Quantcast

Diváci na Ostravsku mohou z DVB-T přijímat i TVP Sport

| Tisk

logo Nabídka DVB-T programů se divákům na Ostravsku rozšířila. Tentokrát nikoliv zásluhou českých vysílatelů ale díky polské veřejnoprávní televizi TVP, která do svého multiplexu umístila další program.

Dne 6.dubna 2007 v 15:00 hodin se nabídka DVB-T multiplexu ze stanoviště Wisła/Góra Skrzyczne v Polsku rozšířila o sportovní kanál TVP - TVP Sport. Televize tak zatraktivnila nabídku paketu. Doposud v tomto muxu se vysílaly pouze programy TVP1, TVP2 a TVP3. Informuje o tom satkurier.pl. Diváci na Ostravsku tak mohou naladit dva sportovní kanály - český ČT4 Sport a polský TVP Sport.

DVB-T multiplex Wisła/Góra Skrzyczne se vysílá na K38 a jeho signál je možné naladit v některých částech severní Moravy. Problémy s příjmem balíku TVP ale může způsobit digitální vysílač Slezská Ostrava na sousedním K39, který provozují České Radiokomunikace (síť A).



Program TVP Sport se vysílá v polských kabelových sítích ale i na satelitu v rámci digitálních platforem TVP (Astra, 19,2°E, kmitočet 10,862 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, CA NDS Videoguard) a N. Satelitní signál je ale z důvodu omezení vysílacích práv kódován. DTH příjem umožňuje jen paket N.

Za provoz vysílače Wisła/Góra Skrzyczne zodpovídá firma TP Emitel. DVB-T multiplex byl z tohoto stanoviště spuštěn 30.prosince 2004 a doposud zde probíhá jen zkušební vysílání. Polsko se na zahájení řádného digitální pozemního vysílání teprve připravuje. Ostrý provoz by měl odstartovat v kompresním formátu MPEG-4, případně v nové normě DVB-T2. Ta by umožnila provozovatelům sítě umístit více programů do jednoho multiplexu.

redakce





Reklama




Vybrané články