Quantcast

Máte problémy s příjmem TV? Pořiďte si satelit, radí ČT

| Tisk

logo Někteří diváci mají potíže s příjmem základních programů České televize (ČT). Upozornila dnes na tento fakt ČT ve své regionální relaci "Večerník z Čech". Zhruba polovina z 1200 obyvatel Janova nad Jizerou (severně od Jablonce nad Nisou) nemůže 30 let přijímat druhý program České televize.

Tento problém by mohl vyřešit televizní převaděč. Potíž ale je v tom, že již není volná frekvence pro ČT2 a tento stav tak může vyřešit až digitalizace pozemního vysílání (přechod na DVB-T). Úřady jako Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), Český telekomunikační úřad (ČTÚ) i ČT za tu dobu obdržely z této obce řadu stížností na přetrvávající problém s příjmem veřejnoprávního programu. V roce 2004 obec dostala jasnou odpověď: Na převadeč není volná frekvence.

Program ČT2 je v Janově nad Jizerou jen pro některé vyvolené domácnosti. Platit koncesionářské TV poplatky ale musí v plné výši. "Podle platných zákonů v České republice se poplatek z televizního vysílání platí za držení televizoru. Nikoliv za příjem jednoho z televizních kanálů," reagoval Martin Krafl, tiskový mluvčí České televize.

Signál ČT2 se k domácnostem v uvedené obci může dostat až s přechodem na DVB-T. Ten je ale stále v nedohlednu. "To digitální vysílání netrpí tolik degradacemi. Tudíž ten signál nemohu říct, že je větší, ale dosáhne dál," popisuje Dana Marklíková, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). "Ten přechod by měl bejt dokončen 10.10.2010," dodala.



Příjem druhého programu ČT mohou domácnosti v současnosti vyřešit jen přechodem na satelitní příjem. Upozornila v reportáži ČT. Cena satelitních kompletů je ale podle redaktory reportáže příliš vysoká - pohybuje se v průměru kolem 8000,-Kč. Tato částka je ale ve skutečnosti podstatně nižší, smíříme-li se se základním vybavením příjmu programů České televize ze satelitu (paket CS LINK). Nejlevnější satelitní set top box s licencovaným dekodérem CryptoWorks lze v současnosti pořídit za 2680,-Kč, dekódovací karta diGITALlink stojí 1000,- (programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport jsou na satelitu kódovány), za 300,-Kč lze pořídit parabolu, za 200,-Kč LNB a za zhruba stejnou cenu i standardní délku kabelu (ceny viz. omko.cz). Jinou možností je příjem některé ze satelitních pay-tv platforem jako je UPC Direct či Digi TV, kde divák získá i příjem dalších programů.

Problémy s příjmem dosavadního analogového vysílání budou v republice přibývat a to především v souvislosti s rozšiřováním digitálního rozhlasového vysílání v Německu. Z toho důvodu dochází mimo TPP (technický plán přechodu na digit. pozemní vysílání) k ukončení analogové TV vysílání na Domažlicku a Ústecku. Diváci na Domažlicku mohou DVB-T přijímat od listopadu loňského roku. Koncem června 2007 skončí dosavadní analogové vysílání a TV kanály bude zde možné přijímat jen v rámci multiplexu A Českých Radiokomunikací. Ve stejnou dobu bude na Ústecku zahájeno vysílání muxu A se všemi programy ČT a TV Nova. Přechodu na digitální pozemní vysílání se v těchto regionech neúčastní Prima TV. Všechny dosavadní pozemní programy budou mít diváci k dispozici zatím jen ze satelitu (platformy CS LINK, UPC Direct, Digi TV).

redakce





Reklama




Vybrané články