Quantcast

Konec analogové ČT1 v Praze se blíží - vysílá se piktogram

| Tisk

logo Česká televize (ČT) se připravuje na ukončení analogového vysílání ČT1 z vysílače Praha - město - Žižkov (K51). Do vysílání vložila speciální piktogram, který diváky v Praze a okolí upozorňuje, že bude vypnut vysílač ČT1. Od 6.2.2009 se na tomto programu z tohoto vysílače objevuje speciální symbol na obrazovce.

ČT ukončí analogové vysílání ČT1 ze stanoviště Praha - město - Žižkov 30. dubna 2009, jak to stanovuje TPP (Technický plán přechodu), nařízení vlády ČR. S tříměsíčním předstihem bude do obrazu prvního programu ČT vysílaného z tohoto vysílače vložen speciální symbol, informovala o tom ČT.

Od pátku 6.2.2009 vidí diváci přijímající analogový terestrický signál ČT1 (K51) z vysílače Praha - Žižkov známý piktogram složený ze čtyř bílých čtverců. Tento symbol sybol je známý z odpojování analogových vysílačů ČT2 v loňském roce. Poprvé se objeví u programu ČT1.

Během února se nebude piktogram vysílat trvale na obrazovce. Při vysílání některých relací (např. filmy) se nebude vysílat, aby nenarušil divácký zážitek. Od března zvýší tato forma upozornění na konec analogového signálu ČT1 na intenzitě. Speciální symbol bude ČT vysílat trvale a doplní jej textová lišta s bližšími informacemi.

Piktogram je znamení, že analogové pozemní vysílání daného programu končí a divák se musí připravit na příjem digitálního vysílání - zůstat u terestrické TV zakoupením set top boxu (novější televizory jsou již vybaveny pro příjem DVB-T) nebo přejít na jiný způsob příjmu TV programů - kabelová televize, IPTV či satelit.



Speciální piktogram v prvních dnech dočasně uvidí i někteří diváci v některých lokalitách v Praze, kteří přijímají ČT1 z některých převaděčů Praha – Vokovice (44. kanál), Praha – Žvahov (49. kanál), Zdice (32. kanál) a Loděnice (49. kanál). Tyto menší vysílače využívají jako primární signál ČT1 z vysílače Praha - Žižkov. "V nejbližších dnech ale budou přeladěné na jiný zdroj a Česká televize je prozatím ponechá v provozu. Síť sekundárních analogových vysílačů (převaděčů) se bude vypínat až po komplexním zhodnocení dostupnosti digitálního zemského vysílání sítě 1 (multiplexu veřejné služby) z hlavních vysílačů, respektive po zvážení výstavby sekundárních digitálních vysílačů pro dané lokality," uvedl Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT.

DVB-T multiplex veřejné služby (síť 1) s programy České televize a Českého rozhlasu funguje pro Prahu a okolí od 31.10.2008 z vysílačů Praha - Žižkov (vertikální polarizace) a Praha - Cukrák (horizontální polarizace) v rámci jednofrekvenční sítě na K53. "Pro příjem je potřeba set-top-box či digitální televizor s DVB-T tunerem, také nepoškozená, správně nasměrovaná, pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Pozornost je nutné věnovat případně zapojeným zesilovačům a rozbočovačům. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech," radí Štěpán Janda.

redakce





Reklama




Vybrané články