Quantcast

STV spustila testy ve formátu 16/9

| Tisk

logo Slovenská televízia (STV) spustila v neděli 27.1.2008 zkušební vysílání s podporou širokoúhlého formátu s poměrem stran obrazu 16:9.

"V současnosti STV vysílá ve formátu 4:3. Formát 16:9 umožní sledování televizního vysílání na širokoúhlých televizních obrazovkách, které více odpovídají zornému poli lidského oka. Ve zkušebním provozu budou takto vysílané jen některé vybrané programy," uvedla k testům Slovenská televize.

STV upozorňuje, že informace o širokoúhlém formátu (WSS signál), která je nutná pro přepínání formátů 16:9/4:3 bude zatím vysílána v digitálních distribučních sítích DVB-S (digitální satelitní vysílání) a DVB-T (digitální pozemní vysílání)."Terestriální analogové vysílače budou vysílat širokoúhlý obraz tak jako doposud, t.j. při širokoúhlých programech ve formátu „letterbox“, upřesnila STV. Prvním pořadem v 16:9 na STV byl přímý přenos házené vysílaný v neděli 27. ledna odpoledne na Dvojce (STV2).

Ve formátu 16:9 začala jako první na Slovensku vysílat největší komerční TV Markíza. V tomto obrazovém formátu vysílá pouze některé pořady, které takto byly vyrobeny.

Testy v 16:9 u pořadů uvítají nejenom diváci na Slovensku s moderními zobrazovacími jednotky ale také i v Česku. Právě oba programy se vysílají i do Česka prostřednictvím distributorů karet CS Link - Gital a TRADE and TECHNOLOGY. Ostatní satelitní platformy (Digi TV a UPC Direct) programy STV do Česka nevysílají.

Technické parametry distribučních signálů STV:



satelit: Astra 3A (23,5°E)
kmitočet: 12,565 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3
kódování: CryptoWorks (SkyLink, Gital, TaT)

V Česku v obrazovém formátu 16:9 vysílá vybrané pořady Česká televize na všech svých 4 programech, z komerčních TV Nova. Prima vysílá v 16:9 jen v DVB-T prostřednictvím sítě Czech Digital Group (CDG).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články