Quantcast

Návrat stanice Radio MP3?

| Tisk

Ještě před rokem jsme pomocí multimediálního počítače mohli přijímat jedinečné německé Radio MP3, které po celých 24 hodiny denně přinášelo aktuální hity. V programu nechyběly ani speciály v podobě Alba na přání, Dvouhodinek 80. a 90.let či Rockových dvouhodinek. Projekt se neuživil a Radio MP3 v červnu 2001 skončilo.

Radio MP3 bylo u posluchačů velmi oblíbené, neboť po skončení Radia MP3 se doslova sepisovaly petice za jeho návrat. Někteří posluchači dokonce navrhovali, že si klidně za příjem Rádia MP3 zaplatí. Provozovatel MusicPlay tehdy vyzval posluchače, že je možný návrat stanice, ale již jen v placené podobě. Poplatek za měsíční příjem navrhl 5Euro. Do určitého termínu očekával provozovatel 'přihlášky' posluchačů, kteří mají o Radio MP3 zájem. Počet zájemců o placené Radio MP3 však nebyl takový, aby mohl být projekt pay Radia MP3 spuštěn.

Za dobu fungování Radia MP3 vzniklo nespočet utilit, které byly tvořeny přímo na míru této stanici. Vznikaly alternativní přehrávače Radia MP3 a řada utilit, které přispívaly ke stabilnějšímu nahrávání skladeb ve formátu MP3 ze satelitu. Kvalita nahraných skladeb byla velmi dobrá (128Kbps) a mohla v mnoha případech klidně konkurovat serverům, které nabízejí nejnovější hity v MP3.

Po téměř jednom roce opět ožila myšlenka využít stejné technologie pro vysílání hudebního audio programu. Praxe vysílání Rádia MP3 ukázala, že je možné takovým způsobem hudební rádio vysílat a tak dnes po Rádiu MP3 na scénu přichází MegaRadio...

CO BUDEME POTŘEBOVAT...
K příjmu MegaRádia budeme potřebovat:
  • digitální přijímač
  • kabel euro-chinch či VF kabel
  • TV kartu s čipem BT 8x8
  • multimediální počítač
  • software...
MegaRadio - nastaveníPro příjem MegaRádia je zapotřebí nezbytný software. Ten nalezneme v sekci DOWNLOAD na www stránkách počítačového kanálu NBC GIGA - http://giga.de/megaradio/. Před samotným stažením je nutná registrace, která se skládá POUZE ze zadání e-mailové adresy. Na ni vám přijde informace, kde je možné program zdarma stáhnout. Po stažení ZIP archívu o velikosti cca 2MB je nutné program nainstalovat a restartovat počítač. Poté spustíme program. Při prvním spuštění bude po nás chtít program e-mailovou adresu, kterou jsme zadali při registraci. Pak bude program vyžadovat připojení k internetu, kde si na příslušných stránkách v DB program ověří, zda naposledy Vámi uváděná e-mailová adresa shodná s tou na kterou jste si program zaregistrovali. V podstatě se jedná o jakési 'měření' počtu posluchačů MegaRádia.

MegaRadio - nastaveníNASTAVENÍ PROGRAMU
Digitální přijímač propojíme k počítači pomocí VF kabelu či pomocí kabelu euro-cinch. V prvním případě je třeba program správně nastavit na kanál, na kterém máme nastaven digitální přijímač. Program umožňuje používaný kanál nalézt automaticky (trvá několik minut). Je pochopitelně možné i ruční nastavení kanálu (volba OPTIONS pod logem GIGA ovládacího programu)...V případě použití kabelu euro-cinch lze nastavit zdroj signálu (vstup).

CO STANICE VYSÍLÁ
MegaRádio přináší aktuální hity z hitparád, které jsou doplněny - na rozdíl od předchůdce - Rádia MP3 - o moderátorské vstupy. V případě MegaRádia tedy můžeme hovořit o opravdovém rádiu, kterému nechybí ani reklama. Stanice využívá tento netradiční způsob šíření programu jen pro rozšíření dosahu stanice, neboť MegaRadio vysílá jinak jen na středních vlnách...

MegaRadio - přehrávání

PRAXE
Datový tok MegaRadia je vysílán u TV programu NBC EUROPE na satelitu Eutelsat Hot Bird (pozice 13°E), na kmitočtu 11,054 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 5/6). K příjmu jsme využili software, které je nabízeno na výše uvedených stránkách. V době našeho testování příjmu MegaRádia existovala zatím BETA verze programu - verze 0.92b (viz obr.). Program MegaRádia je vysílán v kvalitě 128kbps a v tomto případě je kvalita (128) totožná s původně vysílaným programem Radio MP3. Je však zajímavé, že stanice vysílá s poměrně rozdílnou úrovní zvuku v levém a pravém kanálu. Zřejmě ještě stanice testuje a vysílání (a kvalita) ještě není v takovém podobě, kterou provozovatel bude v budoucnu posluchačům nabízet.


Pokud budeme ještě srovnávat MegaRádio s původním projektem, je tu ještě jeden zásadní rozdíl: skladby (písně) nelze se softwarem od výrobce nahrávat na hard disk. Ale možná nahrávání jen neumožňuje bataverze programu...
Při této příležitosti dodejme, že i MegaRádio lze přijímat i s programem MULTIDEC. Bohužel, vzhledem k tomu, že projekt Radia MP3 zkrachoval, byl z programu Multidec odstraněna podpora pro Radio MP3 (dnes MegaRadio). Pokud tedy chcete vyzkoušet MegaRadio s programem Multidec, musíte shánět starší verze.

TELETEXT
Po čase jsou opět 'v pohybu' teletextové stránky stanice NBC EUROPE, kde je již vysílán test-text MegaRádia. V budoucnu (snad) zde nalezneme technické informace a snad i program MegaRádia...

ZÁVĚR
Zajímavé řešení možností distribuce signálu MegaRadia, která umožňuje rozhlasovou stanici přijímat digitálním satelitním přijímačem za pomocí počítače.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články