Quantcast

TechniSat DigitSim S2 - české programy i na dovolené

| Tisk

logo TechniSat DigitSim S2 je zajímavou novinkou na českém trhu. Jde o satelitní set top box minimálních rozměrů, s vestavěným dekodérem Cryptoworks, vhodný pro příjem českých i slovenských programů. Je napájen externím adaptérem 230/12 V. Kromě běžného využití v domácnosti se tedy nabízí i jeho mobilní použití na cestách.



Po rozbalení úhledné krabice uvidíte sympatického „mrňouse“ v designu předchozího modelu set top boxu TechniSat DigitMod S1, který byl určen jen pro příjem volných kanálů ze satelitu ( FTA). Testovaný přijímač TechniSat DigitSim S2 však zajišťuje příjem digitálních satelitních programů volných i kódovaných systémem Cryptoworks a Conax. Pro dekódování těchto systémů (v našich podmínkách CS LINK a SkyLink, případně Technisat rádio) je vybaven slot-in čtečkou dekódovací karty formátu SIM. (Nelze použít karty UPC Direct, ty nemají vylamovací čip).

Další velkou předností tohoto přijímače je možnost jej kromě domácnosti používat i na chalupách, v automobilech, karavanech či jinde, kde požadujete příjem vašich oblíbených satelitních programů a máte k dispozici stejnosměrné napájení 12V. Pro použití v domácnosti, nebo pro připojení na standardní elektrickou síť i na cestách, je k přijímači dodáván síťový adaptér 230V/12V.

Vybavenost

Součástí dodávky zařízení DigitSim S2 je malý set-top-box o vnějších rozměrech 160 x 109 x 35 mm (šxhxv), napájecí síťový adaptér AC 180-250 V / DC 12V, plně osazený propojovací SCART kabel v délce 150cm, dálkové ovládání a dva kusy baterií velikosti AAA. V příslušenství je i český návod k použití.

Co umí?

Jak jsem se již výše zmínil, jedná se o standardní přijímač pro sledování digitálních satelitních a rozhlasových programů. Přednostmi tohoto zařízení je: minimální velikost, příjem českých programů, snadná instalace, plná podpora českého jazyka, jak v menu přístroje, tak v teletextu či titulcích i EPG a nesmím zapomenout na už zmíněnou mobilitu zařízení. Integrovaná čtečka SIM karet pro dekódování systému Cryptoworks a Conax, automatická aktualizace firmware přes satelit. Přístroj podporuje DiSEqC 1.1 a 1.2, možnost použití až čtyř LNB, podpora natáčení paraboly, USALS, podpora firemních i mobilních satelitních antén TechniSat Multytenne, EPG s firemní technologii pro přehled a informacích o přijímaných programech SFI (SiehFern INFO). Zvládá datové rychlosti 2-45Mbits. Obraz dekóduje standardem MPEG-1 a MPEG-2 kompatibilní MP@ML. Zvuk umí MPEG-1 a MPEG-2 Layer I a II. Zvukové módy duál i stereo 32, 44.1 a 48 kHz. Do SCART konektoru dokáže posílat signál jak RGB složkami tak jen CVBS. Uložené pozice pro televizní a radiové programy zvládá do počtu 4000. 999 si umí uložit mezi oblíbené televizní či radiové stanice. Přístroj umí zobrazit úroveň a kvalitu signálu i aktuální datové toky přijímaných programů, jak Video, tak Audio, v menu přístroje najdete i podrobné informace o zápisech na vaši použitou kartu.

Popis STB, dálkový ovladač

Vlastní přístroj je velmi malý. Na přístroji se nachází zepředu pod tmavým krycím plexi informační červená a zelená LED. Červená LED svým trvalým svitem signalizuje stand-by režim. Svítící zelená LED signalizuje režim plného zapnutí přístroje. Tyto dvě LED nabízí i další stavy a to střídavým blikáním těchto LED (červená -> zelená -> červená…). V tomto případě stav signalizuje několik režimů. Režim kdy přístroj aktualizuje informace o satelitních kanálech, nebo kdy je zapnut a aktivní VCR časovač (viz. dále). Další informační, např. ze segmentů složený display nehledejte. Je to dáno mimo jiné i pro snížení spotřeby přístroje z důvodu mobility a napájení externím zdrojem.

Zadní část přístroje skrývá standardně osazený SCART konektor pro vyvedení právě naladěného videa a audia, F-konektor pro připojení LNB a napájecí konektor pro 5mm konektor s dutinkou. Digitální koaxiální či optický výstup byste zde hledali marně. Komu chybí Cinch konektory pro vyvedení video a audia, tak si bude muset pořídit patřičné redukce do SCART konektoru, případně nový kabel Scart-Cinch. Součástí balení nejsou. Škoda. V případě použití přístroje v automobilu či karavanu by se pravděpodobně hodily. Zadní strana obsahuje také slot-in štěrbinu na SIM kartu pro dekódovací systémy Cryptoworks či Conax. Nemusíte mít obavy, že budete dekódovací kartu lovit např. pinzetou, když ji budete chtít vyndat. Při „vycvaknutí“ karty kouká asi 7mm. Po jejím zasunutí (zacvaknutí) „kouká“ ven cca. 3mm. Ve vysunutém stavu je dobře uchopitelná prsty. Tedy pokud nemáte medvědí ruce. Zároveň nemá tendenci vypadávat.

Dálkové ovládání je standardní štíhlé firemní TechniSat. Příjemně se drží v ruce a umožňuje ovládat až čtyři přístroje (SAT1/SAT2/VCR/TV). Tlačítka mají svoji tuhost vyladěnu ke spokojenosti obsluhy. Citlivost na povely z dálkového ovladače jak STB, tak síla signálu který dálkové ovládání vysílá, je dostatečná.

Prvotní instalace

Při prvním zapnutí se vás přístroj dotáže na jazyk používaný v menu, upřednostňovaný jazyk pro zvukový doprovod, na časové pásmo a výchozí nastavení vašeho anténního systému. Nakonec se pokusí stáhnout nejnovější firmware přístroje. Veškeré tyto volby lze kdykoliv v OSD nabídce přístroje změnit.

Pokud máte jinak nastavenou parabolu (standardně je přednastavena ASTRA 19,2° E a EUTELSAT 13,0° E), pak použijete nabídnuté standardní nastavení a správné nastavení dle vašich požadavků provedete následně v OSD nabídce přístroje.

OSD - nabídka přístroje

Menu přístroje je jednoduše, avšak účelně provedeno. Všude vás doprovází kdykoliv vyvolatelná kontextová nápověda se stručným popisem právě zvolené položky. Musím pochválit vcelku vydařené přeložené české texty, i když místy v nápovědě, „vystrkují růžky“ zapomenuté překlady. Předpokládám však, že všechny drobné chyby budou v dalších verzích firmware přeloženy.

Přístroj přes OSD nabídku umí mimo standardní vyhledávání a nastavení požadovaných satelitních programů nastavit i dětskou pojistku k vybraným kanálům. Programový deník (známý jako EPG, zde se používá označení SFI) umožňuje nastavit jak automatickou, tak manuální aktualizaci SFI programového průvodce i ze satelitu ASTRA 19.2E. Pokud jej přijímáte, mějte trpělivost, když dochází k aktualizaci. Podle rozsahu nastavených programů, pro které chcete provádět stahování, trvá aktualizace SFI aktualizace od několika pár minut po desítky minut. Je to především díky velkému množství EPG informací pro mnoho německých programů na Astra 19,2. Přístroj však umožňuje nastavit automatickou aktualizaci např. v noci. Pokud tedy necháte přístroj ve stand-by režimu, tak budete mít na příští den (týden) vše pěkně „v bedně”. Při použití jen družic Astra na 23,5 proběhne stahování dat samozřejmě rychleji (pro české programy).

Dále zmíním možnost nastavit v OSD ovládání až čtyři LNB přepínané pomocí DiSEqC, klasické a známé přepínání i pro jiné funkce. Přístroj DigitSim S2 umí ovládat i motorizované antény, má také podporu USALS pro pozicioner.

V OSD najdete také obvyklé nastavení formátu TV obrazu, zvukového výstupu, upřednostňované titulky, režim SCART výstupu (RGB, CVBS). Můžete zde nastavit různé časovače – časovač pro připojené VCR, časovač pro přepnutí na požadovaný TV program. Rozdíl mezi těmito časovači je ten, že v případě nastavení časovače VCR není možné STB ovládat dálkovým ovladačem. Dojde k zablokování dálkového ovladače. Tento stav je na STB indikován.

Příjem FTA a PAY stanic

Jednoduše – bezproblémový. Přístroj zvládá přijímat jakékoliv digitální volně vysílané satelitní programy. Obraz je dekódován bez viditelných artefaktů v obraze či jiných neduhů. Pro otestování placeného příjmu jsem měl k dispozici SIM kartu diGITALlink pro příjem paketu CS Link z družice ASTRA 3A a ASTRA 1D. Bez problému.

V případě příjmu „na cestách“ si nezapomeňte ověřit dostupnost signálu dané družice a programů na místě pobytu. Podle vyzařovacích diagramů uvedených družic může být příjem českých programů CS Link zajištěn u nás i v západní Evropě pomocí antény 45 – 60 cm, směrem na východ i na jih počítejte s většími anténami, pro Chorvatsko např. kolem 90 cm.

Duální zvuk

Podpora příjmu duálního a stereo vysílání zvukového doprovodu je dostatečná a funkční. Tady jsem neshledal žádná překvapení. Prostě je bezproblémové.

Český teletext, titulky, EPG

DigitSim S2 má plnou podporu teletextu vysílaného na satelitu. České znaky zobrazuje správně bez sebemenšího zaváhání. Pokud naladěný program vysílá teletext je o tomto v informačním okně o naladěném programu zobrazena patřičně informující ikona. Teletext můžete dekódovat jak přímo televizí, tak dekodérem teletextu v přijímači DigitSim S2. Titulky i EPG jsou v kvalitní češtině. Voala. Mohu říci, že DigitSim S2 češtinu prostě umí.

Závěr

Po dobu, co jsem měl přístroj k dispozici na testování, jsem nezaznamenal žádné problémy s jeho funkcemi. Vše je intuitivní a přehledné. V jednoduchosti je krása a tyto vlastnosti testovaný TechniSat DigitSim S2 má. Za málo peněz nabízí tento přístroj hodně muziky všem zájemcům o kvalitní příjem českých programů ze satelitu. Navíc díky řešení napájení 12 DC adaptérem je to vhodný kandidát pro příjem ze satelitu - kromě domácnosti i na chalupy, chaty, do automobilu či karavanu pro nastávající dovolené.

Přístroj DigitSim S2 je na českém trhu nabízen za ceny kolem 2400 Kč.

Pro firmu Omko Digital a.s. Brno ( http://www.omko.cz/?kod=SRDIGITSIMS2 ) testoval R. Procházka, 2007.

Technické parametry:

DVB-S tuner
Vstupní kmitočet 950 - 2 150 MHz
Úroveň vstupního signálu -65 až -25 dBm
Vstupní konektor typ F
Vstupní impedance 75 Ohmů
Rozsah zachycení AFC +/- 3MHz
Demodulace tvarovaná QPSK
Symbolová rychlost 2 - 45 Mbaud/sek; SCPC/MCPC
FEC Viterbi a Reed-Solomon
Množství Viterbi 1/2; 2/3; 3/4; 5/6; 7/8, automatické nastavení
Faktor Roll-off 35%

Demultiplexování podle ISO 13818-1

Dekódování video
Komprimace video kompatibilní s MPEG1 a MPEG2
max. MP@ML (hlavní profil / hlavní úroveň)
Standard video PAL / 25 Hz
Aktivní plocha obrazu 720 pixelů / 576 řádků
Formát obrazu 4:3 / 16:9
Obraz ve formátu 16:9 automatické přizpůsobení pro televizory s obrazovkou 16:9 (prostřednictvím SCART), pro televizory s obrazovkou 4:3 filtrace Letterbox

Dekódování audio
Komprimace audio MPEG1 & MPEG2 vrstva I a II
Režimy audio 2 jazyky (hlavní / vedlejší); stereo
Vzorkovací kmitočty 32; 44,1 nebo 48 kHz

Parametry výstupů audio
Analogové výstupy
Úroveň výstupu L/R 0,5 V efekt.
Impedance výstupu 600 Ohmů
Celkové harmonické zkreslení > 60 dB (1 kHz)
Poměr signálu k šumu > 60 dB
Přeslechy menší než 65 dB

Parametry výstupů video
Výstupy:
Výstup složeného signálu video 1 V šp. - šp.; +/- 0,3 dB; 75 Ohmů
Výstup Y 1 V šp. - šp.; +/- 0,3 dB; 75 Ohmů
Výstup C 1 V šp. - šp.; +/- 0,3 dB; 75 Ohmů
Výstup R 0,7 V šp. - šp.; +/- 0,1 V šp. - šp. ; 75 Ohmů
Výstup G 0,7 V šp. - šp.; +/- 0,1 V šp. - šp. ; 75 Ohmů
Výstup B 0,7 V šp. - šp.; +/- 0,1 V šp. - šp. ; 75 Ohmů
Poměr signálu k šumu > 60 dB

Teletext
Filtrace teletextu podle standardu ETS 300 472
Snímání dat teletextu (složený signál video) - podle ITU-R; BT.623 - 2 řádky; 6-22 a 320-335
Paměť 1 000 stran

Konektor SCART
Výstup SCART TV složený signál video nebo RGB

Napájení LNB
Proudový odběr max. 400 mA; odolný proti zkratu
Napájení (vertikální polarizace) < 14,0 V bez zátěže; > 11,5 V při odběru 400 mA
Napájení (horizontální polarizace) < 20,0 V bez zátěže; > 17,2 V při odběru 400 mA
V pohotovostním režimu je LNB vypnuto.

Řídící signály
Signál 22 kHz kmitočet 22 kHz; rozkmit 0,6 V +/- 0,2 V
DiSEqC DiSEqC 1.0 a DiSEqC 1.2

Kapacita seznamů programů / Polohy satelitů
Seznamy oblíbených programů 999 TV programů
999 rozhlasových programů
Seznam všech programů max. celkem 4 000 programů

Systém dálkového ovládání RC-5
Adresy subsystému 8 (režim SAT1) nebo 10 (režim SAT2)
Modulační kmitočet 36 kHz
Délka vlny infračerveného záření 950 nm

Data SFI max. 7 dní předem

Timer max. 30 událostí; max. 1 rok předem



Napájení (spínaný síťový zdroj)
Vstupní napětí 180 – 250 V stříd., 50/60 Hz
3,0 W pohotovostní režim
9,0 W provoz, LNB vypnuto
16,0 W provoz, napájení LNB 400 mA

Rozměry (š x hl. x v) 160 x 105 x 35 mm
Hmotnost cca 205 g

Roman Procházka





Reklama




Vybrané články