Quantcast

ČT chce ještě letos spustit DVB-T v Plzni a v Pardubicích

| Tisk

logo Česká televize (ČT) má zájem spustit digitální pozemní vysílání (zkráceně DVB-T) v dalších regionech České republiky ještě v letošním roce. DVB-T multiplexu veřejné služby s programy České televize a Českého rozhlasu se mají dočkat diváci na Plzeňsku a Pardubicku. Uvedl to pro server TechNet.cz předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák.

Jak první se DVB-T multiplexu letos zřejmě dočkají diváci na Ústecku. "Zatím je všeobecná dohoda spustit digitální vysílání z vysílače Buková Hora nejpozději do konce června 2007," uvedl Pavel Dvořák. Přechod z analogového na digitální vysílání v tomto regionu je nevyhnutelný. Stávající analogové vysílání na K12 (vysílá zde TV Nova) je rušeno digitálním rozhlasem ze sousedního Německa.

DVB-T multiplex ČT a ČRo by měl letos odstartovat i v dalších regionech. I v Plzni. "ČT má zájem spusit digitální vysílání v ucelené oblasti Plzeň ještě v tomto roce," uvedl P. Dvořák na jeden z dotazů čtenářů. DVB-T sítě veřejnoprávního multiplexu se patrně dočkají i diváci v Pardubickém kraji. I v tomto regionu chce ČT spustit digitální pozemní vysílání ještě letos.

Ještě v letošním roce bude na Domažlicku ukončeno analogové pozemní vysílání a tento region se stane první oblastní v Česku, který přejde na digitální vysílání. Analogové vysílání zde skončí z důvodu rušení digitálním rozhlasem z Německa. Mimo plán přechodu na digitální vysílání je i Ústecko, kde se situace řeší přednostně.



Podle plánu přechodu na digitální vysílání se mělo analogové vysílání začít letos odpojovat v Brně a skončit v roce 2010 ve Zlíně a Jeseníku. Plán přechodu není ale právně závazný a vymahatelný. K TPP se nepřihlásily ani TV Nova a ani Prima TV. Rychlejší přechod na digitální vysílání může vyřešit pouze dohoda všech subjektů.

Jeden ze čtenářů upozornil na nekvalitu DVB-T a relativně vysoký stupeň komprese, která je patrná na zobrazovacích jednotkách větších rozměrů. "Standardní kvalita Tv vysílání nebyla předpokládána pro obrazovky velkého formátu. Digitalizace standardního vysílání je prvým a nezbytným krokem na cestě k HDTV," uvedl Dvořák.

redakce





Reklama




Vybrané články