Quantcast

Jaké bude mít pokrytí druhý transpondér CS LINKu?

| Tisk

Již v příštím týdnu bude na pozici 23,5 st. východně zaktivován v pořadí druhý transpondér platformy CS LINK. Nový multiplex bude uveden do provozu nikoliv na satelitu Astra 3A, nýbrž na družici Astra 1D, která je zaparkována na stejné orbitální pozici. Vedle využívání kapacity na jiném satelitu bude mít druhý transpondér CS LINKu i odlišné pokrytí.

Nový mux CS LINKu se bude na Astře 1D zřejmě vysílat na kmitočtu 11,992 GHz s horizontální polarizací. Ostatní parametry budou známy později. V hlavní zóně pokryté signálem bude EIRP dosahovat hodnoty až 54 dBW. V tomto území je Dánsko, jižní část Norska a Švédska, území bývalé NDR a severovýchodní část Nizozemí.

V další zóně (EIRP 53 dBW) je severní, západní a střední Čechy, západní část Polska, území bývalého Západního Německa, Nizozemí, Belgie a Lucembursko, severovýchodní část Francie a východní část Velké Británie.

EIRP o hodnotě 52 dBW pokryje zbývající část Čech, Francie, Velké Británie, dále Švýcarsko, část Rakouska, severní části Itálie, většinu části Švédska a Norska, severní výběžek Irska a také severní část Španělska.

Morava, západní Slovensko, část Polska, Rakouska, Itálie, střed Španělska, severozápadní výběžek Francie, střed Irska pokryje transpondér signálem s EIRP 51 dBW.

Na středním Slovensku, východním území Polska, části Litvy, Lotyšska a Estonska, na většině území Maďarska, Chorvatska, Slovinska a části Portugalska bude EIRP o hodnotě 49 dBW. Východní výběžek Slovenska a také např. sever Portugalska dosáhne EIRP 47 dBW.



Příjmové podmínky z Astry 1D budou příznivější opět v České republice, kde bude pro příjem postačovat parabola o průměru 60 cm, na východním Slovensku bude nutné zvolit větší parabolu o průměru okolo 100 cm.

Satelit Astra 1D může pro CS LINK a další vysílací společnosti sloužit nejdéle do konce příštího roku. Do té doby bude muset lucemburský satelitní operátor SES Astra vyřešit náhradu za dosluhující satelit. V úvahu přichází využití na pozici 23,5°E satelitu Sirius 2, který bude volný po úspěšném uvedení do provozu Sirius 4 na pozici 5°E. "Vlastní" satelit bude mít pozice 23,5°E až v roce 2009. Na toto období je naplánováno vynesení družice Astra 3B.

Na novém transpondéru CS LINKu se jako první objeví filmový kanál HBO, který bude v rámci promo akce do konce listopadu dostupný všem uživatelům karet Gital (diGITALlink). Jednání o zpřístupnění nabídky pokračují i s Trade and Technology, druhým distributorem dekódovacích karet pro příjem českých programů ze satelitu.

Satelitní pozice 23,5°E v současné době obsahuje 45 televizních a rozhlasových programů v češtině a slovenštině určených pro DTH a další distribuci. Po vstupu nových placených programů do CS LINKu (HBO, Hustler TV, dokumentární kanál, FilmBox, Nonstop Kino) zde uživatel naladí až 50 stanic ze zemí bývalé federace. Tato pozice má dobré vyhlídky pro další rozvoj. Již nyní se vyjednává s (ne)držiteli licence na DVB-T vysílání vstup na pozici 23,5°E. Český regulátor ale nejprve musí udělit nové licence. Soud původní licenční řízení zrušil.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články