Quantcast

ADT trvá na postupu podle schváleného TPP přechodu na DVB-T

| Tisk

logo Asociace digitálních televizí se znepokojením sleduje jak aktuální informace, které se v souvislosti s přechodem na digitální televizní vysílání objevují, tak i postup subjektů, které o pokračování digitalizace televizního vysílání rozhodují nebo jej ovlivňují.

ADT je znepokojena informacemi, podle nichž se současní provozovatelé televizního vysílání snaží zablokovat proces přechodu na digitální televizní vysílání a znemožnit tím vstup nových vysílatelů na trh.

Plán, podle kterého by současné celoplošné televize obsadily všechny volné pozice ve dvou plnohodnotných celoplošných digitálních sítích, nepočítá s brzkým vracením analogových kmitočtů, ale naopak se zakonzervováním současného stavu.

Takový plán je v rozporu s vládním programem jak současné tak i minulých vlád. Zásadně tak omezuje pluralitu vysílání na řadu let dopředu. Zvýšení plurality televizního vysílání je přitom opakovaně vládním prohlášením požadováno a je v zájmu všech televizních diváků, kterým přinese podstatné zvýšení nabídky a zkvalitnění služeb.

Dosud všechny dotčené subjekty požadovaly generální dohodu o postupu při digitalizaci, jež by umožnila bezproblémový přechod na digitální vysílání. Nyní se ale zdá, že stávající provozovatelé chtějí bez ohledu na zájem diváků a na oprávnění zájmy dalších subjektů prosazovat řešení, jež bude zachovávat jejich dosavadní monopolní postavení.

Doufáme, že informace o tom, že se veřejnoprávní Česká televize rozhodla spolupracovat s některými vybranými soukromými subjekty, aby znemožnila přístup na trh ostatním, se ukážou být pouhým nedorozuměním. Česká televize, která uspěla se svým požadavkem na veřejnoprávní multiplex, opakovaně potvrzovala, že bude průkopníkem digitalizace.

Očekáváme proto, že Česká televize i TV Nova dostojí svým veřejným deklaracím a nebudou procesu rozvoje televizního trhu a naplnění Technického plánu přechodu na digitální vysílání bránit.



Je zřejmé, že pokud nebudou přijata rozhodná opatření a to v případě potřeby i na politické úrovni, standardní řešení nepovedou k očekávanému výsledku a Česká republika nejenže ztratí výhodu včasného startu digitalizace, ale navíc může být vystavena nepříjemným důsledkům arbitrážních sporů.

ADT proto vyzývá vládu ČR, Parlament ČR a ostatní dotčené orgány veřejné správy, aby se začaly nastalou situací vážně a s plnou odpovědností zabývat.

Současné vysílatelé již nehájí své oprávnění požadavky, ale zneužívají svého postavení, které by rádi monopolizovali i do budoucna. Státní a dozorové orgány vedou spory o míru jejich odpovědnosti za minulost. Na úrovni odpovědných struktur nevznikají žádná reálná řešení, která by umožnila vzniklou situaci řešit a měla reálnou perspektivu prosaditelnosti.

Za těchto okolností se domníváme, že musí být neprodleně příslušnými orgány učiněno politické rozhodnutí, alespoň částečně napravující pochybení minulosti a odstraňující překážky pro budoucí rozvoj digitálního vysílání v České republice, k němuž je Česká republika zavázána i v důsledku svého členství v Evropské unii.

Jiří Balvín, předseda představenstva ADT
Martin Mrnka, místopředseda představenstva ADT





Reklama




Vybrané články