Quantcast

TV Nova potvrdila svůj záměr spustit HDTV kanál

| Tisk

logo Čtyři až pět kanálů v rámci digitálního pozemního vysílání (DVB-T) chce provozovat televize Nova. Jeden z nich má vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV - high-definition TV). Na českokrumluvské konferenci o médiích to řekl Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova.

Petr Dvořák dále uvedl, že do roku 2010 chce Nova vedle stávajícího programu TV Nova vysílat ještě další dva programy v rámci kompenzačních licencí (Nova by vrátila analogové kmitočty, za to by automaticky získala licenci na 2 nové digitální programy). Kompenzační licence by měla získat i konkurenční Prima TV.

O čtvrtý program Novy se chce provozovatel ucházet v některém z licenčních řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). "Nedovedu si představit, že rada zasedne a řekne, že udělí licence stejně jako poprvé," reagoval na licenční řízení na digitální licence. RRTV v dubnu loňského roku udělila 6 licencí a vinou soudních sporů držitelé licencí (Óčko, TV Pohoda, Z1, RTA, TV Barrandov, Febio TV) o ně v září přišli.

Po roce 2010 chce Nova stávající program vysílat i ve vysokém rozlišení a provozovat dva až tři tématické programy. Dvořák dále uvedl, že během letošního a příštího roku Nova investuje okolo 700 milionů korun do technologií pro digitální pozemní vysílání. Hlavní motivací pro přechod na digitální příjem má být podle šéfa Novy kvalita nikoliv množství nových programů.

Obdobný počet kanálů by podle Dvořáka měla provozovat i Prima. Znamenalo by to, že pro nové digitální vysílatele by nezbylo příliš prostoru v jednotlivých sítích. Trh s digitálním vysíláním by si opět rozdělily stávající televize, což odmítá ADT (Asociace digitálních televizí), která právě očekává, že přechod na digitální vysílání otevře trh novým provozovatelům. V současné době není jasné kdy a zda vůbec držitelé-nedržitelé licencí opět licenci získají.



"Celá asociace (nových digitálních TV) byla připravena vložit do české digitalizace vložit pět miliard korun," uvedl Martin Mrnka z televize Z1. ADT proto nyní vyčíslí ztráty a případně podá stížnost na postup českého státu u Evropské komise (EK). Škodu asociace odhaduje na 1,4 miliardy korun.

podle MaM, ČTK

redakce





Reklama




Vybrané články