Quantcast

V paketu CS LINK odstartoval kanál HBO

| Tisk

logo Na novém transpondéru platformy CS LINK se objevil první placený program určený pro DTH příjem - filmový kanál HBO. Tuto stanici mohou do konce listopadu 2006 přijímat zcela zdarma všichni majitelé dekódovacích karet firmy Gital (tzv. karty Gitalky či diGITALlink). Na kartách společnosti Trade and Technology promo vysílání HBO není dostupné.

Nové placené programy v nabídce CS LINKu jsou novou aktivitou společnosti CZ Rádia, která požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o registraci programové nabídky stanic HBO, Hustler TV a Nonstop Kino. Český regulátor měl k přihlášce věcné připomínky a požadavku CZ Rádia na svém 20.zasedání (ve dnech 7. a 8.listopadu) nevyhověl. Novou žádost podala společnost Media Vision s.r.o. Rada se požadavku věnovala na svém posledním 21.zasedání, které se konalo ve dnech 21. a 22.listopadu 2006. Regulátor dal projektu zelenou. Firma může postupně rozšířit nabídku o výše uvedené stanice. Provozovatel počítá, že již v lednu se v nabídce objeví blíže nespecifikovaný kanál s dokumentárními filmy a od února také Nonstop Kino a též kanál Filmbox.

Program HBO bude možné na kartách Gital objednat na měsíc za 200,-Kč či na rok za zvýhodněnou cenu 2000,-Kč (tj. 166,-Kč/měsíc). V abonence na 1 měsíc není problém. Na trhu jsou již kupony v hodnotě 200,-Kč a lze si program jednoduše abonovat. Zájemci o roční předplatné musí u prodejců se satelitní a anténní technikou hledat nové kupony v hodnotě 2000,-Kč, které se na trhu objeví v nejbližších dnech. Nelze použít 2 kupony po hodnotách 1000,-Kč.

V současné době probíhají jednání ohledně délky tzv. promo vysílání na nových kartách Gital v době od prvního vložení karty do dekodéru CryptoWorks od prosince 2006. Očekává se, že promo vysílání bude probíhat stejně dlouhou dobu jako u CS Filmu a Galaxie Sport.

Technické parametry příjmu:

satelit: Astra 1D (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace horizontální
SR 27500
FEC 3/4

SID: 9000
VPID: 2560
APID1: 2562 (česky)
APID2: 2563 (originál)

Novou kapacitu pro CS LINK dočasně zajišťuje mobilní uplink umístěný v areálu České televize na Kavčích Horách. Jedná se o prozatímní technické řešení. Zhruba od poloviny prosince převezme službu fixní uplink, který pak nabídne další programy (od poloviny měsíce program Hustler TV).

Filmový kanál HBO zatím nebude k dispozici s EPG. Elektronický programový průvodce bude zapojen do vysílání později (po vstupu dalších placených programů do paketu CS LINK). Provozovatel bude pro EPG využívat znakovou sadu ISO-6937, takže se doporučuje set top box, který tuto normu podporuje. Zda a jak si přijímač poradí s touto normou si mohou diváci otestovat na programech UPC Direct, které ISO-6937 používají.



CS LINK využívá signál HBO z distribučního satelitu Amos 2 (4°W). Pro potřeby příjmu a zpracování signálu HBO byla v areálu České televize na Kavčích Horách nainstalována parabola o průměru 180 cm, která by měla zajistit bezproblémový signál i v době nepříznivého počasí.

UPDATE: 18:00 hodin: Probíhá rekonfigurace sítě, program HBO vysílá volně. K dispozici je jen anglická audio stopa.
18:40 hodin: Program vysílá s příznakem kódování CryptoWorks (CAID 0D0F - karty Gital) ale program se zatím vysílá volně.
19:15 hodin: U programu HBO je k dispozici česká i audio stopa v originále. Program je nadále nekódovaný.
20:50 hodin: Program HBO byl zakódován a od této chvíle lze považovat konfiguraci sítě za dokončenou a vysílání HBO za standardní. Nyní jej mohou přijímat jen uživatelé karet Gital. Do konce listopadu bez poplatku.

AC3 stopa zatím nebyla přidána ale plánuje se.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články