Quantcast

Na Thor 3 míří další slovenské rádio - Hit FM

| Tisk

Na populární družici Thor 3 (0,8 st. západně) se opět rozšiřuje nabídka programů ve slovenštině. Dnes bylo zahájeno satelitní vysílání další slovenské rozhlasové stanice - HIT FM radio. Program se dopoledne vysílal ve formě testů. Odpoledne již nepřerušený program. Rádio HIT FM je multiregionální hudební rozhlasová stanice. Ve vysílání nechybí ani informace, zpravodajství z regionů, kde vysílá. Stanice odstartovala 20.12.1998.

technické parametry příjmu programu HIT FM Rádio:
satelit: Thor 3 (0,8°W)
kmitočet: 12,168 GHz
polarizace: horizontální
SR (symbol rate): 28000 ksymb/s
FEC: 7/8
service ID: 1932
audio PID: 760
kódování: žádné

Z pozice satelitů Thor 3/5 společnosti Telenor Satellite Broadcasting již vysílá řada slovenských nekódovaných televizních a rozhlasových programů:

- Televizo (dříve Nautik TV) ... interaktivní pořady
- TV Patriot ... regionální vysílání
- CETV ... regionální vysílání
- TV Lux ... katolická televize
- Musicbox ... hudebně-interaktivní kanál
- bebe TV ... pořady pro batolata (v rámci promo kanálu Focus Sat)

- Rádio Kiss
- Rádio Hornet
- Rádio Expres
- HIT FM

V plánu:


- TV Agency ... regionální vysílání
- TV REGINA ... regionální vysílání
- RESIDENCE.TV ... nabídka nemovitostí (zatím nemá licenci)
- MUSIQ 1 ... hudební pořady (zatím nemá licenci)

Nabídka kolem 1 stupně západně (0,8°W satelity Thor 3 a Thor 5 a 1°W družice Intelsat 10-02) se postupně rozšiřuje o další programy ze střední a východní Evropy. Zvláště dobře k tomu pomáhá úspěch satelitní služby Digi TV, která působí nejenom v rodném Rumunsku ale také v Maďarsku, na Slovensku, v České republice, Chorvatsku a Srbsku. Kromě programu ČT24, vysílaný v rámci Digi TV, stále čekáme na první nekódovaný program v českém jazyce z této rychle se rozvíjející pozice.

V České republice vedle Digi TV působí platformy CS LINK a UPC Direct. Na Slovensku SkyLink a UPC Direct. Na novém satelitu Thor 5 probíhají technické testy UPC Direct a teoreticky je možné, že v budoucnu se na tuto pozici nejstarší digitální satelitní pay-tv přesune. Zástupci UPC jakékoliv spekulace odmítají a upozorňují, že mají se společností SES Astra uzavřený mnohaletý kontrakt.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články