Quantcast

Slovenská televize připravuje 2 nové kanály

| Tisk

logo Slovenská televize (STV), podobně jako ČT v Česku, podpoří rozvoj digitálního vysílání na Slovensku a spustí dva tématické kanály - sportovní stanici STV 3 a zpravodajský kanál STV 4. Stávající dva plnoformátové programy a dva nové programy určené pro potřeby digitálního vysílání se objeví v rámci plánovaného veřejnoprávního multiplexu v DVB-T.

STV 3, první ze dvou nových programů STV, by měl zahájit vysílání již příští rok - v době startu letních olympijských her v čínském Pekingu. Informuje o tom server hnonline.sk. Podle Radima Hrehy, nového šéfa STV, je ale vše otázkou financí. "Je úplně zřejmé, že při současných zdrojích 2,1 miliardy (slovenských) korun ročně bychom nebyli schopni utáhnout čtyři kanály", říká hnonline.sk. Diváci na Slovensku platí koncesionářské TV poplatky ve výši 100,-Sk, což je podstatně méně než v Česku, kde od ledna 2007 domácností platí 120,-Kč. Tento poplatek byl v lednu navýšen za cenu snížení reklamního prostoru na programech ČT na polovinu (nyní 0,5% z vysílacího času). Reklama v ČT byla omezena kvůli plánovanému startu nových digitálních kanálů. Nové televize ale z důvodu soudních sporů doposud neodstartovaly.

V minulém týdnu se ředitelé největších slovenských televizí dohodli na přechodu z analogového na digitální vysílání, který by měl začít již v lednu 2008. Programy STV1 (Jednotka), STV2 (Dvojka), JOJ, Markíza a TA3 se objeví v jednom společném multiplexu. Komerční televize nebudou protestovat proti vzniku multiplexu veřejné služby a STV dočasně pustí do svého paketu programy soukromých vysílatelů.



Proces přechodu na digitální vysílání by měl být v celé EU dokončen v roce 2012, což je termín, který předepsala Evropská unie (EU) jako nejzazší termín ukončení analogového vysílání. Televizní programy z pozemních vysílačů podle údajů STV, které přinesl server hnonline.sk přijímá na Slovensku 60 procent domácností, 10,8 procent má individuální satelitní přijímač, 2,8% společnou satelitní anténu a 39,2 procent domácností přijímá programy z kabelových sítí.

Slovenská televize (STV) zřejmě využije všechny distribuční trasy a nové programy se vedle DVB-T multiplexu objeví i v kabelových a IPTV sítích a také na satelitu. Programy STV šíří platformy Digi TV, SkyLink a dále také UPC Direct, která zatím šíří jen první program. Při přechodu na digitální pozemní vysílání bude satelit mít stále významnější roli a to především v pokrytí, které je 100%.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články