Quantcast

TechniSat Digit S2 - novinka na Invex 2006

| Tisk

TechniSat Digit S2 - přední panel Zhruba po roce přichází již dobře zavedená firma TechniSat na náš trh s mladším bratrem oblíbeného a spolehlivého modelu MF4-S CC, který umožňuje snadný a bezproblémový příjem českých a slovenských programů ze satelitu za pomoci příslušných karet diGITALink, CzechLink, nebo SlovakLink. Nový model nese označení Digit S2. Jde o přístroj vybavený čtečkou karet Cryptoworks a Conax, oproti MF4-S CC bez CI slotu, ale s novými možnostmi. Přístroj bude vystaven i v expozici Omko na Invex 2006 jako novinka. Měl jsem už možnost tento přijímač otestovat a zde jsou moje osobní poznatky a praktické zkušenosti:

TechniSat Digit S2 je opět v několika směrech výjimečný. Bezesporu se jedná o jeden z nejmenších satelitních receiverů se zabudovaným dekodérem CryptoWorks na našem trhu (205 x 133 x 43mm), což u uvedeného výrobce v poslední době moc nepřekvapuje. Výjimečný je také způsob vkládání přístupové karty do dekodéru - firma TechniSat tohoto modelu zvolila nové a zatím netradiční řešení, kdy se karta do přístroje vkládá v ořezaném tvaru SIM karet. Tento způsob je sice znám už z dvojitých dekódovacích modulů (Dragon Twin, Mascom Twin, apod.), nicméně v oblasti receiverů se jedná o řešení prozatím ojedinělé.

Výhodou řešení při použití SIM karty je samozřejmě citelné zmenšení velikosti přijímače, karta nikde z přístroje nevyčnívá, ani nemusí být schována za nějakými dvířky. Do Digit S2 se karta zasouvá z boku přijímače, jemným zacvaknutím dosedne na kontakty vnitřního dekodéru, ale pouze v případě, že je zasunuta správně. Tímto odpadají relativně časté zmatené reakce uživatelů, zasunujících karty obráceně a pak s údivem čekající, kdy už konečně karta začne fungovat. Po dosednutí na kontakty karta z dekodéru vyčnívá pouhého půl milimetru. Vysunout se dá jednoduše opětovným mírným tlakem na kartičku.

U použití karet ve velikosti SIM se může zdát na první pohled nevýhodné případné použití karty znovu v klasické čtečce karet v modulu, či jiném přístroji, ale šikovné ruce si s vylomenou kartou jistě poradí, zpětné vlepení vylomeného čipu zpět do karty se dá provést za použití tepla z pájky, nebo jednodušeji pouze podlepením čipu tenkou papírovou lepící páskou (pokud možno raději ze spodní a nekovové plochy čipu :) ). Předpokládám však, že běžný uživatel příjmu českých programů ze satelitu a tohoto přístroje nebude podobné záležitosti vůbec řešit.

Minimální velikost přístroje Digit S2 ve spojitosti s relativně nízkou spotřebou přístroje přímo vybízí k využití receiveru pro příjem českých programů ze satelitu také v dopravních prostředcích (karavany) na dovolených, či na chatách bez elektrické přípojky, fungujících pouze na akumulátorové zdroje. Oproti kombinovanému přístroji Multytenne TS 1 stejné značky však má tento přístroj možnost napájení pouze 230V, takže při uvedeném mobilním použití a bez sítě 220/230V bude třeba využít měnič napětí 12/230V.

TechniSat Digit S2 a jeho simultánní čtečka karet umožňuje příjem kódovaných programů i v systému Conax. Tato vlastnost může být využitelná pro příjem TechniSat rádio, stejně však pro budoucí, zatím nepotvrzené vysílání simulcrypt ČT.

Stejně jako u ostatních současných receiverů TechniSat pro příjem ze satelitu jsou ve firmware přístroje Digit S2 obsaženy speciální a prakticky fungující možnosti, např. automatický programový průvodce první instalací, systém ISIPRO (automatická aktualizace programů z konkrétní přijímané družice (družic)), OTA (automatická aktualizace firmware ze satelitu), měření datových toků jednotlivých programů, paměť na 1000 stránek teletextu a kvalitní české EPG (elektronický programový průvodce - pod německým označením SFI).

TechniSat Digit S2 - boční panel Přijímač Digit S2 nemá modulátor jako mnoho dalších přístrojů různých značek, na což si zřejmě budeme muset začít zvykat a to nejen u satelitních přijímačů (viz. např. DVD recordéry). Z mého osobního pohledu mi tento trend ani moc nevadí, protože při montážích satelitních přijímačů s modulátory se mi často stává, že přijímač s modulátorem vyzařuje do okolí malé rušení, které stačí znehodnotit některé pozemně přijímané analogové stanice. Zajímavé je, že ani vypnutí modulátoru u takovýchto přijímačů (pokud to vůbec umožňují) nepomáhá a k rušení blízkého televizoru na některých frekvencích stále dochází...

U přístroje TechniSat Digit S2 mne překvapila výměna již zažitého a obecně užívaného konektoru pro připojení k počítači (RS-232) za verzi Mini DIN, v minulosti již použitou u některých typů novějších modelů Humaxů. U Digit S2 byla změna na konektor Mini Din provedena evidentně z důvodu úspory místa v malém přístroji. Lze předpokládat, že většina běžných uživatelů tohoto propojení nikterak nevyužije, vzhledem k výše uvedeným funkcím OTA a ISIPRO. Pro nadšené upravovatele settingů či prodejce zřejmě nebude zase tak velký problém si potřebný propojovací kabel s příslušnou koncovkou zakoupit či vyrobit. Ostatně, dovozce přístrojů tyto propojovací kabely běžně nabízí už delší dobu.

Příznivce vlastních úprav seznamu stanic přes menu přijímače dozajista potěší možnost pracování i s vícero stanicemi součastně (včetně přemisťování), naopak již méně je pak možná potěší klasická vlastnost TechniSatů, a to nemožnost manuálního přejmenování stanice. TechniSat prostě vsadil na automatické přejmenovávání stanic podle identifikace vysílající provozovatelem programu, což sice běžní uživatelé dozajista uvítají, „fajnšmekři“ možná odsoudí. Každopádně v tomto asi platí obecné pravidlo automatiky - pokud nejde vypnout a přejít na manuál, tak se najde vždy dostatek uživatelů, které to nepotěší...

Jelikož provedení a obsluha menu TechniSat Digit S2 je prakticky identická s modelem MF4-S CC, lze dozajista i u modelu Digit S2 očekávat dlouhodobou spolehlivost, příjemnost a přehlednost obsluhy. Grafika menu není již tradičně nikterak oslňující, nicméně i díky ní je menu přijímače velmi přehledné a uživatelsky přátelské. EPG zobrazuje české znaky naprosto korektně a je prakticky nejpřehlednější, jaké jsem u satelitních receiverů viděl. Také spolehlivost receiverů této značky (obzvláště u posledních modelů) je podle mých praktických zkušeností na velmi dobré úrovni. Pokud jde o příjem s kartami Czech Link, Gital, UPC Direct a Slovak Link, nevím z praxe u přístrojů TechniSat o jakýchkoliv problémech s aktivací a aktualizací zápisů i pro další platební období.

Přenos do počítače, následná úprava settingu v počítači a přenos zpět do přijímače pomocí kabelu s koncovkou Mini DIN a za použití programu Setedit Technisat verze 1.05 probíhal naprosto bezproblémově a korektně. Taktéž s DiSEqC motorem (SG-2100 Digipower) přijímač spolupracoval bez jakýchkoliv komplikací a to včetně použití funkce USALS. Avšak nebeským surfařům bude asi trochu vadit chybějící možnost vyvolání sezamu stanic dle družice či nemožnost vytvořit si několik favoritních skupin. Naopak by je však mohlo potěšit, že přijímač zvládá slušně i nízké symbolové rychlosti a při proladění pozice 22,0°W (opisuji tak od ing. Švehlíka) jsem bez problémů naladil i stanice z frekvence 11.613 se SR 1.611 a přijímač na ně přepínal standardní rychlostí, dále pak již trochu méně ochotně naladil i frekvenci 11.618 se SR 1.256, kde již při přepnutí na stanici z této frekvence nastala o kousíček větší prodleva v přepnutí. Nakonec jsem ještě zkusil narychlo i frekvenci 11.634, která používá SR pouze 1.028, tuto se mi však již naladit nepodařilo.

Přijímač se po dobu celého testu choval naprosto stabilně a bezchybně a to včetně příjmu kódovaných stanic (jak při jejich sledování, tak i při jejich přepínání).

TechniSat Digit S2 - zadní panel Součástí balení mého testovaného přístroje byla i conaxová karta pro volný příjem rádiového balíku TechniSatu (TechniRadio) a to na dobu 90 dní (dále pouze za platbu na další období). Taktéž byla přiložena CRW karta pro příjem platformy Easy.TV, tato již ovšem bez možnosti "promo" příjmu po omezenou dobu. Obě pak byly již v novém, v současnosti moderním, "vylamovacím" formátu. Podle informací dovozce jde však o současnou mimořádnou testovací sérii přístrojů, které tyto karty obsahují.

Na český trh budou přístroje později dodávány bez uvedených karet v ceně kolem 3.000,-Kč. Karty na příjem TechniSat Rádio bude možné dokoupit, včetně kupónů na prodloužení platnosti.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že i přes drobné, mnou poznamenané nevýhody, jsem byl s přijímačem velmi spokojen a považuji ho za zajímavé obohacení našeho trhu. Přístroj TechniSat Digit S2 využijí především běžní zájemci o bezproblémový příjem českých i zahraničních programů, kteří za provozu ocení několik výhod jeho použití, zejména jednoduchost obsluhy, automatické aktualizace firmware i přijímaných programů, paměť teletextu na 1000 stran a další...

Za zapůjčení přijímače k testu děkuji touto cestou dovozci přístrojů TechniSat - brněnské firmě ( Omko, http://www.omko.cz/?kod=SRDIGITS2 ).

Hodnocení:
+ perfektní česká diakritika v EPG, interním TXT i v menu přijímače
+ funkce aktualizace fw i settings - OTA a ISIPRO
+ unikátní možnost měření datového toku přijímaných stanic
+ výborně čitelné a podrobné EPG (možnost i rozčlenění do žánrů)
+ optický i koaxiální digitální výstup audia
+ minimální rozměry (205 x 133 x 43mm, 355g)
+ automatické přepínání mezi letním a zimním časem
+ vypínatelný display ve stand-by módu
+ vestavěný dekodér umožňující užití dvou různých systémů (CryptoWorks a Conax)
- chybějící modulátor
- chybějící možnost favoritních skupin

Testovaná verze přijímače:
Hardware: 25.20 (20)
Software: 2.22.0.5 (558) BL

Vybrané technické parametry:
* DiSEqC je podporován ve verzi 1.0 a 1.2


* USALS
* citlivost tuneru -65dBm ... -25dBm
* programová kapacita ... 4000 stanic v abecedním seznamu, 999 + 999 (TV / rádio) v osobním seznamu
* paměť interního teletextu ... 1000 stran
* spotřeba:
3,9W ve Stand-by módu (vypnuté hodiny)
4,4W ve Stand-by módu (zapnuté hodiny)
18W za provozu (LNB v horizontální polarizaci při max. odběru 400mA)

gespa





Reklama




Vybrané články