Quantcast

TV Prima, Z1 i Óčko spustí digitální vysílání v Plzni dřív než ČT

| Tisk

logo Zatímco na Ústecku, v Praze, Brně a Ostravě byla tahounem pozemní digitalizace Česká televize, v červnu jako první spustí multiplex Czech Digital Group.

Všechny informace k rozšíření digitálního multiplexu Českých radiokomunikací byly v uplynulých měsících nakloněny veřejnoprávní televizi. Ta neustále informovala, jak podporuje DVB-T a jak spustí digitální vysílání z plzeňského vysílače Krašov. Vzhledem k průtahům s výběrovým řízením na operátora sítě ji předběhnou komerční televize.

Už 1. června 2008 by svůj další multiplex po Praze a Brně chtěla spustit společnost Czech Digital Group. Ta umožnila zahájení zemského digitálního vysílání v moravské metropoli pro TV Prima. Připojit se chce i Óčko se Z1.

Všechny tyto tři stanice počítají s tím, že i v Plzni budou postupovat společně. Czech Digital Group má zkoordinovaný vysílač na Košutce, nad hypermarketem Globus. Digitální signál by měl pokrýt celou Plzeň a okolí včetně Stodu, Starého Plzence, Rokycan a Horní Břízy.

Paradoxně bude bez Primy a nových digitálních stanic Óčko a Z1 Domažlicko, kde jsou v DVB-T pouze programy ČT a Nova. Kdy spustí Česká televize svůj veřejnoprávní multiplex na Plzeňsku, není stále jasné. To samé platí i o televizi Nova.

Do zahájení fotbalového evropského šampionátu Euro 2008 chtějí Czech Digital Group spustit multiplex na Ostravsku a umožnit tak příjem Primy, Óčka a Z1 i tamním divákům. Jako poslední, na podzim 2008, se dočkají digitální Primy v DVB-T až Severočeši, pro které digitalizace přitom začala už před rokem.

Aby však bylo možné přijímat digitální vysílání na set-top-box, je nutné se zaměřit i na antény. Už nyní je jisté, že mnohé panelové domy využívající STA nejsou na Plzeňsku připraveny na příjem zemského digitálního vysílání. Zkušenosti z jiných regionů, zejména z Domažlicka a Ústecka naznačují, že diváci proto preferují satelitní příjem. Právě v této platformě už kromě Primy a Óčka má být dostupná i nová digitální zpravodajsko-publicistická Z1.



DVB-T multiplex Czech Digital Group do minulého týdne vysílal pouze v Praze a okolí na K46 z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený Pruh. V pražském paketu se vysílají programy Prima TV, Óčko, Public TV, TV Noe a Rádio Proglas. Od 15. května 2008 je paket dostupný i v Brně. Je v něm ale šířena zatím jen TV Prima. Vysílání v tomto multiplexu chce spustit i hudební Óčko.

Vedle Czech Digital Group provozuje DVB-T síť i společnost České Radiokomunikace v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a v Ústí nad Labem s programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, TV Nova a okruhy Českého rozhlasu.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články