Quantcast

Transpondér CS Linku na Astra 1E po servisní noci

| Tisk

logo V noci na čtvrtek 22. listopadu 2007 došlo na druhém transpondéru platformy CS Link k poměrně významným změnám, které mohou zaregistrovat i koncoví diváci: set top box najde na Astře 1E v této platformě celkem 3 nové programy, některé stanice vysílají s upravenými parametry.

Prvním krokem techniků společnosti CzechDiVision bylo nakonfigurovat multiplex na další nové programy - placené stanice Viasat Explorer/Spice, Viasat History a JimJam. První dva z uvedených programů již mají aktivní datový stream a je k nim připojeno kódování CryptoWorks s CAID 0D03 (TRADE and TECHNOLOGY) a 0D70 (SkyLink). Kódování společnosti Gital zatím chybí. Dodavatel těchto karet ještě vede jednání ohledně rozšíření své nabídky o nové programy.

Třetím z nových kanálů, které uživatelům najde set top box je JimJam. Tento program zatím nemá aktivní stream - zahájení vysílání je naplánováno na 3. prosinec 2007.

Nové placené programy se stanou základem pro balíčkování, tj. nabízení několika pay-tv programů za výhodnější cenu. Podle neoficiálních informací by měl vzniknout malý balíček stanic za cenu okolo 200,-Kč měsíčně, čímž by mohla placená nabídka konkurovat cenou především nabídce Digi TV. Cena ale zatím není potvrzena.

S přidáním nových programů na CS Link na družici Astra 1E došlo k několika změnám. Filmový kanál české HBO vysílá opět i audio track s originálem (apid 2561). Společnost Media Vision, dodavatel programu, tak reagovala na přání svých zákazníků ohledně navrácení této zvukové stopy, která byla z multiplexu odstraněna 9. listopadu 2007. Poslední změnou u HBO je navýšení rozlišení z 640x576 na 720x576.

Z distribuovaných programů na druhém transpondéru CS Linku došlo z důvodu přidání nových programů k redukci datového toku u dvou programů - konkrétně u TV Nova, kde byl změněn konstatní datový tok (CBR) na variabilní s průměrem cca 2,3 MBit/s na video. Rozlišení (720x576) zůstává).

Druhým kanálem s úpravou (snížením) obrazového datového toku je promo kanál CS Link TV, který nyní používá obrazový tok okolo 1,5 MBit/s (VBR). Rozlišení se nezměnilo.

technické parametry 2. transpondéru paketu CS Link:



satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

Na transpondéru CS Linku na družici Astra 1E se v současné době vysílá celkem 11 televizních programů, z toho 10 stanic v MPEG-2/SD a jeden v MPEG-4/HD (Nova HD). Kapacita multiplexu je již kompletně vyčerpána a další programy a služby již není možné přidávat. Nicméně v následujících dnech se v paketu objeví další kanál - Nova Cinema. Stále ještě není známo, zda program Nova ve vysokém rozlišení uvolní prostor dalším programům.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články