Quantcast

Poslouží peníze z české TV Nova na koupi německého giganta ProSiebenSat.1?

| Tisk

logo Spolumajitel TV Nova, investiční fond Apax Partners, má zájem o německý mediální koncern ProSiebenSat.1 Media. A co české DVB-T?

Teprve v těchto dnech lze dešifrovat, co vlastně majitelé CME, která ovládá nejúspěšnější televizi ze svého portfolia (česká TV Nova), zamýšlejí.

TV Nova v ČR generuje každý rok miliardové zisky, neboť na zdejším televizním trhu dochází k tzv. duopolu. Existují zde pouze dvě komerční televize, které lze přijímat terestricky. Navíc v následujících dvou letech Česká televize přijde zcela o příjmy z reklamy.

Ta se měla původně „přelít“ do nových digitálních televizí. Dnes se už ví, že se tak nestane. Miliardy z televizní inzerce si rozebere pouze Prima TV a nejvíc získá TV Nova. Ta má dlouhodobě nejvyšší sledovanost a podíl na trhu dosahuje mnohdy až 50 procent.

Kdo v současné době ovládá CME, majitele TV Nova?

Letos v září došlo k významné obchodní transakci. Ronald Lauder prodal téměř polovinu svého podílu ve společnosti CME investiční firmě Apax Partners.

Nový investor získal 49,7 procenta akcií, jež byly dosud v držení Laudera coby předsedy správní rady CME. Zaplatil za ně 190 milionů dolarů v hotovosti, což je v přepočtu asi 4,18 miliardy korun. Apax tak získal patnáctiprocentní podíl v CME.

Přičemž Lauder si z původního podílu v CME ponechal více než 50 procent a zůstal tak nadále největším akcionářem společnosti. Správní rada CME se rozšířila o zástupce Apaxu Christiana Stahla a Franka Ehmera. "Investice Apax je potvrzením naší strategie a ukazuje důvěru v pokračující růst našich trhů," prohlásil v oficiální tiskové zprávě CME její generální ředitel Michael Garin.

Apax podle Garina při podobných obchodech počítá s výnosy dvoj až trojnásobku původní investice. "Sdílíme optimistický pohled Apaxu na naši budoucnost," dodal šéf CME.

Strategie TV Nova se určuje v Londýně, v centrále CME. Pražští manažeři v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem pouze vykonávají úkoly, které mají zadané. Za to jsou královsky placeni.

Velmi motivační manažerský program získal nejvyšší muž v současnosti na TV Nova – rumunský mediální magnát Adrian Sarbu. Pomáhá mu další rumunský stratég Florin Alexandrescu.

Česko zajišťuje americko-bahamské společnosti CME momentálně třetinu jejích příjmu ze střední a východní Evropy.

Podle údajů, které vlastník TV Nova a Galaxie sport zveřejnil, byla jeho tržba za první tři čtvrtletí roku 2006 v Česku 137 milionů dolarů (tři miliardy korun). Oproti loňsku, kdy měla firma ve stejném období z ČR příjem 88,6 milionům dolarů (1,95 miliard korun), je to 50% nárůst a miliardové zlepšení.

Druhou příčku v žebříčku lukrativity trhů obsadilo u CME Rumunsko s 97 miliony dolarů (2,13 miliardy korun), třetí je Ukrajina s 62,9 miliony dolarů (1,52 miliardy korun). Naproti tomu Chorvatsko si pohoršilo a skončilo na posledním místě. Společnost odtud měla letos příjem 13,7 milionu dolarů (301 milionů korun), v roce 2005 to bylo přitom 16,8 milionu dolarů (370 milionů korun).

Navíc CME tlačí na to, aby Česká televize neměla příjmy z reklamy. CME zaznamenala v polovině října v posledních šesti týdnech neobvyklý růst ceny akcií na pražské burze.

Důvodem je očekávaný přechod části inzerentů od veřejnoprávní České televize k televizi Nova. Od příštího roku totiž ČT přijde o část a od roku 2008 téměř o veškeré reklamní časy. Pokud by ale zákonodárci omezení reklamního prostoru v ČT zrušili, růst akcií CME by se zastavil.

A jak je to s digitalizací v České republice?

Ačkoliv se Petr Dvořák z TV Nova tváří, že má zájem o DVB-T, není to až taková pravda. Zakonzervovaný stav, kdy na českém televizním trhu bude pouze TV Nova a Prima TV mediální skupině CME vyhovuje. Zajišťuje totiž vysoké zisky, částky pohybující se v miliardách českých korun.

CME totiž zatoužila už na jaře letošního roku po rakouské jediné komerční televizi ATV. Navíc se rozhodla investovat v Rumunsku, které je pro CME v této době nejatraktivnější zemí. Tamní jejich Pro TV.

Ta připravuje na letošní prosinec zkušební zemské digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Test se omezí na experimentální multiplex v Bukurešti. Poté chce Pro TV spustit vysílání v HD kvalitě po kabelu a satelitu.

"Budeme první televizí ve střední a východní Evropě, která vyzkouší vysílání v tomto standardu," prohlásil výkonný ředitel Pro TV George Iliescu. Vysílání Pro TV ve HDTV se poté zaměří na největší rumunská města, kde žije přibližně polovina obyvatel země.



Generálním ředitelem rumunské Pro TV je Adrian Sarbu, kterého CME letos v únoru pověřila vedením svých televizních aktivit v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Sarbu se soustřeďuje především na organizační a strategické změny v televizi Nova. Ta je z hlediska příjmů CME vůbec nejdůležitější televizní stanicí.

Aktuálně menšinový vlastník CME – investiční fond Apax Partners – zatoužil po německém gigantu ProSiebenSat.1 Media. Má zájem o většinový podíl. Usiluje o německý mediální koncern v konsorciu s firmami Goldman Sachs a Cinven.

Dalším zájemcem podle agentury Reuters je konsorcium společností KKR a Permira (vlastník společnosti SBS Broadcasting, která chtěla koncem 90. let odkoupit od CME televizi Nova a odstartovala tak spor mezi tehdejším ředitelem Novy Vladimírem Železným a americkým investorem), britský investiční fond CVC, turecká společnost Dogan či italský mediální koncern Mediaset.

Na prodej je 88 % hlasovacích práv a 50,5 procenta akcií ProSiebenSat.1 vlastněných americkým miliardářem Haimem Sabanem. Ten chtěl společnost letos na jaře prodat německému vydavatelství Axel Springer. Proti obchodu ale zasáhl německý antimonopolní úřad.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články