Quantcast

Čtvrtý kanál STV nabídne dětské a dokumentární pořady

| Tisk

logo Slovenská televize (STV) koriguje své původní plány. Čtvrtý kanál STV nebude věnován zpravodajství a publicistice a vzdělávání jak se původně plánovalo ale dětem a dokumentárním pořadům. Vyplývá to z aktualizovaného plánu strategie STV, kterou přinesl slovenský deník SME.

STV v současné době provozuje dva celoplošné kanály - Jednotku (STV1) a Dvojku (STV2). Program Jednotka je věnován především pořadům pro celou rodinu, Dvojka sportovním přenosům, regionálnímu zpravodajství a náročnějším divákům ("arte").

Třetí kanál STV odstartuje v srpnu (augustu) příštího roku, nejdéle 8.8., kdy začínají letní olympijské hry v Pekingu. Informoval o tom ředitel STV pro strategický rozvoj Nikolaj Savický. U podobné příležitosti spustila sportovní kanál také veřejnoprávní Česká televize (ČT). Program ČT4 Sport odstartoval v den zahájení zimních olympijských her v italském Turíně v únoru loňského roku.

Proč vedení STV dalo přednost sportovnímu kanálu před jinými tématickými kanály shrnul pro SME Savický: "Podobně jako jiné veřejnoprávní televize v Evropě, máme relativně velký přetlak práv na sportovní utkání, které na současných dvou kanálech nemůžeme v celém rozsahu využít". Podobně jako ČT by mohla STV nabídnou různé např. fotbalové či hokejové přenosy v jeden okamžik na dvou programech. Divák by si zvolil zápas, který chce sledovat.

Zatím není znám osud čtvrtého kanálu STV. Původně měl být zpravodajsko-vzdělávací. Generální ředitel STV Radim Hreha ale od této myšlenky upustil. Především proto, že na trhu již 5,5 roku funguje privátní zpravodajská televize TA3.

Čtvrtý kanál STV bude určený pro děti. "Přes den bude věnovaný dětskému divákovi a večer by se na něm vysílaly dokumenty," řekl Savický.



Savický dále upozornil, že STV může provozovat kombinované kanály. "Vzhledem k tomu, že Slovensko je poměrně malá země, není vyloučené, že třetí kanál se postupně přeformátuje ze sportovního na sportovní a zpravodajský."

Pro příjem nových programů STV bude divák pozemní televize potřebovat set top box či televizor s digitálním tunerem. Právě v DVB-T se objeví nové programy STV. Očekává se, že nové kanály STV do své nabídky zařadí i provozovatelé satelitních platforem a operátoři kabelových sítí.

redakce





Reklama




Vybrané články