Quantcast

Na podzim začne v Polsku boj o zákazníky

| Tisk

ilustrační obrázek Během podzimu začnou o nové klienty v Polsku bojovat provozovatelé platforem Cyfrowy Polsat, Cyfra+ a platforma N. V paketech se objeví celkem 9 nových programů, řada z nich v HD kvalitě. Listopad a prosinec vyvrcholí boje o nové klienty. Píše o tom server satkurier.pl.

Za placenou satelitní televizi zaplatí polští diváci v rozmezí od 10 do 145 zlotých (cena se liší podle zvoleného programového balíčku a provozovatele služby). Nejdražší službu nabízí Cyfra+ s paketem Prestiżowy; atraktivní paket Relaxx s 3 HD kanály získá divák za 12 zlotých (v současné době probíhá promo akce na HD). K 1. září odstartuje promo Cyfra+ s HD kanály zdarma na období 10 měsíců.

Abonenti, kteří se rozhodnou vypovědět službu Cyfra+ a po telefonickém rozhovoru se rozhodnou zůstat u Cyfra+, získají slevu ve výši 25 procent na zvolenou nabídku. Maximálně za paket Komfortowy zaplatí jen 89 zlotých měsíčně.

Služeb polských satelitních platforem využívá více než 3 milióny abonentů, další klienti přijímají erotické pakety a kanály či jiné platformy. Počet abonentů digitální satelitní televize roste v Polsku nejvěřitelně rychle. HDTV kanály přijímá v Polsku více než 250 tisíc divákům (200 tisíc klientů paketu N + abonenti Cyfra+ HD a ostatní high-definition-tv z vlastních přijímačů).

Nejžádanější jsou v Polsku filmové, sportovní a erotické programy. Erotické stanice jsou přijímány často z jiných paketů/platforem na vlastních set top boxech s kartou ve druhém slotu Common Interface. Stále častěji diváci Cyfra+ přijímají programy služby přes tzv. splittery karet. V nabídce satelitních operátorů v současné době chybí erotický program v HD kvalitě, který by pomohl více rozhýbat trh s high-definition-tv.

Během podzimu se v polských platformách objeví 9 nových programů. Nejvíce jich nabídne platforma N. Služba přinese stanice Kids&Co., vzdělávací Da Vinci, zábavní nTalk, kanál pro věřící a také TVN CNBC Biznes. Provozovatel plánuje ještě další 3 kanály. 15. září zahájí stanice O TV (Jurka Owsiaka).

12. října Cyfrowy Polsat spustí kanál Polsat Sport HD, vznikne také Polsat HD a konkurenční vysílací skupina ITI spustí TVN v HD kvalitě a ve formátu 16:9. V plánu jsou 4 další kanály v HD. Novinkou operátora je služba Halo Polsat, tj. nabídka virtuálního mobilního operátora (MVNO).



Cyfra+ v červenci spustila 3 HD kanály - Canal+Film HD, Canal+Sport HD a National Geographic HD. Na podzim provozovatel neplánuje žádné nové programy v tomto standardu. Platforma N spustila VOD (video na požádání) a je jedinou satelitní službou v Polsku, která jej nabízí. V nabídce jsou filmy společnosti Universal Studios vyrobené po roce 2000. Nabídka je zatím co do titulů velmi omezená. VOD plánuje také Cyfra+.

Nejvíce abonentů má v Polsku satelitní platforma Cyfrowy Polsat. V minulých dnech provozovatel oznámil dosažení hranice 1,8 miliónu abonentů. Do konce roku cchce pokořit mety 2 miliónu abonentů. Cyfrowy Polsat je v současnosti nejrychleji rostoucí platformou v zemi.

Zisk Cyfra+ za první polovinu roku dosáhl 110 miliónu zlotých. Počet abonentů se ustálil na úrovni 950 tisíci klientů.

Nejmladší satelitní platforma N má více než 200 tisíc abonentů (neoficiálně již 210 až 220 tisíc klientů) a do konce roku očekává, že bude mít 300 tisíc diváků. Služba se neprodává tak, jak se původně očekávalo. Vše se ale může změnit HD vysíláním a VOD. Službu podporuje spolupráce s významnými partnery jako je Discovery či CNBC.

redakce





Reklama




Vybrané články