Quantcast

SkyLink testuje EPG a připravuje další služby

| Tisk

logo Slovenská satelitní distribuční a DTH platforma SkyLink začala testovat EPG (elektronický programový průvodce) a připravuje spuštění dalších služeb. Diváci této sítě se dočkají dalších nových programů.

V pátek odpoledne bylo na platformě SkyLink spuštěno testovací vysílání EPG. Zkušební provoz elektronického programového průvodce bude podle akciové společnosti TBDS probíhat několik dní - konkrétně od 9. listopadu do úterý 13. listopadu 2007. Je to vůbec první vysílání EPG na této platformě, které slouží k otestování technologie a kvality (podoby) zobrazovaných dat. Vzhledem k povaze vysílání EPG (zkušební provoz) nemusí vysílací časy a přirazené pořady odpovídat skutečnosti.

Diváci SkyLinku si tak mohou spolu s provozovatelem paketu otestovat chování EPG právě na jejich satelitním přijímači. V případě, že set top box podporuje korektně ISO-6937, kterou pro EPG používají i platformy CS Link a UPC Direct, neměl by mít divák žádné problémy s korektním zobrazováním vysílaných dat. V některých případech (zpravidla linuxové multimediální set top boxy) je nutné pro transpondér SkyLinku nakonfigurovat používanou normu v příslušných skriptech.

Řádné vysílání EPG na programech SkyLinku se očekává od 1.12.2007 a platforma se touto doplňkovou a dnes již standardní součástí služeb více přiblíží koncovým zákazníkům - dnes již nejenom na Slovensku ale už i v České republice, kde mohou majitelé dekódovacích karet GITAL a TRADE and TECHNOLOGY v rámci testovacího provozu přijímat i oba programy Slovenské televize - tedy Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2). K zapojení obou programů na karty českých distributorů došlo ve středu 7. listopadu 2007.

technické parametry transpondéru SkyLink:

satelit: Astra 3A (23,5°E)


kmitočet: 12,565 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3

EPG nebude zřejmě jedinou technickou novinkou TBDS, provozovatele služby SkyLink. Podle neoficiálních informací bude od 1.12.2007 na svých kartách nabízet české neplacené programy ČT1, ČT2, Prima a dále placené dokumentární programy Viasat Explorer včetně nočního soft erotického programového pásma Spice, Viasat History a dětský kanál JimJam. Posledně jmenovaný program bude zároveň novinkou na trhu. JimJam je nový projekt Chellomedia a HIT. Nová stanice je zaměřená na děti předškolního věku a do konce letošního roku chce program expandovat po zemích západní a střední Evropy. JimJam se dnes již vysílá v satelitní pay-tv Sky Italia.

TBDS chce svoji satelitní službu nadále vylepšovat a rozvíjet. Odpovídá tomu i anketa, která na na oficiálních stránkách provozovatele paketu. Mezi otázkami jsou i otázky ke stávajícím placeným programů (zhodnocení nabízených TV, pokračování v předplatném, výše předplatného). Do konce letošního roku probíhá i tzv. promo akce - bezplatný příjem placených programů SkyLink po dobu 6 měsíců na nových kartách platformy.

redakce





Reklama




Vybrané články