Quantcast

Je výhrou ADT, že TV Nova stáhne kasační stížnosti? Nikoliv

| Tisk

logo Jakmile generální ředitel TV Nova Petr Dvořák oznámil, že akcionáři sdružení v CME, souhlasí se stažením kasační stížnosti v rámci českého DVB-T, zavládlo nadšení.

Jenže, předčasné. Přestože lidé zajímající se či dokonce pracující v mediích v očekávání liberalizace a rozšíření českého televizního trhu novým digitálním kanálům si mysleli, že nyní už bude vše v pořádku – ukázalo se, že nebyl pochopen celý problém.

Ten je velmi složitý. Server parabola.cz v minulých článcích exkluzivně nabídl pohled do historie, jak se postupovalo v procesu digitalizace při zákulisních vyjednáváních. Pokračujeme současností.

Je vytvořen nový mýtus. Asociace digitálních televizí (ADT) donutila TV Nova k ústupku, jehož rozuzlením je stažení kasační stížnosti Novy a tak je vyhráno – digitalizace není ohrožena, nové televize mohou vysílat.

Jak to tedy je? Stažení kasační stížnosti TV Nova je jen jedna z cest, kterými se česká digitalizace ubírá. Znamená posun vpřed. Ale těch cest je mnohem více.

Zainteresované strany se shodly, že „viníkem“ současných dlouhotrvajících potíží je stát – tedy parlament a státní úřady – od ministerstva informatiky, po ministerstvo kultury, Český telekomunikační úřad až po Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Skutečnou příčinou blokování digitalizace (myslíme tím platformu DVB-T) je totiž fakt, že parlament prostřednictvím zákona nenabídl stávajícím provozovatelům celoplošného analogového televizního vysílání (TV Nova a Prima TV) dostatečnou protihodnotu za jejich součinnost při přechodu na DVB-T.

Jedna z chyb se stala v době, kdy RRTV znovu udělovala analogové licence Nově a Primě. Prodloužila je až do roku 2017, přitom se nepojistila právní formulí, že v případě DVB-T se musejí uvolnit kmitočty.

Dnes je to tak, že licence mají Prima s Novou zajištěny. Digitalizaci se nebrání, ale jen za předpokladu, že dostanou více programových pozic v multiplexu, nejlépe vždy jeden celý. Navíc se obě televize domnívají, že s digitalizací se může počkat až do roku 2012, což je termín vypnutí analogu stanovený Evropskou unií.

Aby došlo ke skutečnému odblokování, dohoda musí proběhnout ne mezi ADT sdružující šest nových digitálních kanálů (Z1, TV Barrandov, TV Pohoda, Febio TV, RTA, Óčko) a TV Nova (Prima TV) – ale mezi komerčními subjekty a politickou reprezentací.

Odblokování pravděpodobně bude mít podobu politické dohody, lidově řečeno „handlu“. Po této generální dohodě volá právě Petr Dvořák, který se při stažení kasační stížnosti vyjádřil jasně.



Jsme připraveni diskutovat se všemi zúčastněnými na digitálním trhu, abychom našli shodu ohledně dalšího postupu. Účastníky této diskuse by ale neměli být jen stávající a budoucí provozovatelé televizního vysílání, telekomunikační operátoři a státní regulační orgány, ale i zástupci jednotlivých politických stran zodpovědní za mediální politiku a zástupci Parlamentu a vlády.“

Dvořák se dále domnívá, že „jedině v tomto složení se nám podaří nalézt východisko ze současné zamotané situace. Čas na to zatím ještě stále je, nyní je třeba ještě přidat dobrou vůli k řešení problémů. My jsme ji naším rozhodnutím za TV Nova předvedli, čekáme na reakci i ostatních stran.“

Po tomto kroku se 15. listopadu 2006 TV Nova také veřejně pochválila, a to ve své hlavní relaci Televizní noviny, ve které poprvé své diváky seznámila s tím, že probíhá proces DVB-T.

V této souvislosti se hovoří o tzv. mininovele, která by do zákona vepsala jinou číslovku, než je dosavadní jednička, která značí jednu bonusovou licenci. Zároveň opravila některé propadlé termíny.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články