Quantcast

NAB 2007: Norsko jako první použije zvuk v MPEG-4 v DVB-T

| Tisk

logo Norové budou v DVB-T jako první na světě vysílat zvuk v kompresním formátu MPEG-4 aacPlus. Kombinace transkódování aacPlus/DTS garantuje zpětnou kompatibilitu stávajícím domácím kinům. Technické řešení firma Coding Technologies představuje na NAB 2007.

Norská digitální pozemní platforma (DVB-T) si zvolila technické řešení společnosti Coding Technologies, předního dodavatele komprese zvuku pro mobilní, pozemní a internetové vysílání.

aacPlus audio kodek je vhodný pro stereo a surround zvuk a poprvé se využije v pozemském vysílání HD (high-definition) a SD (standard definition) vysílání norskou DVB-T platformou, který efektivněji využije dostupné kmitočtové spektrum a umožní broadcasterům zařadit další služby do multiplexu. Pro zvuk blížící se CD kvalitě postačí v MPEG-4/aacPlus datový tok 48 kbit/s. aacPlus v norské DVB-T je tak dalším využitím kodeku aacPlus, který je připraven pro řadu aplikaci - od krátkých vln až po satelitní rádia, mobilní TV a nejvyšší kvalitu zvuku HDTV.

"Součást přechodu na MPEG-4 v norské DVB-T platformě je důležitým krokem ve výběru technologie zvuku aacPlus, povinné části specifikace set top boxu," říká Stefan Meltzer, Vice President Business Development společnosti Coding Technologies. "Norsko jako první provozovatel digitální pozemní sítě využije možnosti aacPlus a poskytne ostatním první zkušenosti".



Kombinace kompresního video formátu MPEG-4 AVC se zvukem v MPEG-4 aacPlus přináší broadcasterům úsporu nákladů za distribuci programu a možnost rozšířit o další stanice v multiplexu.

Transkódování MPEG-4 aacPlus/DTS demonstruje firma Coding Technologies na NAB od 16. do 19.dubna 2007 na stánku N610 a demo DTS v místnosti N209.

redakce





Reklama




Vybrané články