobné informace jsou často oříznuty nebo nejsou zobrazeny vůbec. České znaky na kanálech UPC Direct se zobrazují špatně.

Spolupráce s vestavěným dekodérem CryptoWorks

Do vestavěného dekodéru jsem postupně vložil karty na příjem Czech Linku a to od obou firem (T&T a Gital), které tyto karty na náš trh dodávají. Obě karty dekódovaly příslušné programy bez problémů. Navíc na karty chodí ECM data od providera, takže příslušná oprávnění na kartě jsou aktualizována během několika minut.

To je jistě výhodou vůči modelům Ferguson s uni dekodérem, kde byly někdy problémy se zápisem oprávnění na kartu (a také to mnohem déle trvalo). Následně jsem vyzkoušel spolupráci s kartou Slovak Link, opět ani zde nebyly žádné problémy a v menu jsem si mohl přečíst aktuální oprávnění na kartě.

Spolupráce s PC

Komunikace mezi PC a přijímači Ferguson probíhá přes port RS 232. U tohoto přijímače se mě ale nepodařilo vůbec navázat spojení. Může to být jen kusová záležitost nebo chyba ve firmwaru. Běžně tyto přijímače komunikují s PC bezproblémově. Na změnu firmwaru se používá program Arioner 0.24, na zálohování a úpravu settingu se používá program Ariter.

Závěr

Přijímač je určen pro nenáročné diváky, kterým postačí příjem volných programů, ale i programů kódovaných v systému CryptoWorks. Bezproblémová spolupráce s dekódovacími kartami Czech Link a Slovak Link je výhodou.



Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Mikuláškovo náměstí 15, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Hodnocení:
+ licencovaný systém CryptoWorks (příjem CZ/SK paketů)
+ příjem kanálů v širokém rozsahu symbol rate (1 ~ 45 Msymb/s)
+ OSD teletext; bezproblémový na CZ/SK stanicích
- nekvalitně provedené EPG
- nepodporuje znakovou sadu pro EPG ISO-6937

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články