Quantcast

Andělské Vánoce v ČT budou plné premiérových pohádek

| Tisk

logo Letošní vánoční programová nabídka České televize bude vpravdě pohádková: divákům, a nejen těm malým, přinese především bohatou nadílku pohádkových premiér. Chybět ale nebudou ani filmy, dokumenty, hudební či duchovní pořady.

Česká televize nadělí na Štědrý den milovníkům pohádkových příběhů mj. například veselou pohádku Až kohout snese vejce (scénář Miroslav Buberle, režie Otakar Kosek, hrají V. Helšus, M. Maurerová, N. Konvalinková a dal.) o spiknutí princezny Beáty, zahradníka Davida a královských kuchařek proti vykutáleným rádcům. Nejcennější premiérový dárek ovšem dostanou diváci v hlavním štědrovečerním čase – velkou vánoční filmovou pohádku Anděl Páně (scénář Lucie Konášová, režie Jiří Strach) s plejádou českých hereckých hvězd (I. Trojan, J. Dvořák, J. Jirásková, Z. Kajnarová, J. Bartoška, K. Issová a dal.) v rolích hlavních i vedlejších. S andělem Petronelem, popletou a nešikou, ztratí trpělivost už i Pán Bůh a pošle ho za trest na svět, aby napravil alespoň jediného hříšníka…

Pro první svátek vánoční je připravena romantická pohádka O malíři Adamovi (scénář Michaela Černá, režie Vladimír Drha, hrají M. Bohadlo, J. Brejchová, J. Zahajský, J. Štěpnička a dal.) o mladém malíři, kterého jeho laskavé a čestné srdce téměř přivede na popraviště. Na obrazovce budou uvedeny také klasická pohádka O Šípkové Růžence (scénář Jiří Žáček, režie Zdeněk Zelenka, hrají M. Šoposká, Z. Adamovská, S. Postlerová, V. Freimanová, D. Švehlík a dal.) o pomstě zakleté do růže a o lásce, která všechno zlo překoná, a ve sváteční večer výpravná pohádka Tajemství Lesní země (scénář Aleš Jurda, Václav Křístek, režie Václav Křístek, hrají J. Vondráček, K. Zima, J. Plouhar, T. Hladišová, B. Munzarová a dal.) o statečném mladém odvážlivci, který se nesmíří s potměšilostí lesních bytostí, vládnoucích nečekanými silami a jejich nástrahami.

Druhý svátek vánoční zpestří detektivní pohádka Vřesový trůn (scénář Helena Sýkorová, režie Tomáš Krejčí, hrají M. Vicenová, K. Sedláčková, M. Novotný, P. Špalková, B. Navrátil) o přehnaně úzkostlivé chůvičce, která během pátrání po zmizelé maličkosti nalezne navíc i odvahu, lásku a smysl pro humor, dále pohádková komedie Poslední kouzlo (scénář Jiří Bednář, režie Ondřej Kepka, hrají J. Lábus, Y. Blanarovičová, L. Vondráčková, M. Zelenka a dal.) o Tatranském a Vltavském království a večer americký animovaný film pro celou rodinu Doba ledová s mamutem Mannym, lenochodem Sidem a šavlozubým tygrem Diegem v hlavních rolích a s vynikajícím českým dabingem O. Jiráka, J. Lábuse, Z. Mahdala a dalších.

Aby čekání na štědrovečerní nadílku malým nedočkavcům rychleji uběhlo, mohou se zúčastnit vánočního vydání soutěže AZ-kvíz Junior; setkat se s dětmi, které pomáhají tam, kde je pomoci třeba, v pořadu Na vlastních nohou, moderovaném Vojtou Kotkem; pobavit se lehce černou komedií Past na Ježíška, vtipnou filmovou povídkou s nečekaným koncem, kterou napsal a v rámci mezinárodního projektu EBU pro ČT natočil režisér Karel Janák, dále nejslavnější českou filmovou pohádkou Pyšná princezna a ti nejmenší Večerníčkem Vašíkova cesta do Betléma ze seriálu Bubáci a hastrmani.

Oblíbené Hřiště 7 po všechny tři sváteční dny prostoupí vánoční nálada, bude se jíst cukroví, zpívat i povídat, zkrátka bude to báječné místo plné her, pohádek, příběhů a milých setkání nejen se starými známými Jů, Hele a Mufem, ale i například s Mikešem, kamarády ze Zahrady, líným Honzou, poštovními skřítky a Ježíškem.

K navození dobré vánoční nálady přispěje i vánoční povídání Jiřiny Bohdalové s hereckými kolegy Dobrá rada nad zlato (23. 12.), štědrovečerní posezení s Miroslavem Donutilem a jeho hosty Veselé vánoční (pří)hody 2006 (24. 12.) či putování Svatou zemí v dokumentu Po stopách soudců Starého zákona (24. 12.).

Možnost chvíli se v klidu zastavit, zamyslet se nad vším, co nás a svět kolem nás trápí, ale také z čeho se raduje, přinese Vánoční promluva biskupa Františka Radkovského (24. 12.) a přímé přenosy dalších církevních událostí: studentská štědrovečerní Půlnoční bohoslužba z pražského kostela U Martina ve Zdi, Vánoční mše z Polynésie (25. 12.), vánoční požehnání papeže Benedikta XVI. z Říma Urbi et Orbi (25. 12.) a Vánoční bohoslužba s biskupkou Janou Šilerovou ze sboru Československé církve husitské ve Slezské Opavě (26.12.).

K dotvoření té pravé sváteční atmosféry, plné klidu, pohody, radosti a vzájemného porozumění nabídne televize veřejné služby divákům širokou škálu dalších pořadů nejrůznějších žánrů. Z dokumentární tvorby například zajímavý německý snímek Příběh vánočního stromu o tom, že slavení Vánoc je spojeno s množstvím dávných obyčejů a zvyků magické povahy nebo český kulturní dokument Pražské jezulátko (1995, scénář a režie E. Plítek). K českým tradičním hodnotám se ČT přihlásí dvěma inscenacemi vynikajícího režiséra Františka Filipa – klasickou národní báchorkou Aloise Jiráska Lucerna z r. 1967 s řadou mistrovských hereckých výkonů (R. Brzobohatý, J. Pivec, R. Lukavský, V. Fialová, R. Deyl, B. Záhorský, S. Beneš, I. Janžurová, Z. Štěpánek), inscenací z r. 1992 hry Josefa Boučka Noc pastýřů s Josefem Abrhámem v roli Jakuba Jana Ryby a poetickým filmem legendárního filmaře, režiséra Jiřího Krejčíka o strastiplném putování Josefa a Marie podle Čapkovy "Knihy apokryfů" (2001) Svatá noc (hrají R. Goščíková, M. Šimůnek, E. Holubová, J. Pecha). Umění klasika české filmové tvorby Karla Kachyni připomene film z r. 1958 Tenkrát o vánocích s Otomarem Korbelářem v hlavní roli. Světovou filmovou klasiku bude se ctí reprezentovat dvoudílný slavný americký muzikál My Fair Lady (25. a 26. 12.) s Audrey Hepburnovou, oceněný osmi Oscary (1964). Nebude chybět ani Lidová vánoční hra Půjdem spolu do Betléma s koledami o narození Ježíška. Dvoudílné filmové zpracování života a činů apoštola Pavla podle Starého zákona Pavel z Tarsu je součástí jednadvacetidílného monumentálního cyklu, čerpajícího z příběhů Starého zákona, který natočila Česká televize v široké mezinárodní koprodukci a ve hvězdném světovém obsazení. V premiérovém dokumentu Nejsme andělé, jen děláme jejich práci se režisér O. M. Schmidt spolu s mladými jezuity pokusil o neotřelý a pro Čechy nový a překvapivý pohled na historii, spiritualitu a život jezuitského řádu.

Pestrý dárkový balíček vánočních tónů, příběhů a vzpomínek přinese Večer na téma… Příliš štědrý večer, v němž divák nalezne setkání se skupinou Spirituál kvintet V jeslích dítě spinká, detektivní příběh ze série Hříšní lidé Města pražského Štědrý večer pana rady Vacátka a Vánoce s C&K Vocalem se světovými koledami a vánočními písněmi.

Také další hudební pořady České televize zcela jistě přispějí k pravé sváteční pohodě diváků ČT, například: Hej, mistře – Česká mše vánoční, v podání J. Markové a dalších sólistů, Filharmonického komorního orchestru a Pražského filharmonického sboru, anebo záznam koncertu pořádaného v opavském kostele sv. Václava u příležitosti 250. výročí narození W. A. Mozarta Svatováclavský hudební festival, Vánoční koncert z Vatikánu, či koledy v podání sopranistky A. McDonald a chrámového sboru v Salt Lake City Oslava Vánoc anebo pořad italské tenorové hvězdy A. Bocelliho Amore. Premiérové pořady, Vánoční koncert ze Senátu mužského vokálního kvarteta Q VOX z Hlavního sálu Valdštejnského paláce v Praze, dokumenty Vandrovali hudci, o třicetileté historii souboru Musica Bohemica, a Jarek a Amadeus, snímek o osmi měsících trápení i radostí Jaromíra Nohavici nad přebásněním libreta slavné Mozartovy opery Cosi fan tutte.



Z nabídky sportovních pořadů jmenujeme alespoň tři premiérové dokumenty: Kruhy osudu o životních osudech olympijské vítězky z Melbourne Olgy Fikotové-Connolly (23. 12.), Stříbro proti všem (25. 12.) o tom, jak se nový tým české reprezentace s novým trenérem navzdory všeobecné nedůvěře probojoval do finále MS v ledním hokeji, a záznam důležitých momentů fotbalového mistrovství světa v Německu Česko svět nedobylo (26. 12.).

Během vánočních svátků přinese zpravodajský kanál ČT24 stejně bohaté aktuální zpravodajství jako po celý rok a řadu úspěšných a zajímavých dokumentů: mj. seriály Labyrintem revoluce, Via imperialis (nejkrásnější hrady, zámky, kláštery Rakouska, které jsou spjaty s dějinami Habsburků), Klášterní říše ( důležitá místa duchovního života v Rakousku, Maďarsku a na Moravě) a vybrané reprízy nejzajímavějších vydání pořadů Historický magazín, Kultura ČT24, Planeta věda, Testoviny, Toulavá kamera, U nás v Evropě, Archiv ČT24 (osudy soch a památek).

Nezapomenutelnou olympijskou atmosféru a sportovní zážitky, kdy o dramatické okamžiky není nouze, mohou diváci znovu prožít v čase vánočním na programu ČT4 SPORT, který – vždy od 08.00 do 23.55 hod. – v průběhu Štědrého dne a 25. 12. uvede to nezajímavější ze ZOH TURÍN 2006 a 26. 12. z MS VE FOTBALU 2006.

PR článek

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články