Quantcast

Licenční poplatek za DVB-S2 bude od 0,50 USD za přijímač

| Tisk

Společnosti DIRECTV Group, European Space Agency (ESA) a RAI (Radiotelevisione Italiana), které vlastní práva k patentu DVB-S2, společně o víkendu představily poplatky za využívání standardu DVB-S2 v set top boxech a televizorech se zabudovaným satelitním tunerem.

Všichni tři držitelé práv k patentu DVB-S2 budou společně nabízet licenci k rychlému rozšíření standardu DVB-S2. Ten se považuje za druhou generaci systému DVB pro širokopásmovou komunikaci pokrývající digitální TV a HDTV vysílání, interaktivní služby a profesionální satelitní distribuce.

Poplatky budou platit výrobci set top boxů a producenti televizorů se zabudovaným satelitním tunerem. Velcí producenti mohou počítat se slevami. Za produkci více než 500 tisíc zařízení s DVB-S2 zaplatí výrobce licenční poplatek 0,50 USD z každého výrobku s tímto patentem. Pokud této hranice přijímačů nedosáhne, zaplatí z každého přístroje 1 USD.

Licence na DVB-S2 budou společnosti udělovat na pět let. Po této době budou výrobcům podmínky upraveny podle aktuální situace na trhu. Provozovatelé nekódovaných ( FTA) a placených programů nebudou muset platit poplatky za vysílání na licencované receivery.

"Cítíme, že je důležité potvrdit trhu, že honoráře za licenci budou skutečně přiměřené a rozumné," říká Dr. Alberto Morello, ředitel RAI Research Centre.

"DIRECTV vyvinul základní kódovací technologii DVB-S2 k významné rozšíření kapacity pro biznys typu direct-to-home. Potvrzujeme, že licence pod patentem DIRECTV, RAI a ESA nepřekročí 0,50 USD za přístroj a vysílatelé volných a placených programů nebudou platit žádné další honoráře nebo další poplatky," dodává Romulo Pontual, zástupce DIRECTV.



"Očekáváme, že tyto podmínky budou podporovat rychlé přijetí standardu v globálním satelitním vysílání a telekomunikačním průmyslu," uzavřel Giuseppe Viriglio, ředitel telekomunikací a navigace ESA.

Standard DVB-S2 umožňuje zvýšit dostupnou kapacitu o 30 procent. Výrobci set top boxů a výrobků s digitálním tunerem musí platit ještě další poplatky. Například za MHP (Multimedia Home Platform) producenti platí 1,75 USD za přístroj.

redakce





Reklama




Vybrané články