Quantcast

Óčko začalo testovat v DVB-T síti CDG v Brně

| Tisk

logo AKTUALIZOVÁNO - Česká hudební a lifestylová televize Óčko rozšiřuje digitální terestrické vysílání (DVB-T) do dalšího města. Po Praze je nyní signál Óčka zachytitelný i v Brně a jejím okolí. Stanice se vysílá v multiplexu společnosti Czech Digital Group (CDG), který od 15. května 2008 působí i v jihomoravské metropoli s programem TV Prima.

Stanice Óčko zahájila vysílání na podzim roku 2002 jako Stanice O. Po roce vysílání stanice prošla radikální proměnou, včetně grafiky a jména. Ze Stanice O se stalo Óčko.

technické parametry:

DVB-T
kanál: 59
stanoviště: Brno - Hády
vysílané programy: TV Prima, Óčko, Z1 promo
kódování: žádné



Program Óčka se v síti CDG vysílá pouze zkušebně po dobu cca 10 dní. Úkolem testů je ověřit technické možnosti, distribuci signálu a konfiguraci celého multiplexu. Testovací vysílání plynule přejde na ostrý provoz Óčka v brněnské síti CDG.

Digitální pozemní síť Czech Digital Group až do poloviny května tohoto měsíce vysílala jen na území Prahy a středních Čech (K46) z vysílačů Strahov, Ládví, Zelený Pruh s programy TV Prima, Óčko, Public TV, TV Noe, promo Z1 a Rádiem Proglas. Od 15.5. vysílá CDG síť i v Brně ale s odlišnou programovou nabídkou - TV Prima a nově TV Óčko. Společnost Czech Digital Group hodlá do startu fotbalového šampionátu Euro, na které vlastní práva TV Prima, vysílat i v Ostravě a Plzni. V těchto městech se zřejmě bude vysílat stejná skladba programů jako v brněnském multiplexu.

Digitální pozemní vysílání, označované i zkratkou DVB-T, do roku 2011 by mělo postupně na většině území nahradit letité analogové vysílání. V pěti městech - v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a v Ústí nad Labem je v provozu síť Českých Radiokomunikacích (ČRa) s programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, TV Nova a okruhy Českého rozhlasu (ČRo).

Óčko vedle DVB-T vysílá i v kabelových a IPTV sítích. Dostupná je také volně na satelitu Astra 1E (23,5°E), na kmitočtu 10,862 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S. Na stejné pozici působí i platformy CS LINK a SkyLink. Óčko vysílá i v placené síti Digi TV, zákazníci UPC Direct mohou program sledovat buď s duo LNB nebo natáčecích satelitních souprav. Vysílání Óčka bylo totiž k 1.4.2008 na satelitu Astra 19,2°E, kde působí platforma UPC Direct, ukončeno.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články