Quantcast

Výpadky v kódování na satelitu způsobily problémy kabelovkám i vysílatelům

| Tisk

logo Firma Trade and Technology, a.s. (TaT), jeden z distributorů dekódovacích karet pro příjem českých programů ze satelitu, provádí v poslední době testy změny kódování CryptoWorks firmy Irdeto Access. Všechny úpravy v kódování mají připravit systém na vyřazení starých karet dříve prodávaných pod názvem Czech Link z provozu a díky nim je (zatím) možný "neoficiální" příjem základních programů v EMU. Na jedné straně jde o nezbytný krok k upgrade systému, na straně druhé přináší řadu technických problémů, které se projevují na profesionálních set top boxech u terestriálních vysílačů a také u provozovatelů kabelových sítí, které využívají dekódovací karty tohoto dodavatele.

Výpadky v kódování se na pozemních vysílačích a kabelových sítích, které odebírají signál programů z paketu CS LINK projevuje tak, že diváci mají krátkodobě či dlouhodobě jen černou obrazovku. Diváci i vysílatelé se právem domáhají odstranění technických problémů.

První technické potíže s kódováním na CS LINKu se objevily v lednu letošního roku, během týdne, ve kterém se provedla modifikace starého kódování s cílem zamezit "příjmu kódovaných programů bez karty" (tedy vyřazení tzv. pirátských dekodérů). Opatření mělo jen krátkodobý účinek. Během několika hodin se objevily aktualizace pro EMU a také se vyskytly první problémy - kabelovky i pozemní vysílače měly potíže se s tímto kódováním vypořádat.

Problémový leden následoval duben a květen a doba, kdy vysílatelům začala docházet trpělivost. Prima TV na svých webových stránkách se omlouvala divákům, kteří přijímají signál z pozemních vysílačů a jsou "bez obrázků a zvuku", tj. mají na předvolbě Prima TV pouze černou obrazovku. Provozovatel Prima TV opakovaně upozorňoval na popisované problémy a žádal okamžité řešení situace. Nedočkal se toho. Reakce, která se dala očekávat: Prima TV vypověděla společnosti TRADE and TECHNOLOGY jednu ze smluv.

Prima TV vypověděla smlouvu TaT

"Je pravda, že Prima TV vypověděla jednu obchodní smlouvu, kterou měla s TaT uzavřenu. Předmět a obsah této smlouvy jsou obchodním tajemstvím," uvedl pro server parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TRADE and TECHNOLOGY. O jakou smlouvu se jedná neupřesnil. Obdobně nechtěla vypovězenou smlouvu komentovat Prima TV. "Jsme vázáni mlčenlivostí a nejsme tudíž oprávněni bez předchozího souhlasu Trade & Technology sdělovat údaje týkající se našeho smluvního vztahu," řekl pro web parabola.cz Ladislav Pavlík, tiskový mluvčí Prima TV.

Vypovězení smlouvy teoreticky znamená, že zákazníci TRADE and TECHNOLOGY (TaT) by mohli na svých kartách přijít o program Prima TV. Oba subjekty to ale v současné době popírají. "Výpověď smlouvy, o které je řeč, nemá žádný vliv na skutečnost, že TV Prima je a bude aktivní jak na stávajících, tak na nově prodávaných kartách TaT," komentuje událost Jaromír Glisník. "Abychom zamezili šíření dalších fám, požádali jsme o písemné stanovisko k této záležitosti TV Prima. Toto stanovisko jsme získali spolu s ujištěním, že se nic nemění na zájmu TV Prima o přítomnost v balíku TV programů aktivovaných prostřednictvím karty TaT. ANO, zákazníci TaT budou mít program TV Prima i nadále k dispozici," dodává.

Uživatelé karet TRADE and TECHNOLOGY si (zatím) žádných zásadních změn nemohou povšimnout. Stále probíhá aktivace nových karet včetně programu Prima TV. "Diváky bychom rádi ubezpečili, že spolupráce s Trade & Technology v současné době pokračuje a zasílání oprávnění pro dekódování programu TV Prima na karty Trade & Technology probíhá standardním způsobem," uvedl Ladislav Pavlík z Prima TV.

To, že se něco děje vedle změny kódování a s tím i souvisejících problémů dokazuje právě vypovězená blíže neupřesněná smlouva. Tiskový mluvčí Prima TV to nepřímo potvrdil svým výrokem ("... v současné době pokračuje ...").

Česká televize si zve zástupce CS LINKu na kobereček

Problémech s dekódováním se netýká jen Prima TV ale i dalších vysílatelů a kabelových operátorů, kteří využívají distribuční signál. Problematiky si všímá i ČT. "Česká televize registruje aktuální situaci v satelitním vysílání svých kanálů na platformě CS Link (družice Astra 3A)," konstatoval pro server parabola.cz Martin Krafl, tiskový mluvčí České televize. "Ředitel techniky ČT, Ing. Rudolf Pop, bude dnes odpoledne jednat se zástupci CS Link, bude požadovat nápravu a informace o přijatých protiopatřeních," dodal Krafl.



I CS FILM hlásí výpadky

Dalším z vysílatelů, kdo řeší stávající situaci s dekódováním svého programu na profesionálních set top boxech ale také i u DTH příjmu je Československá filmová společnost s.r.o., provozovatel placeného kanálu CS FILM (Pro CS FILM je satelitní platforma CS LINK je distribuční platformou a jedinou satelitní službou, kde je možné tento program naladit). Jan Jurka, jednatel této společnosti pro server parabola.cz ke kauze (ne)dekódování satelitního signálu programu říká: "Kódování TV programu CS FILM je téměř ve 100% zajišťováno společností Trade and Technology, a.s. Dá se říci, že do letošního jara jsem mohl říci, že spolupráce je výborná. Od jara a zvláště od května t.r. se ale zvyšují stížnosti uživatelů na časté výpadky, obnovování zápisů a reaktivace přijímačů."

CS FILM díky zmatkům ohledně kódování může přijít o individuální zákazníky. "U individuálního příjmu má tato situace i vliv na neprodlužování předplatného. Kódování placeného TV programu a chování k uživatelům v případě výpadků sehrává významnou roli v pozici TV programu na trhu," popisuje Jan Jurka a vyhrožuje případným přechodem ke konkurenčnímu distributorovi, tj. ke společnosti Gital. "I když v současné době existuje konkurenční nabídka a nebylo by to v české historii kódování TV programu poprvé, že by byla provedena změna operátora podmíněného přístupu, má naše společnost přesto zájem na další spolupráci s Trade and Technology, a.s., ale nemůže to být za každou cenu. V případě, že výpadky budou pokračovat, budeme muset tuto spolupráci zvážit," dodává Jan Jurka.

A co způsobuje popisované výpadky? "K výpadkům, o kterých píšete, dochází, dle našeho zjištění, u některých přijímačů Philips model 3951/11/31 a 3951/13/31. Tento typ přijímačů je cca 8 let starý a firma Philips k němu již delší dobu oficiálně neposkytuje SW podporu. Jedná se o přijímače, které naše firma nedodávala," tvrdí Jaromír Glisník, výkonný ředitel TaT.

"Nevíme o žádných komplikacích, které by byly způsobeny našimi kartami. Bylo ověřeno, že karty vyjmuté z problémových přijímačů v jiných přijímačích bez problémů fungují. Přesto ve spolupráci s některými kabelovými operátory testujeme způsoby, jak těmto výpadkům zamezit. Doporučujeme však raději tyto přijímače nahradit novějšími modely," uzavírá Jaromír Glisník.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články