Quantcast

Z1 spustila promo smyčku v DVB-T a v CS Linku

| Tisk

logo AKTUALIZOVÁNO - Nová česká zpravodajsko-publicistická televize Z1 spustila zkušební vysílání prostřednictvím DVB-T sítě společnosti Czech Digital Group. Z1 zatím vysílá krátkou promo smyčku, která divákům představuje novou českou stanici. Řádné vysílání Z1 bude zahájeno 1. června 2008.

Z1 se v listopadu 2004 ucházela o DVB-T licenci na projekt zpravodajsko-publicistické televize Z1. Licenci získala v dubnu 2006. Vinou soudních sporů o licenci v září téhož roku televize přišla. Začátkem letošního roku začala platit tzv. diginovela a umožnila všem původním šesti držitelům digitálních licencí (Z1, Óčko, Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, RTA) požádat o tzv. kompenzační licenci.

logo Z1 bude vůbec první komerční zpravodajskou televizí v Česku. Stanice na komerčním principu funguje takřka ve všech okolních zemích - v Polsku (TVN24, TV Biznes, TVN CNBC Biznes), Maďarsku (např. Hír TV), Německu (N24, n-tv).

Kanál Z1 hodlá vedle publicistiky vysílat i dokumentární filmy a magazíny. Vysílání bude zaměřeno na aktivní lidé vyhledávající aktuální informace a jejich souvislosti.

Za novou televizí Z1 stojí finanční skupina J&T, která v minulosti vlastnila slovenskou obdobu TA3.

Z1 zatím vysílá jen v Praze a v Brně v DVB-T. Postupně se bude digitální pozemní signál rozšiřovat do dalších měst (Ostrava, Plzeň). Program bude i v nabídce kabelových operátorů.

technické parametry příjmu:
DVB-T Praha, síť Czech Digital Group (CDG), K46
DVB-T Brno, síť Czech Digital Group (CDG), K59


CS Link (satelit Astra 1E, 23,5°E), kmit. 11,992 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, SID 9011, VPID 2672, APID 2673, volně

Signál promo smyčky Z1 putuje z Prahy Holešovic do Bratislavy, kde se přidává do transportního toku (Filmbox, Filmbox Extra, JimJam, Viasat Explorer/Spice, Viasat History) a tento tok je dále optikou posílán zpět do Prahy, kde se přidává do multiplexu a vysílá na satelit Astra 1E.


logo
logo
Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články