Quantcast

TV Nova chce vyrábět zprávy v HD a spustit program v HDTV

| Tisk

logo Česká komerční televize Nova plánuje technologicky rozšířit výrobu svých zpravodajských příspěvků. Ještě v letošním roce hodlá produkovat zpravodajství ve vysokém rozlišení (HDTV). Na konferenci Digitální televize plány největší české privátní televize přiblížil Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova.

Nova investovala do nového zpravodajského pracoviště. "Plánujeme, že investice je zhruba pětiletá. Vidíme, kam se trh vyvíjí, zejména ve Spojených státech, takže si myslíme, že HD je velká budoucnost, a proto jdeme tímto směrem," řekl P. Dvořák.

K divákům se bude zpravodajství nadále dostávat ve stávající technické podobě. Stávající SD vysílání TV Nova se v DVB-T vysílá v kompresním formátu MPEG-2. High Definition (HD) vysílání by ale mělo využívat modernější kompresi MPEG-4. Na trhu zatím HD set top boxy s MPEG-4 pro DVB-T zatím nejsou. K příjmu je také zapotřebí televizor s označením HD Ready.

Zkušenosti s výrobou zpravodajství v HD verzi může TV Nova využít v budoucnu až rozjede vlastní HDTV kanál. Zde může uplatit své pořady, které do té doby vyrobí ve vysokém rozlišení. V tomto formátu Nova natočila například seriál Pojišťvna Štěstí.

TV Nova je dostupná v rámci multiplexu A firmy Radiokomunikace a také ve všech třech satelitních platformách Digi TV, UPC Direct a od poloviny minulého měsíce také v nabídce CS LINKu. Zde pouze na dekódovacích kartách Gital (diGITALlink).



V České republice testovala vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) společnost Telefónica O2 v rámci své DVB-T sítě C po dobu konání veletrhu Invex. Kompresní formát MPEG-4 (SD i HD vysílání) hodlá testovat i firma Czech Digital Group (CDG) na své síti B, která je zatím dostupný jen v Praze a okolí.

HD kanály mají ve své programové nabídce i někteří provozovatelé pay-tv platforem jako BSkyB, Premiere, CanalSat/TPS, Canal Digital či N. Přes satelit se vysílá i několik bezplatných HD programů - Sat.1, Pro Sieben, Anixe HD či Luxe HD.

redakce





Reklama




Vybrané články