Quantcast

DVB-T v Česku: ztráta iluzí a milionových investic

| Tisk

logo Je to smutný příběh. Plný politické krátkozrakosti a úřednického alibismu. Oba dva klíčoví regulátoři žádají novely zákonů. Bez toho prý krizi nelze řešit.

V příběhu českého DVB-T jsou konkrétní lidé a konkrétní osudy. Osobní tragédie. Ztráta soukromých peněz, iluzí. Přišli o práci.

Bude ze mě bezdomovec,“ emotivně řekl na poslední tiskové konferenci Asociace digitálních televizí (ADT) Fero Fenič, jednatel Febio TV. „Do projektu Febio TV jsem byl nucen vložit svůj majetek, neboť můj investor žádal moji spoluúčast. Jakmile jsem v dubnu 2006 získal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) digitální licenci, rozjely se přípravy. Investovaly se milionové částky do rozjezdu. Vždyť zákon hovořil jasně – do 360 dnů musí televize začít vysílat.“

V tu dobu to vypadalo nadějně. Fenič se svým projektovým manažerem Petrem Sládečkem a generálním ředitelem Febio TV Richardem Rybníčkem začali pracovat na tom, aby plnoformátová televize odstartovala vysílání v den, kdy začne Febiofest 2007. Zdálo se to jako promyšlený marketingový tah.

Vše se však mění v ten okamžik, kdy se RRTV dozvěděla, že její jarní rozhodnutí bylo napadnuto celkem deseti žalobami. V ten okamžik bylo jasné, že nové digitální televize brzo vysílat nezačnou. O práci přichází jak Rybníček, který se kvůli Febio TV vzdal postu generálního ředitele Slovenské televize, tak samotný Fenič.

Jakmile se televize Nova a Prima dozvěděly, že jsem získal licenci pro svoji vlastní televizi – okamžitě byla přerušena spolupráce. V současné době stojí moje produkční společnost Febio před krachem. Mohu propustit všechny zaměstnance. Nemám pro ně práci,“ říká Fero Fenič.

Kvůli TV Barrandov odchází z Galaxie sport Petr Chajda. Ten se rozhodl postavit plnoformátovou televizi pro svého majitele – Třinecké železárny. Do barrandovských ateliérů přivádí zkušený manažerský tým, který působil v TV Nova. V současné době jsou přípravy pro TV Barrandov přerušeny.

Myslím si, že se nám nakonec podařilo najít elegantní řešení, které lidem, jež se nám podařilo získat, poskytne jinou práci, a též budou využity i připravované televizní prostory. Dokonce je možné, že se z toho nakonec vyvine zajímavý byznys,“ říká Chajda. O co konkrétně jde, nechce prozradit. „Dozvíte se to včas. Nápovědou může být to, co udělala firma SAAB.“ Podle informací serveru parabola.cz se TV Barrandov chce orientovat na produkování pořadů, jinými slovy: novým předmětem podnikání má být produkční společnost.



Poměrně smutně skončil projekt Z1. Investor, finanční skupina J&T, rozhodl, že všechny práce budou zastaveny a zaměstnanci propuštěni. V současné době podle generálního ředitele Martina Mrnky má Z1 jen pět zaměstnanců. „Ale i tento počet bude snížen,“ říká skleslým hlasem.

TV Pohoda spjatá s ostravským rádiovým podnikatelem Radimem Pařízkem interní informace o přípravách své televize nezveřejňuje. Známé je jen to, že digitální kanál by stavěli lidé z Rádia Čas.

My jsme naopak nové lidi přijali,“ říká s úsměvem generální ředitel televize Óčko Jiří Balvín. „Stále si ostatní myslí, že kvůli tomu, že už čtyři roky vysíláme a jsme zavedeným kanálem, že nám nevznikly finanční škody. Máme újmu. Na jaře jsme zadali obchodnímu oddělení, aby začalo informovat inzerenty o tom, že na podzim se naše vysílání rozšíří do dalších platforem. Přicházíme o peníze a tak nemůžeme investovat do programu, jak bychom si přáli,“ podotýká už s vážnou tváří.

Své plány musela přehodnotit i RTA. Ta sice vlastní regionální televizní studia, která měla vytvořit základ pro regionální digitální kanál, ale tím, že jednatel Jaroslav Berka získal licenci, byla s ním přerušena spolupráce ze strany významného obchodního partnera – TV Nova. A tak se rozhodl rozvíjet jiné mediální aktivity.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články