Quantcast

Homecast HS 5101 CI - další z HD satelitních receiverů s MPEG-4

| Tisk

Homecast HS 5101 CI - další z HD satelitních receiverů s MPEG-4 S přijímači korejské firmy Homecast se můžete běžně setkat již dlouho dobu také na našem trhu. Jsou to levné a rychlé satelitní přijímače určené pro nenáročné zákazníky. Tato firma však nabízí také high endový přijímač schopný příjmu HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4 AVC. Jedná se o model označený jako HS 5101 CI, který si dnes představíme. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i.

Popis přijímače

Na předním panelu se nacházejí základní tlačítka pro obsluhu přijímače a velmi pěkně provedený VFD displej, který nám zobrazuje názvy programů. Po odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly.

Na zadním panelu nalézáme dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), SPDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Veškeré názvy položek v menu jsou ale bez diakritiky. Grafika je velmi jednoduchá, převážně černobílá, což u high endového přijímače přináší kritiku ze strany některých uživatelů. Na druhou stranu nutno přiznat, že pohyb v menu je velmi svižný.

Homecast HS 5101 CI - další z HD satelitních receiverů s MPEG-4 První nabídka se zabývá instalací. K dispozici je zde 32 pozic satelitů, které můžeme obsadit libovolnou družicí z široké nabídky, kterou přijímač nabízí. Jsou zde téměř všechny družice na celé orbitální dráze včetně C pásma. Pokud nám nějaká chybí, není problém ji doplnit. Vyhledávání je možné jak automatické, tak i manuální včetně volby PIDů. Lze rovněž editovat tabulku s transpondéry jednotlivých družic.

Druhá položka v menu, s trochu netradičním názvem, „Výběr“ nám umožňuje nastavit základní chování přijímače. Zde si zvolíme jazyk menu, zvukového doprovodu a titulku. Dále typ video výstupu (CVBS, RGB, S - Video), nastavení času, nastavení zda chcete kromě názvu kanálu zobrazovat na displeji také číslo předvolby apod.

Třetí nabídka „Kanál“ nám umožňuje setřídění programů podle použitého kódovacího systému, podle názvu sítě providera nebo podle čísla transpondérů. Je zde také časovač záznamů a široké možnosti mazání jak celých satelitů, tak různých skupin kanálů (podle CAS apod.)

Jednotlivé kanály se mažou přímo prostřednictvím „channel listu“, který vyvoláme pomocí tlačítka OK na dálkovém ovladači. Máme zde k dispozici i ostatní editační funkce jako je přesun, uzamknutí nebo přejmenování kanálu.

Čtvrtá nabídka s příhodným názvem „Další“ obsahuje možnost továrního nastavení boxu, upgrade pomoci funkce OTA a upload kanálů nebo firmwaru do PC.

Poslední nabídka „Status“ obsahuje informace o použitém hardwaru a softwaru v přijímači a také informace o vložených přístupových modulech.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.08.0A dostupný prostřednictvím OTA. Podpora ze strany výrobce je na velmi dobré úrovni. Na závěr listopadu se již chystá další verze firmwaru. Přijímač byl schopný vyhledat kanály od SR 1 Msym/s.

Jen je zapotřebí si někdy pohrát s frekvencí na kterou je přijímač velmi citlivý. Jinak se může stát, že přijímač nic nenaladí a objeví se hláška „nic k aktualizaci“. Rychlost přepínání mezi programy byla vynikající, tak jako je to u Homecastů dobrým zvykem. Komunikace s CI moduly byla blesková, takže jste ani nepostřehli, že přepínáte mezi kódovanými programy.

Přijímač umí uložit do paměti max. 5000 kanálů (1000 transpondérů). Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Přijímač se choval po celou dobu testování stabilně.

Co se týká směrovosti dálkového ovládání, byl jsem příjemně překvapen. U Homecastů bývá až „příšerné“ úzká směrovost, naštěstí tomu zde tak není.

Programů vysílaných v HDTV zatím mnoho není. Ve většině placených platforem lze nalézt nějaký ten HDTV kanál nebo alespoň jeho test. Volně se vysílá kanál Exqi na družici Astra 1D a také i řada „promo“ HD kanálů. Kanál Exqi se vysílá v normě DVB-S/MPEG-2 s datovým tokem cca 16 Mbit/s. Obraz byl vynikající. Náhodou jsem narazil na koncert s Jean Michel Jarrem a byla to opravdu parádní podívaná.

Homecast HS 5101 CI - další z HD satelitních receiverů s MPEG-4 Promo vysílaní v DVB-S2/MPEG-4 na tomto satelitu však už tak výborný obraz nedává. V souvislých barevných plochách se občas objevila pixelizace obrazu nebo jakýsi šum.

Musím říci, že zároveň s tímto přijímačem jsem měl k dispozici další HDTV přijímač a to Humax HDCI-2000, který byl na stránkách parabola.cz nedávno představen. Použitý byl poslední firmware 1.00.07. Porovnání obou přijímačů si popíšeme ve zvláštním odstavci.

Subjektivně kanály vysílané na všech satelitech v kompresi MPEG-4 měly horší kvalitu obrazu než v MPEG-2, samozřejmě že to není dáno použitou normou, ale příčina bude někde jinde, zejména asi v datovém toku, použitém rozlišení, kódérech a ve snaze providerů co nejvíce ušetřit za dané vysílání.

Na satelitu Astra 1F najdeme také vysílání v nové normě DVB-S2 s kompresí MPEG-4. Zde nalezneme nekódované německé programy Pro7, Sat1 a Anixe HD. Kódovaně se vysílají tři kanály německé Premiere a to Premiere HD, Sport a Discovery.

Na družici Atlantic Bird 3 vysílají volně francouzské programy France 5 a NRJ12 v normě DVB-S s kompresí MPEG-4.

Na družici Thor 2 nalezneme vysílání skandinávského kanálu Canal+ v HDTV kvalitě, vysílání promo ukázek filmů je volné. Měl jsem možnost sledovat i kódované vysílaní filmů, kvalita obrazu byla vynikající. Vysílaní je v DVB-S/MPEG-2.

Britská televize BBC má také svůj HDTV kanál na družici Astra 2D. Vysílá se jen „preview“ nebo se přebírá program z BBC ONE. Používá se norma DVB-S s kompresí MPEG-4.

Snad je mála poznámka, že u některých HDTV programů nefungovalo přepínání formátu obrazu 4:3 nebo 16:9. Jedná se pravděpodobně o nějaký „bug“ ve firmwaru. Obdobně je tomu ale i u Humaxu 2000, ale u jiných programů.

Na družici Express AM1 vysílá v současné době zkušebně paket 20 ruských programů v normě DVB-S/MPEG-4. Vysílají zde státní ruské kanály ORT, RTR a Kultura s různým časovým posuvem. Najdeme zde i soukromou televizi STS nebo dokonce NTV+Tenis. Nabídka se ale může změnit a do budoucna má být kódována. Vzhledem k použitému stupni komprese byla obrazová kvalita spíše podprůměrná.

Zvuková stopa se bohužel neukládá na danou předvolbu, ale lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Pokud nastavíte jako defaultní jazyk češtinu, přijímač na kanálech CS LINKu bude bohužel přepínat na mono trasu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msym/s. Příjem byl v pořádku. Pokud jsem měl v přijímači vložený T-REX modul, docházelo na těchto programech k výpadkům obrazu.

Citlivost tuneru byla vynikající. Tentokrát jsem vyzkoušel příjem paketu TRT tureckého Telecomu, který se vysílá ve východním svazku na staré družici Turksat 1C. Citlivost byla prakticky shodná s high endovým Topfieldem TF 5510 PVR, tedy lepší než legendární Nokia 9500.

Spolupráce s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, T-Rex, Diablo apod. Všechny moduly pracovaly korektně. Bohužel je problém v současné spolupráci dvou CI modulů součastně, ale pouze v určitých kombinacích. Např. pokud používáte modul T-REX, použití dalšího modulu je již problémové. Naopak u Diabla v kombinaci s jiným modulem (kromě T-REXu) nebyly problémy.

Při současném použití karet Skylink a CS LINK se objevovala rušivá hláška „Sorry you cannot ...“. Je zapotřebí použít CI modul, který negeneruje tyto hlášky, nebo je umožňuje vypnout (např. AlphaCrypt, T-REX, Diablo)

Informace o vložené kartě se zobrazovaly bez jakéhokoliv grafického omezení (na rozdíl od Humaxe 2000). Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo bleskové.

EPG

Elektronický programový průvodce je velmi povedený. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následujícím pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Použitý znakový font je velmi pěkně čitelný. Jen by celá struktura EPG mohla být trochu přehlednější.

České znaky na programech UPC Direct se zobrazovaly v pořádku. Azbuka byla kanálech NTV plus se také zobrazovala korektně. Bohužel přijímač neobsahuje polskou znakovou sadu. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací o pořadech je velmi svižné.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímač probíhá přes RS232 naprosto bez problémů. Použil jsem utilitu „Upgrade 2.24“, pomocí které lze rovněž firmware zálohovat a přenášet obousměrně setting. Na editaci programů v PC se používá software HcEdit v 1.05. Editor je trochu těžkopádnější a méně přehledný, ale je to jen otázka zvyku.

Homecast HS 5101 CI versus Humax HDCI- 2000

Cenově jsou na tom oba přijímače velmi podobně. Rychlost je zcela jednoznačně na straně Homecastu. Při ovládání Humaxe musíte být vyzbrojeni značnou dávkou trpělivosti. Je neskutečně „líný“ a to jak při přepínání, tak i při vyhledávání programů. Starý Humax 5400 je proti němu rychlík. Humax má navíc na některých kanálech problémy se zobrazením (např. Trace TV na Eutelsatu Sesat).

Obraz HDTV kanálů je na Humaxu lepší, jednoznačně ostřejší než na Homecastu. V SDTV vysílaní je rozdíl ale zanedbatelný. Humax má ale větší „sklon“ k onomu jevu „pixelizace obrazu (šumu)“ v souvislých barevných plochách. Je to zcela jednoznačně vidět na právě „(ne)kvalitním“ vysílaní některých programů v MPEG-4. Typickým příkladem může být vysílání 20 ruských programů na družici Express AM1.



Upload settingu do PC je u Humaxu utrpení (cca 20 min.), u Homecastu je to otázka několika vteřin. Současná spolupráce dvou CI modulů je u Humaxe na tom o něco lépe než u Homecastu. U Humaxe nebyl problém s kombinací T-REX + další modul. Pouze kombinace Diablo + T-REX nebyla možná.

U Humaxu lze ale bezproblémově uložit audio track na předvolbu, což u Homecastu nejde. EPG je rozhodně lepší u Homecastu, umí správně zobrazovat české znaky na kanálech UPC Direct, což Humax zatím nedokáže. Ten neumí vůbec zobrazit podrobné informace u některých providerů např. právě na kanálech UPC Direct.

Samozřejmě, že vše je dáno použitým firmwarem v obou přijímačích, takže do budoucna může být vše jinak.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení obou HDTV přijímačů.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články