Quantcast

Fero Fenič z Febio TV a Adrian Sarbu z TV Nova ve vzájemném sporu

| Tisk

logo Bitva o DVB-T dostává nový rozměr. TV Nova prostřednictvím advokátní kanceláře varovala Fero Feniče z Febio TV, aby se zdržel novinových komentářů. Téma svobody slova opět ožívá.

Režisér a producent Fero Fenič získal letos začátkem dubna digitální televizní licenci pro svůj projekt Febio TV, jehož investorem je finanční skupina Arca Capital. Jeho cílem bylo v březnu 2007 spustit plnoformátovou televizi, kterou by postavili dva muži = Petr Sládeček a Richard Rybníček, bývalý generální ředitel Slovenské televize.

Fenič z Febio TV, stejně jako ostatní držitele-nedržitelé (RTA, Óčko, TV Barrandov, TV Pohoda, Z1) licencí, během října zjistil, že o licenci skutečně přišel. Bylo nutné pozastavit investice a nyní to vypadá, že projekt Febio TV vůbec nemusí být spuštěn.

Přestože Febio TV je členem Asociace digitálních televizí (ADT), které předsedá Jiří Balvín, generální ředitel Óčka, každá televize volí v současném zdlouhavém a vypjatém sporu s TV Nova odlišnou strategii.

Fenič se rozhodl pro publikování svých názorů na stránkách novin, zejména Mladé fronty Dnes, Lidových novinách a Hospodářských novin.

Ve svých komentářích vždy vykreslil TV Nova, její akcionáře a management jako „brzdu“ digitalizace. Volil však i silnější slova a tvrzení. Namátkou: „Soud přímo symbolicky vyhověl stížnosti TV Nova, která se digitalizaci u nás snaží již dlouhou dobu všemi prostředky zastavit nebo alespoň co nejvíce zpomalit. (...) Skoro to vypadá, jako by této zemi nevládli volení politici, ale televize Nova. Právě ona totiž rozhoduje, koho pustí či spíš nepustí na televizní a reklamní trh. (...) Televize Nova na vlastní oči káže morálku - ale jí se netýká. Teď, kdy po lobbingové éře všemocného Vladimíra Železného nastoupili s ještě větší razantností transylvánští kovbojové, čeká českou společnost jednoznačná budoucnost: po české cestě privatizace nastává rumunská cesta digitalizace. Jaká bude? Balkánská.

Právě poslední výrok nadzvedl vedení TV Nova. Nejvyšším mužem je v současnosti Adrian Sarbu, rumunský mediální magnát a jeden z jednatelů české licencované společnosti CET 21, která ovládá licenci k TV Nova.

Právě ta najala advokátní kancelář. Podle serveru DigiZone, který má kopii k dispozici, už 8. listopadu 2006 Feničovi píše advokát Jan Andruško z kanceláře Kotrlík, Bourgeault a Andruško. Upozorňuje jej na „neoprávněný zásah do dobré pověsti CET 21.

Dopis se týká posledního komentáře z Lidových novin, přičemž advokátní kancelář varuje Fera Feniče, aby se vyvaroval dalších „lživých, nepodložených a pomlouvačných výroků na CET 21, TV Nova, jejích představitelů a zaměstnanců.

Co se konkrétně Nově nelíbí? Advokát Feničovi píše: „Některé vaše výroky obsažené ve výše uvedeném článku hrubým a zcela neospravedlnitelným způsobem zasahují do práva společnosti CET 21 na ochranu jejího dobrého jména. Jedná se o lživé a pomlouvační výroky na adresu TV Nova typu „Televize Nova má s balancováním na hraně zákona a jeho přizpůsobováním svým zájmům bohaté zkušenosti (...)“, „Ten (zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů), který sice psala, ale nikdy nedodržovala.“, „Skoncuje se tím se zlodějnou, která do slušného podnikání nepatří.“, „Je třeba televizi Nova a všechny podobné další „šibaly“ vykázat do patřičných končin (...).“, nemluvě o zarážejících xenofobních a urážlivých výrocích na adresu některých zástupců CET 21 pro jejich národnost, které bych od osoby, jako jste Vy, neočekával."

Fero Fenič zveřejnil jako reakci svůj otevřený dopis. V něm mj. píše: „Když jsem po licenčním řízení, trvajícím osmnáct měsíců, získal na začátku dubna 2006 pro Febio TV jednu z televizních licencí na digitální vysílání, vnímal jsem to jako vyvrcholení mého celoživotního snažení.“

Do přípravy startu Febio TV (na který mi zákon dával 360 dní) jsem investoval několik let práce, a také své vlastní úspory. Se záměrem televize jsem tedy byl propojen daleko osobněji než možná někteří další představitelé nových držitelů licencí.“



Proto, když se TV Nova podařilo zablokovat celý proces rozběhu digitalizace a vzniku nových televizních stanic (na základě podaných žalob u Městského soudu v Praze dosáhla zrušení udělených licencí na digitální vysílání) byla to nejen pro velkou část české společnosti, ale i pro mě osobně, velká ztráta. Tato neúnosná situace trvá již měsíce, a stále není na obzoru řešení a ani samotná TV Nova ho nikdy veřejně a konkrétně nenabídla,“ uvádí Fenič.

Fenič se dále v dopise diví, že TV Nova měla možnost „lživé, nepodložené a pomlouvačné“ výroky vyvrátil přímo v médiu, kde byly zveřejněné a dosáhnout „ochranu svého jména“ argumenty a prostředky obvyklými pro demokratickou diskusi i český tisk. Její finanční úspěch z desetimiliardové arbitráže i součastné výhružky další arbitráže však vyvolávají ve mně otázku o stavu morálky v této mediální instituci, která se zřejmě rozhodla zvýšit své zisky i o zbývající část mých celoživotních úspor jako „náhrady související nemajetkové újmy v penězích“.

Fenič si navíc nyní myslí, že digitální licence Febio TV už nemusí být pod tímto tlakem Novy z „nějakých důvodů“ obnovena.

Pokud mediálnímu gigantu stojím za takovou pozornost, že mi vyhrožuje, pak by se mohl brzy uchýlit i k dalším krokům, včetně skandalizace mé osoby nebo činnosti. Má k tomu možnosti a vliv jako nikdo jiný, jak dokazuje její dopis, a pracuje s nimi ne podle obvyklých, ale svých vlastních kritérií,“ uzavírá Fero Fenič.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články