Quantcast

TV Barrandov se do digitálních multiplexů zapojí až na podzim

| Tisk

logo Přestože další nově vznikající digitální stanice uvažovala se zahájením vysílání do léta, podle posledních informací se tak stane až na podzim letošního roku.

TV Barrandov se totiž potýká s několika potížemi najednou. Mezi velmi problematické záležitosti lze zařadit zejména nestabilní pozice generálního ředitele stanice. Nedávno byl odvolán Vladimír Kuba, který přitom ve své funkci vydržel jen tři měsíce. Už v únoru byl nucen odejít Kamil Spáčil.

Oba dva, dnes už bývalí, ředitelé přitom odešli z donucení. Spáčil kvůli odpykání trestu odnětí svobody za finanční machinace v jiné firmě, Kuba údajně kvůli nesrovnalostem kvůli účetnictví v TV Barrandov. Přestože od počátku má TV Barrandov velké plány, chybí jí klíčoví lidé.

Postavit plnoformátovou velkou televizi na zelené louce se rozhodl už v roce 2005 ocelářský magnát a miliardář Tomáš Chrenek. Využít přitom chtěl zázemí jím vlastněných barrandovských filmových ateliérů a také zkušených manažerů působících na Nově. Původní plán s Petrem Chajdou, jako generálním ředitelem, však nevyšel.

Právě Chajda, od června 2006 generální ředitel TV Barrandov, šokoval v březnu 2007, když vyšlo najevo, že přijal nabídku se stát výkonným ředitelem Primy. Ze dne na den tak oblékl dres zavedené „analogové“ televize a jeho úkolem bylo brzdit nástup nových „digitálních“ stanic. Nakonec byl sám odvolán v únoru 2008 a TV Prima se pod novým generálním ředitelem Markem Singerem odhodlala naopak zrychlit proces zemského digitálního vysílání (DVB-T).

TV Barrandov se pokusila angažovat Libuši Šmuclerovou. Ta ale nabídku generální ředitelky stanice odmítla. Pravděpodobně dala přednost se televizní práci věnovat ve vydavatelství Ringier, které před časem avizovalo, že má zájem o vstup do televizní digitalizace.

Nakonec nyní do nejvyššího křesla usedla Jana Vozárová. A s touto manažerskou výměnou se rozplynuly i plány, že TV Barrandov zahájí co nejdříve vysílání v nějakém digitálním multiplexu a případně na satelitu.



"TV Barrandov bude nejdříve vysílat na internetu a s několikaměsíčním odstupem odstartuje program na obrazovce. Internetové vysílání nabídne mimo jiné to nejlepší z webu www.ukazse.tv, který je barrandovskou databankou amatérských a studentských filmů," říká Janis Sidovský, tiskový mluvčí TV Barrandov.

Termín startu televize spojuje s dostavbou svého sídla označovaného jako Palác zábavy na pražském Barrandově, kde sídlí i televize Nova. Do Paláce zábavy majitelé investovali více než 100 milionů korun. Jde o přestavbu jednoho z barrandovských studií, které využívala i Nova.

Stavba zahrnuje podle Sidovského administrativní prostory, televizní studia a newsroom. Palác zábavy má mimo jiné i několik letních teras a dvě restaurace. „V budově byl zahájen proces kolaudace a následně se začne vybavovat technologiemi. Stěhování předpokládáme v průběhu července," říká Sidovský.

Ten také zatím nechce blíže specifikovat, kde všude a v jakých platformách se vysílání TV Barrandov objeví. Jako první už v neděli 1. června 2008 zahájí vysílání Z1, která stejně jako TV Barrandov obdržela tzv. kompenzační digitální licenci pro zemské vysílání. Naopak Óčko, TV Pohoda a Febio TV o licenci u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zatím nepožádaly.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články