Quantcast

Digitální TV 7 se může stát základnou Ruperta Murdocha v Česku

| Tisk

logo Celkem až dvanáct celoplošných digitálních televizních stanic může vysílat v zemském multiplexu (DVB-T). Už na podzim chtěl začít vysílat nový projekt pod názvem TV 7.

Původně se hovořilo pouze o stanicích Z1, TV Barrandov, Febio TV, RTA, Óčko a TV Barrandov, jako o nových hráčích na digitálním televizním trhu. TV Nova však spustila kanál Nova Cinema, Prima se chystá zažádat Redu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o druhou stanici s názvem Prima Klub. Také vlastník sedmi regionálních studií, které mají právo sdílet s Primou vysílací frekvence v analogu, počítá s rozjezdem nového kanálu.

Tím se má stát TV 7. Společnost EBD, která má právě stanici provozovat, ale vznikla ve Velké Británii a nikoliv v Česku. Za projektem stojí podnikatel s regionálním zpravodajstvím známým pod názvem RTA. Jaroslav Berka podle českých zákonů založil EBD v České republice, ta požádala regulační orgán o vysílací digitální licenci. Jediným akcionářem je však EBD Holding, registrovaný v Londýně. Zároveň firma hledá strategického partnera.

RTA požádala na začátku roku RRTV o tzv. kompenzační licenci pro zemské digitální vysílání. Jednotlivá regionální studia se mají i v digitální éře dělit s Primou v zemských multiplexech o vysílací čas. Ta samá studia však mají stejně jako Nova a Prima právo žádat o bonusovou digitální licenci. Podle zákona může o takovou licenci požádat i uskupení regionálních televizí, pokud pokrývají alespoň 33 % obyvatel. Podle předsedy RRTV Václava Žáka je skutečně EBD vlastněna regionálními televizemi.

Projekt TV 7 počítá s modelem, kdy bude vysílán centrální program a jednotlivá studia RTA se budou do něj v určených časech napojovat a nabídnou regionální program. Jaroslav Berka si od tohoto modelu slibuje ekonomickou racionalitu a také rychlou možnost, jak program dostat k televizním divákům.



V této souvislosti se začalo hovořit zejména o lákadlu pro velké zahraniční mediální domy. Televizní trh v Evropě je ovládán jen několika velkými a silnými společnostmi. Například SBS Broadcasting už byl pohlcen skupinou ProSiebenSat.1 Media. Velký zájem o digitální televize má i Rupert Murdoch a jeho společnost News Corp., která by se možným vstupem do EBD Holdingu Jaroslava Berky dostala k celoplošnému kanálu i v České republice. Podobnou strategii zvolil přitom Murdoch v sousedním Polsku.

Projekt TV 7 měl být poprvé spuštěn v září 2008. Podle posledních informací ale dojde k zpoždění a spíše se počítá se začátkem roku 2009. Držitel licence však musí dodržet zákonnou lhůtu 360 dní a neboť EBD zažádala o licenci letos v únoru, nejpozději se tak může stát v únoru 2009.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články