Quantcast

Background patcher

| Tisk

Na webových stránkách www.humax.cz nalezneme v sekci SOFTWARE a UPGRADE řadu aktuálního softwaru pro většinu modelů Humax. Nechybí zde ani pomocné utility jako editory Formula či WDN4OAK pro editaci programových předvoleb (HNF souborů) a utilit pro natažení nového firmware do přijímače. Všechny tyto utility uvolňuje korejský výrobce těchto populárních přijímačů.

Vedle výrobcem podporovaného softwaru existuje i řada nepodporovaného (neoficiálního) softwaru, který vyvíjí řada fanoušků přijímačů Humax. Tento sw umožňuje další využití či rozšíření možností receiverů této značky.

BACKGROUND PATCHER
Dnes Vám představíme software, který patří právě do druhé skupiny - neoficiální. Už samotný název 'Background patcher' (dále jen BP) naznačuje jaké jsou možnosti tohoto programu. BP dokáže měnit obrázky na pozadí v přijímačích Humax OAK a podle informací autorů i v některých modelech Galaxis (netestováno).

CO BUDEME POTŘEBOVAT...
Background PatcherKe změně pozadí v přijímačí Humax potřebujeme: Humax OAK (řada 5xxx, nebo Fox), aktuální firmware v podobě HDF souboru, null modem kabel, počítač, obrázky či fotografie a samozřejmě i program Background Patcher - v aktuální verzi 2.1 jej naleznete v sekci Download na našem webu Parabola.cz. V této sekci najdete i český překlad programu.

Nainstalujeme program BP na disk a do adresáře BP nakopírujeme soubor CZECH.INI, kterým program BP 'naučíme' česky. Při prvním spuštění (případně i dalších) si můžeme vybrat, ve kterém jazyce s námi bude program komunikovat.

Background PatcherPo zvolení jazyka se nám na obrazovce objeví netradiční menu s několika ikonkami. Krátké vysvětlení obsahu jednotlivých ikonek. Tlačítkem OTEVŘÍT otevřete originální firmware od výrobce (HDF soubor). Stiskem tlačítka ULOŽIT uložíte modifikovaný soubor pod novým názvem, případně přepíšete otevřený HDF, podle nastavení v menu NASTAVENÍ. Tlačítko STB umožní přenos HDF souboru do přijímače, kliknutím na NASTAVENÍ lze měnit 'chování' programu při ukládání HDF souboru, stejně tak i nastavení portu COM a volbu jazyka. Pod ikonou INFO se skrývají informace o tvůrci programu a tlačítkem KONEC program ukončíme.Background Patcher



...OBRÁZKY
To nejdůležitější, co budeme nyní potřebovat, jsou obrázky či fotografie, které vyměníme ve firmware za vlastní. Obrázky by měly být ve formátu BMP či JPG v rozměrech 720 x 576 pixelů při 24bitové barevné hloubce. Důležité je zde podotknout, že 1. obrázek v menu má limit 32 kB, 2. obrázek 18 kB. To znamená, že první obrázek může být barevně daleko pestřejší, než obr. č. 2. Ostatně je to vidět i v originálním firmware, kde obrázek pro menu číslo 2 je daleko jednodušší.

Background PatcherBudeme-li mít obrázky připravené podle výše uvedených podmínek, můžeme je (třeba i všechny tři) vyměnit za vlastní. Stačí zvolit 'Změna obr.' pod obrázkem, který chceme vyměnit. Otevře se dialog, kde vybereme požadovaný obrázek či foto a potvrdíme kliknutím na OK.

V okamžiku, kdy budeme mít všechny obrázky změněny, soubor uložíme kliknutím na ULOŽIT. Nově vytvořený (upravený) HDF soubor budeme moci přenést do přijímače buď pomocí samotného programu BP či utilitami Formula V3, WDN4OAK či Humax Control Center. Před tímto krokem si ale ověřte, že do přijímače budete posílat stejnou s/w verzi HDF souboru se kterou jste pracovali a kterou máte v přijímači.

ZÁVĚR
Background Patcher je zajímavý software, který je vyvíjem fanoušky přijímačů Humax. Upozorňujeme však, že veškeré změny a úpravy v originálním firmware děláte vždy na vlastní riziko.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články